Sør-Korea vil kutte i «dødsskatten»

1 month ago 33


I Sør-Korea er det opp mot 60 prosent arveavgift. Det vil president Yoon Suk Yeol endre på.

 President Yoon Suk Yeol vil endre på arveavgiften. Hvis forslaget godkjenner vil det markere den første reduksjonen av landets arveavgiftssats siden 1995, ifølge Bloomberg. Foto: DREW ANGERER / AFP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Torsdag skrev det sør-koreanske Finansdepartement at President Yoon Suk Yeol planlegger å senke taket på arveavgiften fra 50 prosent til 40 prosent.

I flere tiår har Sør-Korea krevd en kraftig arveavgift på opptil 60 prosent av de aksjonærene i selskaper. Blant annet Samsung og bilprodusenten Hyundai har vært truffet av dette.

Skatten har vært svært upopulær blant milliardærfamilier som har blitt tvunget til å utføre finansielle tilpasninger for å kunne betale myndighetene.

Det kommer frem i en artikkel publisert i Bloomberg som navngir avgiften en «dødsskatt».

Les på E24+

Kristian (67) pensjonerte seg som 53-åring: Nå har han 5,9 millioner

– Fordelene går til konglomerater

Skatten er i tillegg mislikt blant Sør-Koreas «hær av småinvestorer», som hevder at den skaper en «korea-rabatt» fordi kontrollerende aksjonærer blir oppmuntret til å holde aksjekursene kunstig lave.

Regjeringen ønsker også å øke fradragsgrensen per barn og avskaffe det nåværende systemet som verdsetter arvede aksjer for større aksjonærer til 1,2 ganger den faktiske aksjeverdien for skattemessige formål.

– De umiddelbare fordelene går til de kontrollerende aksjonærene i store konglomerater som Samsung og Hyundai, som vil se en betydelig reduksjon i sin arveavgiftsbyrde, sier Vikas Pershad, asiatisk aksjeporteføljeforvalter i M&G Investments i Singapore.

Store regninger

I 2020 døde den tidligere Samung-sjefen Lee Kun-hee med estimert formue på 20,7 milliarder dollar. Familien ble etterlatt med en skatteregning på 8,7 milliarder dollar, en av de høyeste skatteregningene noen gang på verdensbasis.

Skatteregningen tilsvarer om lag 97 milliarder kroner med dagens valutakurs.

Sør-Koreas økonomiske regler er preget av nasjonalisme som forhindrer mektige familier fra å flykte fra skatteforpliktelsene sine. Dette står i motsetning til Sverige hvor arveavgiften førte til en bølge av mektige milliardærer som forlot landet. Det inkluderer den avdøde IKEA-grunnleggeren Ingvar Kamprad. Arveavgiften ble avskaffet i Sverige for rundt 20 år siden.

I Norge hadde man en arveavgift frem til den ble avskaffet av Erna Solbergs regjering i 2014.

Read Entire Article