Shippingaksjene som ventes å betale mest utbytte neste år

1 month ago 13


Rederier tapetserer listen over Oslo Børs-selskaper som ventes å gi høyest utbytter i 2025. Ekspert advarer mot å kaste seg blindt over dem.

Illustrasjonsfoto av et skip. Avbildet er et kjemikalietankskip fra rederiet Odfjell. Foto: Bjørn Erik Larsen

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Kortversjonen

Höegh AutolinersHöegh AutolinersBilfraktrederi. er på topp med en ventet utbytteavkastningutbytteavkastningUtbyttet i prosent av aksjekurs. Omtales ofte som yield. på 31,3 prosent.

Bak følger også bare shippingaksjer med HafniaHafniaProdukttankrederi. på 24,9 prosent, MPC Container ShipsMPC Container ShipsContainerrederi. på 20,8 prosent, OdfjellOdfjellKjemikalietankrederi. på 19,6 prosent, BW LPGBW LPGGassfraktrederi. på 18,5 prosent og Wallenius WilhelmsenWallenius WilhelmsenBilfraktrederi. på 18,4 prosent.

Tallene er basert på gjennomsnittet av forventningene til utbytteavkastning hos analytikerkorpset for 2025.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea har hentet ut oversikten fra Bloomberg for E24.

– Höegh Autoliners er spennende fordi bilfrakt er veldig lønnsomt nå. Men så er det en veldig stor ordrebokstor ordrebokHøye bestillinger av nye skip. Anses som negativt fordi det øker sjansen for en situasjon i fraktmarkedet med høyere tilbud av skip enn etterspørselen etter frakt. Historisk har det i shipping blitt bestilt mange nye skip når fraktmarkedet er sterkt for å møte en økt etterspørsel, men som isteden bidrar til en nedtur ved å skape overkapasitet når de leveres., så om et par år vil det sannsynligvis bli for mange båter og markedet vil komme kraftig ned, sier Næss.

«Ustabile»

Han forklarer at utbyttene i shipping ofte er veldig ustabile. Bransjen har, nesten som helhethelhetShippingsektoren deles gjerne inn i ulike segmenter, både med tanke på fraktmarkedene og på børs. For eksempel finnes det rederier innenfor blant annet råoljefrakt, kjemikaliefrakt, containerfrakt, tørrlast og gassfrakt (LNG og LPG). Disse har igjen ulike markedsdrivere, slik som at råoljefrakt påvirkes av blant annet verdens oljeetterspørsel., vært gjennom fire knallår, men den siste tiden har det vært mer usikkerhet rundt utsiktene i flere segmenter.

Det er inntjeningen til selskapene året før som legger grunnlaget for utbyttet, og det er derfor rederiene troner så høyt på listen for neste år, påpeker Næss. Shipping er ellers en bransje som ofte går i sykluser i perioder med både god og dårlig inntjening.

– Du må se på hvor mange år inntjeningen er ventet å være god, da blir regnskapet bedre. Det hjelper ikke å ha 20 prosent utbytteavkastning hvis du tror inntjeningen kollapser etter tre år. Da er det bedre med noen som har syv prosent utbytteavkastning og kan holde det slik i flere år.

Næss fremhever at han «synes det er vanskelig med shipping».

– Vi har en aksje, Wilhelm Wilhelmsen Holding. Det er mer industriell shipping, og eier blant annet deler av Wallenius Wilhelmsen, som har mye lange kontrakter og faste inntekter, sier han.

– Det er spesielt viktig å vite om shippingselskapene har lengre kontrakter eller om de bare har gode kontrakter i en kort periode. Det er også greit å vite hvor mye de er i spotmarkedetspotmarkedetKortsiktige fraktavtaler. Det motsatte av kontaktsmarked. og hvor mye av inntjeningen som er sikret over tid, tilføyer investeringsdirektøren.

Næss påpeker at Avance GasAvance GasGassfraktrederi. for neste år har en ventet utbyteavkastning på 68 prosent, men at det i stor grad skyldes salget av VLGCVLGCType gassfraktskip.-skipene sine til BW LPG, og at det derfor er mer en tilbakebetaling av kapital til aksjonærene enn utbytte.

Les på E24+

Utbyttefavoritt: – Selger ikke en eneste aksje

– Venter på festen

Forvalter Philippe Sissener i Sissenerfondene skriver i en epost til E24 at utbytter er noe de drar nytte av i shippingaksjer.

Sissener CanopusSissener CanopusAksjefond. eier i dag noen shippingaksjer som handler med solid rabatt til sin underliggende stålverdisolid rabatt til sin underliggende stålverdiLavere aksjekurs/markedsverdi enn stålverdien av skipene., samtidig som vi får en helt grei direkteavkastningdirekteavkastningAnnet ord for utbytteavkastning. på dagens raterraterDagsinntjeningen til skipene på frakten. og aksjekurser mens vi venter på festen, utdyper han.

Sissener fremhever at de «liker både tanktankFrakt av råolje til havs. og tørrlasttørrlastFrakt av råvarer som korn, jernmalm og kull til havs.». Segmentene er imidlertid tynget for øyeblikket, men flere venter en kraftig opptur for begge i fremtiden.

– Aksjene har falt en del på skuffende sesongjusterte dagrater og at analytikernes forventninger har blitt nedjustert. Ordrebøkene for disse segmentene av shipping er fortsatt lave og en stor andel av flåten begynner å bli veldig gamle. Dette kommer til å skape en ubalanse med for få tilgjengelige skip til å møte etterspørselen, forklarer Sissener.

– Akkurat når dette inntreffer er umulig å si, men innenfor et par år er i alle fall ikke urealistisk, tilføyer han.

Frontline og Golden Ocean er de to største rederiene innen henholdsvis tank og tørrlast på Børsen. Her ventes en utbytteavkastning på 12,2 prosent og 11,5 prosent for i 2025, ifølge Bloomberg.

Les mer om shipping:

Les på E24+

Shippingaksje stuper: – Litt overraskende

Les på E24+

Investor om shipping: – En god del nedside er priset inn

Les på E24+

Nye shipping-tider: – Solgt oss mye ned de siste ukene

Les på E24+

Shipping-knekk: – Flere og flere tar lettere gevinst

Read Entire Article