Skulle vært på Norway Cup: – Vet ikke hvor de der

5 months ago 49


20 palestinske 13- og 14-åringer kommer inn i ankomsthallen på Gardermoen med store smil og fotballsultne ben.

Etter den to dager lange reisen fra Jerusalem har guttelaget «Gaza Kids» og jentelaget «Palestine Girls» fotballskoene godt rettet mot Norway Cup. Der skal de tilbringe mange timer den neste uken.

I 32 år har «Gaza Kids» spilt fotball på Ekebergsletta.

Her danser de etter fjorårets seier:

I år er derimot ingen på «Gaza Kids» fra det krigsherjede området. Guttene som skal spille under lagnavnet er fra den palestinske delen av Jerusalem.

– Jeg gleder meg til å være i Norge og vise folk at det finnes barn fra Palestina som kan spille fotball, sier Mohammad (13), som er midtbanespiller på «Gaza Kids».

Etter den lange reisen er de alle slitne og trøtte når de setter seg inn i bussen som skal ta dem til skolen de skal sove på.

Så fort bussen begynner å kjøre forbi grønne skoger og norsk natur, kvikner de alle til. Når bussen tar dem gjennom Ekebergsletta strekker de seg fra venstre til høyre for å se alle fotballbanene.

– Jeg håper og om drømmer at vi kommer til finalen, vi skal prøve så godt vi kan, sier Mohammad.

Til sammen er det fire lag fra Palestina som skal delta i Norway Cup. De to andre lagene er jentelaget «Sabra & Shatila» og guttelaget «Rawahel». Alle lagene skal spille i klassene jenter 13/14 og gutter 13/14.

«Gaza Kids» vant i fjor

I fjor fikk «Gaza Kids» mye oppmerksomhet på Ekebergsletta, spesielt da de tok hjem trofeet i sin aldersgruppe. Guttene kom fra Rafah og Khan Yunis, sør på Gazastripen.

I år kan de ikke komme tilbake.

Det er nærmest umulig å hente ut palestinere fra Gaza i dag. Guttene som i fjor skapte minner for livet i Oslo, er nå fanget i hjemlandet.

– Vi har hatt noe kontakt med dem, men det er vanskelig. Nå vet vi ikke hvor de er eller om noen har blitt drept, sier Arthur Sæmer Timraz, som har hovedansvaret for «Gaza Kids»-laget.

Bilde av Arthur Sæmer TimrazArthur Sæmer Timraz

Nestleder i Støttegruppa for palestinsk fotball.

Timraz mener det er viktig å opprettholde lagnavnet, så det ikke blir borte.

– Navnet skaper ikke bare minner for dem som reiser til Norge, men også for de lagene som spiller mot dem, sier Timraz.

– Jeg er stolt

På jakkene til «Gaza Kids» står det Jerusalem G K, bokstavene står for Gaza Kids, men de har unnlatt å skrive dette på jakkene.

Laglederne forteller at de er redde for hvilke konsekvenser de kan få når de kommer tilbake til Jerusalem etter å ha representert Palestina og Gaza.

Med føttene plantet på norsk jord, er frykten midlertidig borte.

– Jeg er glad for å være her og jeg er stolt over å representere barna fra Gaza, sier Mohammed.

Guttelaget håper barna fra Gaza skal bli stolte av dem, og de skal forsøke å komme så langt som mulig i turneringen i Gazabarnas ånd.

– Jeg drømmer om at krigen skal ta fort slutt, sier 13-åringen.

Etter en lang reise kom barna fra Jerusalem trygt frem til skolen de skal sove på. Foto: Naina Helén Jåma / VG

Nå som «Gaza Kids»-laget er i Norge har de et fjernt håp om å få møte de store idolene sine, Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland. Om det ikke skjer, lar de ikke turen gå i grus av den grunn, de har nemlig flere planer.

– Vi skal prøve å finne oss noen nye venner, sier Younis (14).

Når VG spør om de har en plan for å skaffe seg venner, kikker de på hverandre og rister på hodet.

– Man blir jo kjent med noen litt etter litt, supplerer Qais (14).

Laget hadde tatt med seg flere lokale varer hjemmefra. Foto: Naina Helén Jåma / VG

– Luften lukter annerledes

En skolegård i Oslo blir fylt med musikk og sang fra et av klasserommene. Inne på rommet finner man jentelaget «Sabra & Shatila».

