Skal jobbe med Trump: – Ikke overrasket

2 weeks ago 5


I den norske ambassaden i USAs hovedstad Washington D.C. ryddes det etter valgvaken som ble holdt under det amerikanske valget.

En spennende kveld ble det aldri.

Festen ble raskt avlyst for Kamala Harris, mens det for Donald Trump ble lystigere og lystigere for hver delstat som ble talt opp.

Lenge før de amerikanske TV-stasjonene hadde utropt Trump til vinner, så ambassadør Anniken Huitfeldt hvilken vei det gikk.

– Klokken 00.45 lokal tid, 06.45 i Norge, hadde vi et digitalt stabsmøte med statsminister Jonas Gahr Støre, utenriksminister Espen Barth Eide og kjerneansatte i UD i Oslo, der vi snakket om hvordan vi skal jobbe med Trump-administrasjonen, forklarer Huitfeldt.

 UDRINGER HJEM: Et bilde tatt fra ambassadens «situation room» rett før telefonkonferansen med Norge. Foto: UD

Da VG intervjuet Huitfeldt i begynnelsen av september, fortalte hun om hvor spennende det var å følge med på den amerikanske valgkampen.

Utover høsten fikk hun et klart inntrykk av at det ikke var like jevnt som mange trodde.

– Jeg er ikke overrasket over utfallet. Fra å bo og jobbe her, fikk jeg en følelse av at det kunne gå slik.

Ambassadøren understreker at hun forholder seg helt nøytralt til hvem amerikanerne velger som president, men privat hadde hun et uhøytidelig veddemål.

– Jeg veddet på at det ville bli Trump, så noen skylder meg en middag, sier hun med et lurt smil.

 Thomas Nilsson / VGIKKE OVERRASKET: Huitfeldt hadde en følelse av at Trump ville vinne valget. Foto: Thomas Nilsson / VG

– Hva tenker du om tonen i den amerikanske valgkampen, der Trump har kalt Harris for uintelligent og hun har stemplet ham som en fascist?

– Jeg tenker tonen er annerledes enn vi er vant til i Norge, men det ble gjennomført et valg i et levende demokrati.

Les også: Anniken Huitfeldt om USA-jobben: – Stor endring i livet

– Hva er ditt budskap til de i Norge som frykter et mer autoritært USA, og til amerikanere som frykter at Trump vil innskrenke deres frihet?

– Demokrati innebærer at man ikke alltid får gjennomslag for sine meninger, og både her og i Norge er det nok mange som ikke er enige med det Trump har gått til valg på, sier Huitfeldt, og fortsetter:

– Men det er amerikanerne som velger sin ledelse, og min jobb er å styrke norske interesser uansett hvem det er som styrer.

 Thomas Nilsson / VGSTASELIG: De norske ambassaden ligger i et av Washington D. C.s aller beste strøk. Foto: Thomas Nilsson / VG

Huitfeldt forklarer at den norske ambassaden allerede i 2021 begynte arbeidet med å få bedre kilder blant politikerne i kretsen rundt Trump.

– Norge hadde allerede godt inntak hos Demokratene, men behovet var der for å få bedre kontakter hos Republikanerne, et parti som har endret seg. Jeg har fortsatt det arbeidet, og det har vært en hovedoppgave for meg i høst, sier hun.

Den norske regjeringen og norske diplomater har i flere år jobbet for å forberede seg på at Trump kunne vinne makten tilbake.

 Thomas Nilsson / VGBESØKTE USA: Utenriksminister Espen Barth Eide utenfor Kongressen i Washington D.C. i februar. Foto: Thomas Nilsson / VG

VG fikk følge utenriksminister Espen Barth Eide under flere politiske toppmøter i den amerikanske hovedstaden i februar.

Da han hadde et særlig fokus på å treffe viktige spillere i Det republikanske partiet.

Huitfeldt har fulgt dette opp, og blant annet hatt møter med profilerte republikanere som senatorene Lindsey Graham, Kevin Cramer og Bill Hagerty, og tidligere Trump-medarbeidere som Kellyanne Conway og Kelly Ann Shaw. (se bildegalleri under).

Huitfeldt og Kellyanne Conway, tidligere Sjefsstrateg i Det hvite hus Foto: UD

– Vi føler oss godt forberedt på det som kommer. Norge hadde et godt samarbeid med den forrige Trump-administrasjonen, og jeg tror vi vil få det igjen.

Den mektige senatoren Ted Cruz er blant dem som har advart Europa om at «hjelpen fra USA ikke vil fortsette».

Han pekte særlig på våpenleveranser til Ukraina, men i et møte med utenriksminister Espen Barth Eide der VG var til stede, understreket han også Nato-skepsisen til Trump.

 Thomas Nilsson / VGMEKTIG: Senator Ted Cruz svarer VGs USA-korrespondent, Nilas Johnsen, om Trumps syn på samarbeidet med Europa. Bildet ble tatt under et intervju i februar. Foto: Thomas Nilsson / VG

Men Huitfeldt mener man ikke bør engste seg for amerikansk Nato-deltagelse.

– Jeg føler meg veldig trygg på at amerikanerne ser at de er veldig godt tjent med Nato-medlemskapet. Samtidig viser vi til hvordan Europa bidrar, og hvordan Norge styrker forsvaret i Nord.

Trump sier at han vil skape fred i Ukraina allerede før han tiltrer. Det vil i så fall måtte bety en avtale der Ukraina gir fra seg territorium til Russland, noe president Zelenskyj advarer mot.

– Du har jobbet mye med Ukraina-krigen da du var utenriksminister, hvordan fronter du den saken her?

– Igjen handler det om å vise amerikanerne om at det er et spleiselag, der Norge også bidrar med sivil og militær støtte til Ukraina.

 Thomas Nilsson / VGUKRAINA-STØTTE: Demonstranter som ba om mer støtte til Ukraina utenfor den amerikanske Kongressen i februar. Foto: Thomas Nilsson / VG

– Men hva med de avgjørende, amerikanske våpenleveransene?

– Vi er opptatt av å få frem det europeiske synspunktet. Dere i VG fikk jo bli med meg på mitt første ambassadørbesøk her, som gikk til nettopp den ukrainske ambassadøren. Hvordan amerikansk politikk vil bli på dette området, er det for tidlig å si.

– Hva med internasjonale handelsavtaler. Trump varsler tollmurer?

– Vi er tilhengere av internasjonale handelsavtaler, og fremmer det synspunktet. Men for norsk eksport er det uansett slik at de fleste varene ikke konkurrerer med amerikansk produksjon.

 Thomas Nilsson / VGSNAKKET MED VG: Ambassadør Anniken Huitfeldt og USA-korrespondent i VG, Nilas Johnsen. Foto: Thomas Nilsson / VG

– Trump sier han vil trekke USA ut av Paris-avtalen for reduksjon av klimautslipp, slik han gjorde sist han var president. Hva tenker du rundt det?

– Det tror jeg blir en realitet som vi må forholde oss til. Heldigvis er det omfattende grep som tas på delstatsnivå. Også i republikanske delstater. For eksempel investerer Texas mer i grønn omstilling enn California.

– Og der kan norske selskap bidra med kunnskap, så det er mitt i kjernen av mitt oppdrag her.

Read Entire Article