Sjeføkonom om statsbudsjettet: – Kan forsinke rentenedgangen

3 months ago 10


Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov synes budsjettet ser ut å være noe mer ekspansivt enn antatt.

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. Foto: Gabriel Aas Skålevik / e24

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

– Alt annet likt kan dette bidra til å forsinke rentenedgangen, sier Handelsbankens sjeføkonom Hov i en morgenoppdatering.

Mandag legger regjeringen frem forslag til statsbudsjett for 2025. Dagen startet med offentliggjøring av enkelte nøkkeltall.

Det kommer blant annet frem at regjeringen foreslår å øke oljepengebruken til 460 milliarder kroner.

Hov presiserer at Finansdepartemenet selv ikke har uttalt noe om hva slags effekt de selv tror budsjettet vil få på økonomien.

– Derfor blir den første konklusjonen med litt forbehold. Men ut ifra hva vi vet så langt, synes budsjettopplegget å være noe mer ekspansivtekspansivtEt ekspansivt budsjett refererer til en økonomisk politikk der staten eller myndighetene øker sine utgifter eller reduserer skatter for å stimulere økonomien. Hensikten med et ekspansivt budsjett er å øke den økonomiske aktiviteten. enn antatt av Norges Bank.

Norges Bank har signalisert at det første rentekuttet ikke kommer før i starten av neste år. Deretter anslår sentralbanken at renten settes gradvis ned, fra dagens nivå på 4,5 prosent.

Les på E24+

Minihytte: – Mye hyttekos for pengene

– Fremskynder ikke

Den foreslåtte oljepengebruken tilsvarer 2,5 prosent av oljefondet.

– Dette fremskynder selvsagt ikke rentekuttene. Det er ikke et budsjett for å få rentene raskere ned enn det Norges Bank har sagt. Men det er heller ikke det viktigste, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1.

1 av 4Foto: Helge Mikalsen / VG

Han presiserer at disse tallene bare er «en liten brøkdel av fasiten». Selve forslaget til statsbudsjett presenteres klokken 10.

Tallene som nå er kjent tilsvarer oljepengebruk godt under handlingsregelenhandlingsregelenDen setter en grense på oljepengebruk tilsvarende 3 prosent av oljefondet. Det skal tilsvare den årlige forventede avkastningen og skal sikre at vi ikke tømmer fondet for penger. .

– Men det skulle bare mangle. Dette kan umulig ha vært et vanskelig budsjett å sette opp.

– Hva legger du i det?

– Det er snakk om mye penger. Det finnes ikke noe annet land i verden som har en så lett oppgave med å sette opp statsbudsjett.

Oljefondet vokser seg til stadig nye høyder. I skrivende stund ligger verdien på litt under 19.000 milliarder kroner.

– Oljefondet er mye større, vi er rikere og på ett tidspunkt må pengene brukes. Nå har regjeringen foreslått 110 milliarder under handlingsregelen, men det er likevel så mye penger at det vil bidra til å øke aktiviteten i økonomien, sier Andreassen.

Read Entire Article