Regjeringen hevder de har styket Husbanken i boligkrisen. Boligbransjen er sterkt uenig.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– De kutter!, sier Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentene.
Regjeringen skriver i en pressemelding at de gir mer til Husbanken enn det som ble gitt da de kom til makta, og foreslår å gi 29 milliarder kroner neste år. Husbanken gir gunstige lån til å bygge bolig.
Etter budsjettforhandlingene hadde Husbanken i fjor en ramme på 30 milliarder kroner. I revidert budsjett havnet tallet på 32 milliarder. Altså tre milliarder mer enn det regjeringen foreslår nå.
Les på E24+
Her stiger boligprisene mest og minst
Husbanken er av byggebransjen ansett som et av de sterkeste kortene for å øke boligbyggingen.
– De kutter i praksis når vi står midt oppi boligkrisen. Den såkalte gjenreisengen av Husbanken er på hold, for å si det forsiktig, sier Hiim.
Venter høy prisvekst
Boligbyggingen har ligget med brukket rygg lenge, og boligmangelen vil ifølge eksperter treffe markedet om ikke lenge.
Det siste tallet for igangsetting av nyboligbygging kom i september. De viste at igangsettingen fremdeles er langt unna å kunne å kunne forsyne det som er det beregnede boligbehovet er 29.384 boenheter i året.
Alle prognoser viser nå at byggebremsen vil gi økt boligprisvekst de neste årene. Samfunnsøkonomisk analyse tror at prisene nasjonalt vil øke med rundt 7 prosent årlig de neste tre årene. Dette gir en samlet prisvekst over prognoseperioden på 25 prosent.
I Oslo venter de en prisvekst på 34 prosent i den samme perioden.
I en pressemelding hevder regjeringen at de styrker Husbanken.
– Vi mener det er viktig å ha en høy låneramme til Husbanken. Det er med å sikre at folk som ellers ikke kunne seg egen bolig, kan gjøre det. Regjeringen er opptatte av at flere kan eie sin egen bolig, og at det blir flere boliger med god kvalitet, sier kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp).
Hiim er derimot sterkt uenig i den beskrivelsen. Byggebransjen er rammet hardt av høye byggekostnader, høy rente og dyrtid, sier han.
– Jeg bekymret for rentendgangen nå vil bli skjøvet ytterlgiere fremover. Arbeiderpartitet har sagt de skal bygge 130.000 nye boliger i neste periode, hvordan de skal få til det, skjønner jeg ikke.
Ikke grunnlag for optimisme
Også Eiendom Norge mener regjeringen forsømmer boligbransjen i budsjettforslaget.
– Regjeringen gjør ingenting i statsbudsjettet for å motvirke det største tilbakeslaget for boligbyggingen siden andre verdenskrig, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.
– Gitt at vi nå er inne i det største tilbakeslaget for den viktigste norske fastlandsnæringen, nemlig boligbygging, kunne regjeringen ført en betydelig mer aktiv motkonjunkturpolitikk. Det er ikke grunnlag regjeringens optimisme for boligbyggingen og norsk økonomi i 2025, sier han.
Lauridsen mener regjeringen kunne gjort seg selv en tjeneste ved å stimulere byggebransjen mer enn de gjør nå.
– Regjeringens manglende offensivitet for å stimulere boligbyggingen er oppsiktsvekkende. Man kunne ganske så enkelt brukt mange ti-talls milliarder på målrettete tiltak for byggenæringen som bygging av studenter-boliger og grunnlån til boligbygging via Husbanken. Sistnevnte er ikke en gang en utgift, sier han.
Bidrar ikke til nok boliger
Hiim i Boligprodusentene tror budsjettet vil bidratil at nyboiligkrisen drar ut enda mer i tid. I sitt budsjett legger regjeringen inn et anslag på 12 prosent boliginvesteringer neste år. Det tror Hiim er for mye.
– De har bommet tidligere. Jeg håper de har rett, men jeg tviler.
– Hva skulle til i dag for at dere skulle bli fornøyd?
– Da måtte de styrket Husbanken tilstrekkelig, for å si det enkelt. Med dette kan man behandle søknader frem til sommeren, og så vil Husbanken være tom.
– Men betyr det 10 milliarder mer? 20 milliarder?
– Det tør jeg ikke å si. Men vi trenger 30.000 nye boliger i året. Dette bidrar ikke til det, sier Hiim.
Regjeringen foreslår også en delramme til lån til studentboliger på 2,1 milliarder kroner.