Slik blir bolighøsten: – Det har absolutt bremset opp

1 week ago 8


I Oslo er det fortsatt god trøkk, men ellers i landet begynner det ifølge meglertopper å bli høstkjølig i boligmarkedet.

 Det er stor forskjellig på temperaturen i boligmarkedet i Oslo og resten av landet, ifølge meglertopper. Her fra Lillestrøm. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Hedda K. Ulvness, toppsjef hos Eie eiendomsmegling, sier de har sett en form for taktskifte de siste to-tre ukene, der det har roet seg en god del ned.

– Det har absolutt bremset opp. Vi har et kjølnet, men balansert marked. Så går vi også inn i den periode hvor det kjøler seg ned, sier Ulvness.

– Får du prisantydning, kan du være happy, mener meglertoppen.

Det er vanlig at prisene faller i september og utover i de siste månedene av året. Utviklingen i boligmarkedet denne måneden får vi fasiten på torsdag, når Eiendom Norge legger frem nye tall.

Les på E24+

Fastrente: – Dette er viktig

– Jeg tror at vi kommer til å ha moderat vekst sesongjustert, som vel betyr en liten nedgang nominelt. Det er lite som tyder på en veldig nedkjøling fra august, sier Hilde Midsem, sjeføkonom i NBBL.

Martin Anmarkrud Kiligitto, toppsjef hos eiendomsmeglerkjeden Nordvik, mener det har vært en «bra og helt normal september». Det betyr at prisen trolig falt noe nominelt, anslår han.

Fortsatt hett i hovedstaden

Unntaket fra den kjøligere trenden er Oslo. Der er det fortsatt god trøkk, ifølge meglertoppene.

– Det er stor forskjellig på Oslo, spesielt sentrumsleiligheter, og resten av landet. Oslo er i en særstilling, og kanskje også Stavanger, men i resten av landet er det ingen som kjenner igjen en beskrivelse av noen boligbonanza, sier Ulvness i Eie.

Hedda K. Ulvness

Administrerende direktør i Eie eiendomsmegling

Kiligitto forteller at det er «stor forskjell på by og land», og legger til at Oslo også skiller seg ut fra de andre større byene.

– Boligmarkedet preges jo som alle andre markeder av tilbud og etterspørsel. I Oslo er det fortsatt veldig høy etterspørsel, sier Nordvik-sjefen.

Høstfargene har begynt å titte frem i hovedstaden. Her er det fremdeles godt trøkk i markedet, mener meglere. Foto: Helge Mikalsen / VG / NTB

Tror på normal høst

Boligprisene steg gjennom hele første del av 2024, før de falt i sommermånedene juni og juli. Deretter klatret prisene igjen med 1,6 prosent i august. Alt dette er en ganske normal utvikling.

Boligprisveksten har likevel vært noe sterkere enn mange eksperter så for seg ved inngangen til året, gitt de mange renteøkningene som har gjort boliglån dyrere. Til og med august hadde boligprisene her til lands steget 8,3 prosent i 2024.

Både Ulvness, Kiligitto og Midsem tror vi får en normal boligprishøst, med svakere prisutvikling og mindre aktivitet.

– Jeg tror det blir en normal bolighøst. Jeg tror volumene bli ok, kanskje litt høyere enn i fjor, men vi vil ikke få noen flere måneder med prisøkning i år, sier Kiligitto.

Martin Anmarkrud Kiligitto

Administrerende direktør i Nordvik

– Ja, vi ser allerede tendensene til at det kjøler seg ned og at vi som normalt får prisfall utover høsten. Store volumer er kanskje det som skiller markedet fra tidligere. Det er mye å velge i for kjøperne, sier Ulvness.

Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Akershus Eiendom, sier at forskjellen mellom tilbud og etterspørsel tilsier at det blir en ganske rolig bolighøst.

– Vi må nok inn i neste år og se rentekutt før trøkket kommer tilbake. Så spørs det jo når det rentekuttet kommer.

Kari Due-Andersen

Sjeføkonom i Akershus Eiendom

– Folk tenker seg mer om

Midsem i NBBL trekker frem at folks forventningene til boligmarkedet har holdt seg høye siden i vår.

– Dermed har husholdningene få incentiver til å utsette eventuelle boligkjøp, sier sjeføkonomen.

NBBLs seneste boligbarometer viste at 68 prosent tror boligprisene vil være høyere enn nå et år frem i tid. De fleste tror rentetoppen er nådd, da 77 prosent venter at boliglånsrenten er lavere eller uendret om et år.

– På rentemøtet sist var jo overskriften at rentekuttet nærmer seg. Pilene peker i retning av at boligetterspørselen skal opp, sier Midsem.

Hilde Karoline Midsem

Sjeføkonom i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL)

Nettopp renten merkes likevel godt hos eiendomsmeglerne, ifølge meglertoppene.

– Vi ser at der renten ligger nå, går folk på flere visninger og tenker seg mer om enn før, sier Kiligitto hos Nordvik.

– Kundene snakker om renten. Folk har en forventning om den ikke skal mer opp, men at det tar tid før den kommer ned. Neste forløsning for boligmarkedet blir når det faktisk skjer noe med renten, sier Ulvness hos Eie.

Read Entire Article