Det er syv år siden Paris ble tildelt sommer-OL. Nå er festen bare noen timer unna.
For i kveld venter det mange tror blir en helt unik åpningsseremoni på Seinen.
Elven renner som en blodåre tvers gjennom den franske hovedstaden.
– Det blir storslagent. Det at åpningen foregår på Seinen er unikt i seg selv. Selv om det er mange sikkerhetstiltak rundt det som skjer i kveld, så kommer det ikke til å legge en demper på det spektakulære, mener Niels Engelschiøn.
Han har vært Norges ambassadør til Frankrike i snart tre år, og kjenner vertsnasjonen godt.
Spekulasjonene rundt åpningsseremonien har vært voldsomme i franske medier. Mye er fortsatt hemmelig.
– Det blir helt sikkert overraskelser. På kveldstid har vi sett hvordan man har holdt prøver med lys og droner rundt Eiffeltårnet, sier Engelschiøn.
- Se åpningsseremonien på TVNorge fra klokken 19.30.
Ifølge franske medier har landets president, Emmanuel Macron, vært svært delaktig i arbeidet med prestisjeprosjektet helt siden 2019:
– I starten så det ut til å være en syk idé, ikke veldig seriøs, men vi bestemte oss for at dette var det rette tidspunktet for å gå for en syk idé og gjøre den reell, sa Macron til pressen mandag.
Entusiastisk Joly
Den norsk-franske juristen Eva Joly har levd hele sitt voksne liv i Paris. Nå følger hun kveldens åpningsseremoni fra en ferie i Bretagne.
– Jeg tror det blir fantastisk, sier Joly til VG.
Hun er entusiastisk for OL-prosjektet som hun mener vil vise frem Paris for verden på en flott måte.
– I kveld kommer det til å være hundrevis av båter med utøvere fra samtlige nasjoner på Seinen. Det blir et utrolig bakteppe med alle broene. Hemmeligholdet er stort, men jeg er sikker på det blir storslagent og flott, sier hun.
Joly forteller om en by som har vært under omfattende oppussing de siste fire årene. Fremkommeligheten har vært vanskelig. Folk har vært lei.
Nå tror hun stemningen snur. Bygningene er rene, veiene er åpne – og endelig kan man bade i Seinen.
– At det er strender i Paris og forstedene. Jeg vet at kommunen og staten har brukt milliarder på dette, men det synes jeg er en gave, sier Joly.
Artister
Artisten Céline Dion (56) gikk for to år siden ut med at hun lider av nervesykdommen «Stiff person syndrome» (SPS). Den planlagte verdensturnéen i år ble avlyst. Hun har ikke fremført live siden 2020.
Men franske medier rapporterer at superstjernen kommer til å gjøre en sjelden opptreden i Paris fredag kveld. Hun er avbildet i byen denne uken og har møtt Birgitte Macron, konen til Frankrikes president.
«Jeg elsker Paris og jeg er så glad for å være tilbake», deler Dion på Instagram.
Avisen Le Parisien melder at hun skal fremføre «Hymne à l’amour», en låt av Edith Piaf. Piaf en av de største franske artister gjennom alle tider.
Den amerikanske artisten Lady Gaga skal også angivelig holde innslag.
Samtidig har både kongelige, presidenter og kjente artister ankommet Paris for å delta på festen som venter.
Hvem tenner ilden?
Det kanskje største spørsmålet er likevel hvem som skal tenne OL-ilden i kveld.
OL-sjef Tony Estanguet er angivelig den eneste som har vært kjent med dette helt frem til i dag.
Først for få timer siden fikk den utvalgte selv beskjed. Personen som skal overlevere ilden skal ha fått beskjed så sent som i går.
Noen navn har vært trukket frem i franske medier:
Marie-José Pérec som tok tre OL-gull (2x400 meter og 200 meter) trekkes frem som en het kandidat. Det samme gjør fotballheltene fra VM-gullet på hjemmebane i 1998: Zinédine Zidane, Lillian Thuram og Thierry Henry.
Frankrikes nåværende fotballkaptein, Kylian Mbappé, nevnes også. I likhet med astronauten Thomas Pesquet, basketspiller Nicolas Batum og skuespilleren Omar Sy.
– Stolthet
Fra den norske ambassaden i Paris forteller Niels Engelschiøn om ansatte som har forsøkt å prikke toppformen foran OL.
De er tilbake fra ferie og rigget for å ta imot både norske statsråder og kongelige – men også være i beredskap for nordmenn dersom noe skulle skje.
– Hva betyr OL for Frankrike?
– Jeg tror det er en veldig stolthet der ute, selv om det har vært en del misnøye i forkant her i Paris. Du har selv sett hvordan oppslutningen langs løypa i Tour de France er. Jeg tror OL blir en nasjonal stolthet på samme måte, sier Engelschiøn.
Eva Joly tror også på en voksende entusiasme i det franske folket de neste to ukene:
– Det har vært en del lidelse i byen for å komme hit vi er i dag. Men når folk får se hvor storslagent og flott dette blir, så er jeg sikker på at de vil være fornøyde, sier hun.
Stenger luftrommet
Frykten for terror er likevel formidabel i den franske hovedstaden før OL-åpningen.
Titusenvis av politifolk er ute i gatene i Paris. De står i klynger på gatehjørner overalt i millionbyen. Mange har automatvåpen klare til bruk.
Selv under frokosten på VGs hotell står det en sikkerhetsvakt og følger med. I gatene er det kameraer som skal snappe opp mistenkelig oppførsel. Og i kveld er luftrommet over Paris helt stengt for flytrafikk.
– Vi har aldri sett noe lignende. Det viser den tydelige interessen og behovet for at dette skal gå bra. Noe sikrere sted enn på og rundt OL-arenaene i sommer tror jeg ikke du finner i verden akkurat nå, mener ambassadør Niels Engelschiøn.
- Alt fra OL i Paris kan du se på Max.