Sjeføkonom om rentemøtet i USA: – Vil holde kortene tett til brystet

3 months ago 37


Markedet står overfor en tettpakket uke av makrotall og rentebeslutninger. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen tror USAs sentralbank vil unngå å nevne septemberkutt, og mener jobbtall blir det viktigste

Fed- sjef Jerome Powell legger frem Den amerikanske sentralbankens rentebeslutning onsdag. Foto: EVELYN HOCKSTEIN

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Tirsdag innleder den amerikanske sentralbanken (Fed) sitt todagers rentemøte, før rentebeslutningen offentliggjøres onsdag ettermiddag.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets tror Fed holder renten uendret. Det er den brede forventningen i markedet og blant økonomer.

– Det er på en måte en «walkoverwalkoverEn "walkover", her en begivenhet uten særlige overraskelser. I sport er en walkover en seier uten kamp fordi motstanderen uteblir. I overført betydning betyr walkover lett seier, å bli valgt uten motkandidat.», og spørsmålet er i hvilken grad de vil kommentere om det kommer et rentekutt i september. Jeg tror de vil si at de vil kutte renten fremover, men at de vil holde kortene tett til brystet og ikke si at de vil kutte i september, sier Andreassen til E24.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen, Sparebank 1 Markets. Foto: C.F. Wesenberg

– Risiko på oppsiden

Styringsrenten i USA er i dag i intervallet 5,25–5,50 prosent. Markedet priser inn et rentekutt først i september, ifølge CME Groups Fed Watch.

Andreassen påpeker at markedets videre forventninger for året overgår hva som er kommunisert av Fed hittil.

– Markedet priser inn nesten tre rentekutt, mens Fed i juni sa ett. Jeg tror ikke Fed kommer til å si ting som gjør at rentekurven faller. Det er heller risiko på oppsiden, og de BNPBNPBrutto nasjonalprodukt, et ofte brukt mål på verdiskapningen.-tallene som kom denne uken var ikke spesielt svake, så det er ikke så mye henge det på, sier sjeføkonomen.

Han mener utviklingen i arbeidsmarkedet i USA er det klart viktigste å følge med på denne uken.

Fredag kommer arbeidsmarkedsrapporten nonfarm payrolls fra USA for juli. Den inneholder jobbveksten utenfor landbruket, ofte omtalt som «månedenes viktigste tall».

– Der vil jeg si at arbeidsledigheten er den viktigste. Den har steget til 4,1 prosent, og var 3,5 prosent, og den økningen har vi aldri sett før uten at økonomien har kommet inn i en resesjon, det vi definerer som en nedgangsperiode, sier Andreassen.

Dette kan indikere at veksten i USA er for lav, og isolert sett et argument for Fed til å sette renten ned, ifølge ham.

– Ikke åpenbart hva som skjer

Men, det er et sammensatt bilde, mener sjeføkonomen.

Ledige stillinger (JOLTS) i USA overrasket på oppsiden i mai, og nye tall for juni ventes også til uken.

– Bedriftenes planer og sysselsettingstallene (hiring) er stabilisert på et ganske bra nivå. Mange forlater jobbene sine frivillig og man får ikke tak i folk, og virksomhetene planlegger å øke lønningen mer enn normalt, sier Andreassen, og fortsetter;

– Det er ikke åpenbart hva som skjer i arbeidsmarkedet. Det er også grunn til at Fed kan ta seg litt tid.

Ingen hast i eurosonen

Den kommende uken får man også ferske tall på prisveksten i eurosonen onsdag. I juni dempet inflasjonen seg til 2,5 prosent, og det er ventet at den skal holde seg der.

Andreassen påpeker at kjerneinflasjonen holder seg tett på tre prosent, mens arbeidsledigheten i EU er på 6,4 prosent, det laveste på ti år.

– Det er ingenting som tyder på at det er haster med å senke renten (i eurosonen, journ.anm.), sier sjeføkonomen.

Ingen overraskelse fra Storbritannia

Torsdag kommer også Bank of Englands rentebeslutning. Sentralbanken har i dag en styringsrente på 5,25 prosent, den høyeste i Europa.

Markedet er helt på vippen for om det blir kutt denne gangen. Men det prises inn en sannsynlighetsovervekt for at renten kuttes, hvis ikke nå, så i midten av september, ifølge Andreassen.

– Det er ikke åpenbart, og de har hatt en del bedre vekstdata. Men renten er høyere enn de fleste andre steder, så det vil ikke være noen overraskelse, sier sjeføkonomen om et eventuelt rentekutt torsdag.

Nytt fra industrien

Uken byr også på viktige oppdaterte aktivitetsindikatorer for eurosonen, USA og Kina. De såkalte innkjøpssjefsindeksene (PMI) for industrien offentliggjøres torsdag.

Andreassen påpeker at mange land i eurosonen allerede har offentliggjort tallene, mens Kina vil være nytt.

Man ser også etter en bekreftelse av «flash-PMIen» fra USA fra forrige uke, som er en foreløpig rapportering, der 85–90 prosent av PMI-grunnlaget inngår.

– Det viktigste vil være ISM-barometeret for industrien i USA, den er ventet marginalt opp, sier sjeføkonomen.

Norsk ledighet

Her hjemme får vi ferske tall fra Nav på arbeidsledigheten i Norge fredag.

Sjeføkonomen påpeker at ledigheten er lav, på to prosent, mens SSB arbeidskraftsundersøkelse (AKU) er på 4,1 prosent.

– Hvis det skjer ting der, er det også noe som kan påvirke Norges Bank, men så langt ligger arbeidsledigheten på linje med sentralbankens anslag, sier Andreassen.

Gigantrush

På selskapssiden legger it-giganter som Apple, Amazon, Facebook-eier Meta, og Microsoft frem tall denne uken.

I forrige uke skuffet både Tesla og Google-eier Alphabet, som la frem svake annonsetall fra YouTube.

Investorer frykter dette gir en pekepinn på hva som kan ventes fra de andre it-gigantene som straks skal legge frem sine tall, ifølge flere aviser.

Flere av de største teknologiaksjene i USA har det siste året blitt dratt opp av AI-bølgen.

Som E24 har skrevet tidligere kan den siste tids korreksjon tyde på at investorene velger å ta gevinst i disse selskapene.

Les på E24+

Hvorfor stiger aksjer, gull og dollaren i verdi?

Les også

Flere tek-topper uttrykker støtte til Kamala Harris

Les også

Wall Street steg markant etter inflasjonstall

Les også

Prisveksten i USA: – Sentralbanksjefen må være litt mer forsiktig

Read Entire Article