Laget, som er satt sammen av ti jenter fra ulike palestinske flyktningleirer i Libanon, gjør seg klare til en vennskapskamp før avspark på Norway Cup.

Jentene er født og oppvokst i flyktningleirene i Libanon, men har fremdeles status som palestinske flyktninger. I leirene bor de i murhus som er tett bygd inntil hverandre.

14 år gamle Rama tar på seg fotballskoene før hun skal spille kamp. Drakten har hun gått med hele dagen. Foto: Naina Helén Jåma / VG

Halvannen time før de skal dra fra skolen, er allerede de blå fotballdraktene på, håret ordnet og sekkene pakket. Rommet er godt ryddet og de oppblåsbare madrassene er stablet.

– Vi gleder oss veldig til å spille fotball i Norge, sier Tala (14).

For å prøve å få de lange minuttene før kampen til å bli kortere, spiller de trommer, danser og synger.

De palestinske jentene plystrer, klapper, synger og spiller trommer for å få tiden til å gå. Foto: Naina Helén Jåma / VG

Halvannen time før de skal dra fra skolen, er allerede de blå fotballdraktene på, håret ordnet og sekkene pakket. Rommet er godt ryddet og de oppblåsbare madrassene er stablet.

– Vi gleder oss veldig til å spille fotball i Norge, sier Tala (14).

For å prøve å få de lange minuttene før kampen til å bli kortere, spiller de trommer, danser og synger.

Når musikken dør ut, forsvinner noen av jentene ut fra klasserommet for å snakke med andre jevnaldrende på skolen.

– Hello, how are you, sier Loujain (14) til hver person som passerer henne. Dette er så langt engelskkunnskapene hennes strekker til.

Etter en noe sjenert respons fra norske ungdommer, setter de palestinske jentene til slutt kursen mot bussen som skal ta dem til vennskapskampen.

Rama (t.v.) og Aseel (t.h.) synes det er gøy at det er andre jevnaldrende på samme skole. Foto: Naina Helén Jåma / VG

Utenfor skolen møter de noe som de ikke er så godt vant med, regn.

– Jeg har bare spilt fotballkamp i regn én gang før, så dette blir den andre, sier midtbanespilleren Rama (14).

Alle jentene er enige i at det norske sommerværet er kaldt og grått, men det er ikke den eneste tingen som skiller seg ut fra hjemlandet.

– Vannet! Her kan man drikke rett fra vasken og det er renere og bedre filtrert enn hjemme, sier Rama.

– Gatene og husene er veldig annerledes. Luften lukter annerledes her, sier Aseel (14).

For ni av de ti jentene er dette deres første tur til utlandet. Målvakten Jana (15) har vært ute av landet én gang før, i Norge for å delta på fjorårets Norway Cup.

Før turneringen har startet er jentene selvsikre på hva resultatet kommer til å bli.

– Jeg gleder meg til å ta hjem trofeet. Vi kommer hundre prosent til å vinne, sier Rama.

Hentet barn fra Gaza i 32 år

Arthur Sæmer Timraz har hovedansvaret for tre av de fire palestinske lagene som kommer til Norway Cup, «Gaza Kids», «Sabra & Shatila» og «Palestine Girls». Han er nestleder i den frivillige foreningen Støttegruppa for palestinsk fotball.

Foreningen jobber for å få palestinske lag til Norge og dekker alle kostnadene til lagene. Hvert år siden 1990 har de hentet barn fra Gazastripen til Norway Cup, med unntak av corona-årene 2020 og 2021.

– Vi vil at de skal få muligheten til å se at det finnes noe annet enn det de kommer fra. De får oppleve friheten og får et pusterom til å leve hvor de blir kjent med andre barn, sier Timraz.

Timraz forteller at de har hentet 30 palestinske 13- og 14-åringer til fotballturneringen i år, ti barn på hvert av de tre lagene han har ansvar for.

Støttegruppen for palestinsk fotball har sørget for at alle barnene har kommet trygt til Norge. Foto: Naina Helén Jåma / VG

Støttegruppen for palestinsk fotball velger ikke ut de beste fotballspillerne til lagene, men heller barn i vanskelige situasjoner. Det kan være barn som har mistet foreldre i krig eller som har foreldre i fengsel.

– Det viktigste er ikke om de vinner eller taper, sier Timraz.

Nå gjør de seg klare for en turnering fylt av fotball, nye venner og minner for livet. I tillegg til alle kampene har Timraz også planlagt flere aktiviteter for barna, blant annet å dra i Tusenfryd.

Read Entire Article