Sluker gjeldstynget selskap: – Om vi skal tjene penger? Det skal jeg love deg!

3 hours ago 4


Frode Røste Solvang og forretningspartneren tar over kriserammede Eplehagen Eiendom, som har hatt tomteeiere og kreditorer etter seg i lang tid.

Frode Røste Solvang sier de nå har gjelden i Eplehagen Eiendom under kontroll. Foto: Skjalg Bøhmer Vold / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Om vi skal tjene penger på dette? Det skal jeg love deg! Vi jobber ikke gratis.

Det sier eiendomsutvikler Frode Røste Solvang, som blant annet er daglig leder i Beauty Eiendom. Sammen med forretningspartneren Kjetil Tveit har han overtatt det kriserammede eiendomsselskapet Eplehagen Eiendom.

E24 omtalte i sommer at flere tomteeiere i Oslo-området frykter å sitte igjen med lite eller ingenting, etter at de overlot tomtene sine til Eplehagen. Tomteeierne inngikk en avtale som gikk ut på at eiendomsselskapet skulle bygge boliger på tomtene, og at tomteeierne skulle få betalt først når boligene var solgt.

Så fikk selskapet alvorlige økonomiske problemer, og alle prosjektene stoppet opp.

– Gjeld i bauer og kanter

Nå har Solvang og Tveit tatt over selskapet og alle eiendommene, og planlegger å fullføre prosjektene.

Da nyboligmarkedet stoppet fullstendig opp, og renten gikk i taket, prøvde tidligere eier av Eplehagen å låne penger for å holde selskapet gående. Det førte til at verdien sank, mens gjelden vokste.

– Eplehagen trengte først en redningsaksjon. Nå er det et business case for oss, sier Solvang.

– Før vi overtok selskapet, gikk vi inn og fikk gjelden under kontroll. Det har vært en ekstremt krevende prosess, med gjeld i bauer og kanter fordelt på banker, tomteeiere, leverandører og private långivere, sier eiendomsutvikleren.

Frode Røste Solvang har utviklet en rekke eiendommer, og er daglig leder i Beauty Eiendom. Foto: Skjalg Bøhmer Vold / E24

Solvang legger ikke skjul på at det er mange følelser i spill.

– Mange tomteeiere fikk løfter om store gevinster som ikke har blitt innfridd, sier han.

– Flere av tomteeierne vil ikke være med på denne løsningen. Hvordan forholder selskapet seg til dette?

– Vi lar tiden gå og håper det løser seg når vi har kommet litt lenger i prosessen. Det er forståelig at dette oppleves vanskelig for folk. Vi mener likevel at dette er en bedre løsning for alle parter enn en konkurs – som etter vårt syn var det eneste realistiske alternativet, svarer Solvang.

Lang kreditorliste

Selskapet har ifølge Solvang over 100 millioner kroner i gjeld.

Mye av gjelden stammer fra to folkefinansieringsplattformer: Monio og Lend Invest.

Eplehagen var lenge blant de største låntagerne hos Monio, som lot eiendomsselskaper låne penger fra norske småsparere for å gjennomføre prosjekter. Renten var gjennomgående høy, og var som regel mellom 12 og 15 prosent.

Etter at E24 omtalte selskapets manglende kontroll på utlånene, stoppet selskapet alle lån og ble senere solgt. Eieren Sparebank 1 SR-Bank tok over mange av lånene. Nå sitter Sparebank 1 SR-Bank med over 50 millioner i lån til Eplehagen.

E24 har vært i kontakt med Sparebank 1 SR-Bank. De sier de har ingen kommentar i saken.

Dette prosjektet i Asker er ett av boligprosjektene Solvang og Tveit må fullføre, for å tjene penger på overtagelsen av Eplehagen. Bildet er tatt sommeren 2023. Foto: Fredrik Solstad / E24

De andre kreditorene består av tomteeiere, leverandører, skattemyndighetene, norske kommuner og andre usikrede långivere.

Solvang og Tveit tar over selskapet fra tidligere eier og styreleder Per Håkon Malum. Det var Malum som sto for den storstilte opplåningen gjennom folkefinansieringsplattformene.

E24 har vært i kontakt med Malum. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Kritisk til forretningsmodellen

Solvang stiller spørsmål ved selve modellen til Eplehagen, som innebar at tomteselgerne skulle få oppgjøret sitt når tomten var belånt og ferdig utviklet.

Flere tomteselgere har ikke fått en krone i oppgjør før overtagelse. Enkelte har heller ikke noen form for sikkerhet i form av pant.

– Jeg liker ikke denne oppgjørsformen her i det hele tatt. Den skulle vært mye mer avklart. Jeg tror ikke tomteselgerne har vært klar over risikoen de har tatt, sier han.

– Selv hadde jeg ikke solgt min tomt på den måten der. I det minste ville jeg krevd en form for oppgjør med en gang. Det finnes jo flere tomteselgere her som ikke har fått en krone.

Read Entire Article