Kortversjonen
- Det er sterke reaksjoner i Ap mot at partiet var sentralt i å legge ned seks skolesteder i Innlandet.
- Ap-lederen i Sør-Odal frykter at konsekvensene for Ap blir store.
- Tidligere Ap-ordfører i Åsnes forsøkte å få Jonas Gahr Støre til å gripe inn.
- Skolenedleggelsene kan svekke partiets tillit i «Det røde fylket».
– Nå er det mange som ikke kjenner igjen Arbeiderpartiet. Ingen fylkespolitiker er velkommen til å drive valgkamp her, sier partileder Thomas Monsen (45) i Sør-Odal Ap.
I nabokommunen Åsnes ber Aps mangeårige tidligere ordfører Hans-Didrik Bakke like godt sine lokale partifeller om å avlyse neste års valgkamp.
– Ja, det koker på grunnplanet i Ap. Det er et grasrotopprør på gang. Konsekvensene for Ap blir store, frykter Thomas Monsen, som også er utvalgsleder for oppvekst og kultur i Sør-Odal kommune.
– Vedtaket om nedleggelser opprører alle. Dette glemmer ikke folk. Flere har sagt de vil melde seg ut, men vi har ikke sjekket medlemsregisteret ennå, sier Monsen.
I nabokommunen Åsnes er det så langt registrert syv utmeldelser.
Dette er skolene
De tre første skolene i denne listen ligger i den gamle Ap-bastionen sør i tidligere Hedmark fylke. De øvrige tre ligger i gamle Oppland fylke:
- Skarnes vgs. i Sør-Odal kommune
- Sønsterud, avdeling under Solør vgs. i Åsnes kommune
- Flisa, avdeling under Solør vgs. i Åsnes kommune
- Dokka vgs. i Nordre Land kommune
- Nord-Gudbrandsdal vgs., avd. Lom
- Nord-Gudbrandsdal vgs., avd. Dombås
Selv har Monsen overhodet ikke tenkt å melde seg ut.
– Jeg er sosialdemokrat, og vil fortsette å være det. Er det noen som skal forlate partiet, så burde det være dem som har forlatt partiets politikk, og ikke oss på grasrota.
Lav drop out
På Skarnes videregående er det 200 elever.
– Denne skolen har en gjennomføringsgrad som er ca. fem prosent høyere enn den skolen elevene nå skal til. Med 200 elever betyr det at vi hvert år redder ti elever fra å droppe ut av skolen. Vi vet at et liv i utenforskap koster fra 15 millioner og oppover, og da begynner det å bli mye penger, sier Monsen.
– Jeg jobber selv i Nav, så jeg vet hva utenforskap byr på av problemer.
Ap-lederen minner om at Skarnes vgs. har vært gjennom en stor rehabilitering.
– Skolen ble pusset opp for 80–90 millioner for bare fire år siden, nå fremstår den top-notch. I tillegg vil flyttingen av linjen for byggfag kreve at det må bygges en helt ny hall i Kongsvinger, som også vil koste mye, sier Monsen.
– Fylkespolitikerne argumenterer med at de sparer 197 millioner over ti år på å legge ned skolen. Men legger du sammen kostnadene for de som dropper ut, og kostnadene ved både å bygge ny hall og å utvide skolen i Kongsvinger for 200 nye elever, så er disse innsparingene borte, og vel så det. Vi må også være forberedt på at frafallet kan øke når elevene må reise med buss til Kongsvinger daglig, sier Monsen.
– Det røde fylket kan bli falmet
I nabokommunen Åsnes forsvinner to skolesteder, Sønsterud og Flisa, som begge er avdelinger under Solør vgs.
Ap-veteran og mangeårig ordfører Hans-Didrik Bakke (85) gikk like godt ut i Østlendingen og ba lokallaget om å droppe den lokale valgkampen før neste års stortingsvalg.
– Jeg har fått mange telefoner fra partikamerater som er veldig skuffet. Nå vil jeg ikke legge sten til byrden for partiet, for dette er vanskelig nok fra før. Men det er klart, «Det røde fylket» kan bli falmet, sier Bakke til VG.
Han var ordfører i Åsnes i 12 år, har vært regionrådsleder og aktiv i politikken i 65 år.
Ved siste stortingsvalg, i 2021, fikk Ap 32,9 prosent av stemmene i Åsnes.
– Demografisk er dette allerede et veldig vanskelig område, det fødes nesten ikke unger her. Det blir enda verre når de tar fra oss ungdommen, sier Bakke til VG.
Prøvde å be Støre om hjelp
Han sier at han forsøkte å advare partileder Jonas Gahr Støre personlig, men at han ikke nådde frem til statsministeren.
– Ja, jeg forsøkte å få øverste myndighet til å gripe inn for å utsette saken, men det lyktes jeg ikke med. En statssekretær skulle ringe meg tilbake, men det skjedde ikke, forteller Bakke.
– Det er sagt fra høyeste hold at dette er en fylkespolitisk avgjørelse, og det er teknisk sett riktig – i normale tider. Men ingenting er normalt i Innlandet når det kommer til videregående skoler. Noen burde grepet inn, fra høyeste hold, sier Bakke.
Opprør i nord og sør
Ap-opprøret i de sørøstlige delene av Innlandet føyer seg inn i rekken av reaksjoner fra de nordvestlige områdene av fylket.
Gudbrandsdølen Dagningen (GD) skrev onsdag at nesten alle medlemmene har meldt seg ut av Lom Ap.
– Mange av medlemmene som har meldt seg ut har vært medlemmer i over 50 år, sa leder i Lom Ap, Sigrun Garmo til GD. Hun tror lokallaget kan bli nedlagt.
– Forstår skuffelsen
Partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet skriver i en e-post til VG at hun forstår at saken skaper stort engasjement og mye skuffelse.
– Vi må ha tillit til at våre lokalpolitikere gjør gode vurderinger i slike saker. Nå er det mange som er skuffet over at de mister skolen i sitt nærmiljø, og vi har en stor jobb med å samle laget og bygge tillit, skriver Stenseng.
Stenseng er fra Kvam i Innlandet, og er gift med fylkespolitiker i AP og tidligere idrettspresident Tom Tvedt, som var en del av flertallet som vedtok skolenedleggelsene.