Skivebom på klimamålet: - En svart dag

1 month ago 12


Heller ikke ti år for sent når Norge sitt eget klimamål.

Styrtregn i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Regjeringen har sagt at Norge skal kutte 55 prosent av egne utslipp innen 2030.

Men foreløpig ligger vi bare an til å nå 26,4 prosent - altså litt under halvparten av målet.

Regjeringen ligger altså dårligere an til å nå 2030-målet sammenlignet med i fjor. Da lå Norge an til å kutte 30,4 prosent innen 2030.

Det kommer frem av statsbudsjettet.

Sveinung Rotevatn (V). Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Denne regjeringen er nok norgeshistoriens verste på klima, sier Sveinung Rotevatn (V).

Heller ikke i 2040 vil regjeringen nå målet for 2030.

– Regjeringen avlyser nå 2030-målene slik de er formulert i regjeringsplattformen, sier han.

I «Grønn bok»«Grønn bok»Et detaljert regnskap for hvor mye klimagasser Norge slipper ut, og budsjett over hvilke tiltak som skal sørge for nødvendige kutt framover. skriver regjeringen at utregningene for 2030 er usikre.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet forhandler med SV for å sikre flertall for budsjettet.

Foreløpig er SV langt fra fornøyd med klimapolitikken som er lagt fram.

– Det er helt utrolig, sier Lars Haltbrekken (SV).

– Et av verdens desidert rikeste land er lengre fra å nå klimamålene enn for et år siden, fortsetter han.

Også MDG reagerer sterkt på regjeringens politikk.

– Dette er en svart dag for klimaet. Regjeringens egne beregninger viser at Støre har gitt opp å nå klimamålene. Gapet mellom utslippskuttene Norge skal få til og det regjeringen faktisk leverer, øker år for år, sier partileder Arild Hermstad.

Reagerer på kvotekjøp

Regjeringen legger opp til fremdeles kjøp og salg av kvoter - altså at Norge betaler andre land for å ta utslippskutt vi ikke greier selv.

– Ifølge regjeringen henger vi nå så langt etter at vi er nødt til å kjøpe enorme mengder kvoter for å klare å utslippskuttene vi har forpliktet oss til. Det kan bli vanvittig dyrt, og vi vet ikke hvor mange kvoter som vil være tilgjengelig fremover, sier Hermstad videre.

EU har blant annet bestemt at det skal bli færre kvoter i årene fremover. Jo færre kvoter, jo dyrere blir de.

Når trolig internasjonale mål

Gjennom ParisavtalenParisavtalenEn internasjonal avtale for å redusere klimagassutslipp og begrense global oppvarming. har Norge forpliktet seg til å kutte 55 prosent av utslippene i samarbeid med EU innen 2030. Dette målet ligger Norge an til å nå.

Men Norge har også sitt eget klimamål, det regjeringen kaller omstillingsmålet. Regjeringen har sagt at vi skal kutte 55 prosent også av egne utslipp innen 2030. Det er her vi ikke ligger i rute.

Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik (Ap). Han er vikar mens partikollega Andreas Bjelland Eriksen er i pappaperm. Foto: Frode Hansen / VG

Det handler om at ikke-kvotepliktig sektor er i rute. Men den kvotepliktige er ikke det. De to sektorene står for omtrent like store utslipp hver.

  • Ikke-kvotepliktig sektor: Deler av norsk økonomi er ikke med i EUs kvotesystem for klimagassutslipp. For eksempel transport, landbruk og avfallshåndtering.
  • Kvotepliktig sektor: Den delen av norsk økonomi som er med i EUs kvotemarked, som olje- og gassproduksjon, luftfart og prosessindustri.

Regjeringen har gjentatte ganger fått kritikk for ikke å ha lagt frem nok konkrete tiltak for å nå målene i kvotepliktig sektor. Samtidig har klimaplan etter klimaplan blitt forsinket og forskjøvet:

Read Entire Article