Sjeføkonom vil ha oppgjør om offentlig pengebruk: – Norge blir fattigere

3 months ago 22


Frank Jullum i Danske Bank langer ut mot «meningsløs» bruk av penger og tviler på at mandagens statsbudsjett vil bidra til rentekutt.

Oslo, med Tjuvholmen og Aker Brygge i forgrunnen. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Vi har gått fra å være blant de mest høyproduktive i den vestlige verden, til å være blant de svakeste landene i Europa, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

Nå mener han det er på tide å ta et oppgjør med velferdstiltak som bremser økonomien.

I Norge har produktivitetsvekstenproduktivitetsvekstenØkningen i hvor effektivt et land kan produsere varer og tjenester over tid. falt, også målt mot eurosonen og USA.

– Svekkelsen, som selvfølgelig er en ulempe for Norge, som blir fattigere, har pågått de siste 15 til 20 årene, sier han.

 – Produktivitetsveksten har avtatt i alle land, men legg merke til hvordan Norge lå på USA-nivå før finanskrisen, og ligger på euro-nivå nå etter oljekrisen, sier Jullum. Foto: Danske Bank

– Uavhengig av hvilken regjering det har vært, så har vi i økende grad brukt handlingsrommet oljepengene gir oss til å gjøre livet behagelig. Vi må virkelig ta på alvor at måten vi innretter finanspolitikkenfinanspolitikken Regjeringens bruk av skatter og offentlige utgifter for å påvirke økonomien. på over tid har konsekvenser for levestandarden på litt sikt, sier han.

– Kan du konkretisere?

– Ta det beste eksempelet, det var fra revidert i vår. Da måtte regjeringen forhandle med SV og da kom økt barnetrygdbarnetrygdØkonomisk støtte til foreldre som har barn under 18 år., som er et tiltak som reduserer tilgangen på arbeidskraft, og som er et dyrt og lite målrettet tiltak.

KontantstøttenKontantstøttenKontantstøtte er penger du får hvis barnet ditt er mellom 1 og 2 år og ikke går i barnehage fulltid. og subsidiering av næringsvirksomhet mener Jullum at havner i samme kategori.

– Det er tiltak vi burde ha veldig god begrunnelse for. Det å subsidiere arbeidsplasser i norsk økonomi nå, når det vi trenger fremover er arbeidskraft, det er helt meningsløst, sier han.

Frank Jullum i Danske Bank.

- Ansvarlig

Ved fremleggelsen av det reviderte statsbudsjettet for 2024 jekket finansminister Trygve Slagsvold Vedum opp oljepengebruken til 418,7 milliarder kroner.

– Den er ansvarlig, sa Vedum til E24 om bruken av oljepenger.

De store økningene i budsjettet var blant annet knyttet til Ukraina og forsvar.

– Det ville ha vært helt uansvarlig hvis vi ikke hadde gjort det vi gjør, sa han.

Vil ha mindre fordeling

Den norske kronen er fremdeles på et historisk svakt nivå, og meningene om hvorfor spriker. Jullum tror imidlertid at den svake produktivitetsveksten kan være en viktig forklaring.

– Det indikerer at det er på tide å begynne og innrette finanspolitikken med sikte på å løfte veksten i økonomien, og slutte å bruke alle ledige rammer på fordeling, sier han.

Sjeføkonomen legger til at han også mener at litt av forklaringen på den svake kronen er at oljesektoren utgjør en mindre andel av økonomien enn den gjorde.

Mandag legger regjeringen frem statsbudsjettet for 2025. Jullum har liten tro på at han blir hørt, men drømmer om at regjeringen etter hvert vil legge mer vekt på hva penger skal brukes på, ikke bare hvor mye.

– I lys av diskusjonen om produktivitet kronekurs, så er det ingen tvil om at det som skal til for å snu den trenden er at vi får tiltak gjennom finanspolitikken som understøtter vekstevnen i økonomien, og ikke ødelegger den.

Han frykter at kortsiktige tiltak som bidrar til å hindre ledighet, kan bidra til svakere vekst over tid.

– Problemet er nok det at vi har trodd alle kriser kan løses ved å bruke mer oljepenger. Det er noe med at enhver økonomi trenger en krise av og til, for å få litt «shake-up», og det får vi ikke når vi hele tiden bruker oljefondet til å stimulere, sier Jullum.

Historisk stort oljefond

Markedsverdien til oljefondet har passert 18.800 milliarder kroner. Det gir et betydelig handlingsrom for politikerne i mandagens budsjett, ifølge sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov.

HandlingsregelenHandlingsregelenDet selvpålagte taket for oljepengebruken. Det er vedtatt at oljepengebruken ikke skal overstige tre prosent av oljefondets verdi over tid. er egentlig ikke noen relevant rettesnor. Fordi at det vil gi et altfor ekspansivtekspansivtNoe som er ekspansivt vil heve aktivitetsnivået i økonomien. budsjett, sier han.

Hov venter at regjeringen vil legge opp til en oljepengebruk som kan øke aktiviteten i økonomien noe.

Frank Jullum i Danske Bank venter det samme.

– Jeg blir veldig overrasket hvis budsjettet er så stramt at det bidrar til raskere rentenedgang, men jeg blir også overrasket hvis budsjettet er så slapt at det kommer til å hindre en rentenedgang, sier han.

Read Entire Article