Sjefsøkonomens feilslutninger

1 month ago 13


Tuva Moflag, leder av Finanskomiteen og finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet. Foto: Siv Dolmen

Danske Banks sjeføkonom Frank Jullum langer ut mot regjeringen i en sak i E24 i går.

  • Tuva Moflag

    Tuva Moflag

    Leder finanskomiteen (Ap)

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Dette er et leserinnlegg

Innlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

Kritikken inneholder såpass mye feil, at jeg lurer på om han har vært mer opptatt av kritikken kun for kritikkens skyld. I så fall leder det sjelden til et opplyst ordskifte, og jeg hadde forventet mer av en sjeføkonom.

Allerede helt øverst i saken kommer Franks første feilskjær. Han sier at vi har gått fra å «være blant de mest høyproduktive landene i vestlige verden, til å være blant de svakeste landene i Europa».

La det være helt klart: Vi er fremdeles blant de mest høyproduktive landene i hele verden. I OECDs oversikt, er Norge på plass nummer 3, foran land som USA, Tyskland, Sverige og Danmark. Vi er kun slått av Irland og Luxemburg – to høyst uvanlige land. Sjeføkonomen i Danske Bank sin fremstilling av Norges produktivitet er så feil at han umulig kan ha sett på tallene.

Når det gjelder det neste punktet, er det Franks fravær av fakta  som er problemet. Han kaller vår økning av barnetrygd et tiltak som reduserer tilgang på arbeidskraft.

Men tallenes tale er tydelig. Arbeiderpartiet og Senterpartiet, har sammen med SV, fått opp barnetrygden over flere runder i denne regjeringsperioden, aller mest for barna over 6 år. I tillegg har vi innført gratis kjernetid i SFO. Vi ser at deltagelsen skyter i været, noe som gjør det lettere for foreldrene å være i jobb. Siden vi kom i regjering har 145 000 flere kommet i jobb. Vi bidrar altså til at folk får bedre råd, samtidig som flere kommer i arbeid. Hvor får Frank Jullum tallene sine fra?  Vi vil gjerne se dem. 

Til slutt peker Frank Jullum på at han vil ha mindre fordelingspolitikk. Det er en ærlig sak. Men å indikere at økt ulikhet fører til økt produktivitet, er lite annet enn en ideologisk avsporing. Norge, med lavere ulikhet og høyere produktivitet enn de aller fleste land, er et eksempel på det.

I løpet av årene vi har styrt har norsk økonomi vært sterk. Overskuddene i bedriftene har økt stort. Den norske samfunnsmodellen gjør at vi skaper verdier som vi kan dele i fellesskap. Og at vi kan bygge fellesskapsgoder som igjen gjør at vi kan skape enda mer. Arbeiderpartiet mener at det er en grunnleggende styrke i norsk økonomi at vi har en omfordeling som gjør at folk får lik tilgang på velferd som skole og sykehus. Det er en grunnleggende styrke at folk opplever trygghet for sin hverdag, om de står i jobb eller skulle falle utenfor. Folk kan være trygge på at fordeling fortsatt vil være en prioritering for Arbeiderpartiet.

Read Entire Article