Kan få nye tollsvar: – Prispresset begynner å tilta

20 hours ago 8


Strateg tviler på rentekutt i USA tross svakere økonomiske utsikter. Denne uken kan vi få nye svar på hvordan Trumps tollskred rammer økonomien.

Senior makro- og valutastrateg i Nordea, Sara Midtgaard. Foto: Thomas Fure / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Markedet venter at USAs sentralbank vil kutte renten flere ganger i år som følge av Trumps nye tollsatser. Senior makro- og valutastrateg i Nordea, Sara Midtgaard, tror heller det motsatte – høyere inflasjon og færre rentekutt.

– Markedet har tolket høyere tollsatser som at det innebærer flere rentekutt. Det ser man veldig godt på prisingen. Hver gang det kommer nyheter som innebærer høyere tollsatser på import i USA, så priser markedet umiddelbart inn flere rentekutt fra Fed de neste to årene, sier hun.

Det tviler strategen på at kommer til å skje, til tross for at den økonomiske veksten er ventet å bli svakere fremover. Hun peker på at den amerikanske sentralbankens representanter har uttrykt bekymring for inflasjonsrisikoen.

– Fed-medlemmer har pratet mye om risikoen for inflasjon på oppsiden med høyere tollsatser. Flere Fed-medlemmer er nesten er mer bekymret for inflasjon enn for vekstutsiktene, sier Midtgaard.

Hun tror ikke det blir noen rentekutt i år.

– Det er selvfølgelig stor usikkerhet og risiko i vår prognose, også på nedsiden. Nettopp fordi tollsatsene kan påvirke vekstutsiktene, sier hun.

Kan få nye tollsvar

Denne uken følger investorene spent på den såkalte Beige Book fra den amerikanske sentralbanken.

– Beige Book blir det viktigste denne uken. Det er Fed sin undersøkelse, som gir anekdotisk informasjon fra de forskjellige Fed-distriktene, og tar på en måte temperaturen på amerikansk økonomi, sier hun.

– Det er ikke sånn at Beige Book alltid er viktig, men nå kan vi nok få mer nyttig informasjon fra Beige Book enn vanlig, nettopp gitt alt det som skjer med handelspolitikken til USA, med tollsatser.

Midtgaard sier at det er verdt å merke seg eventuelle signaler på at bedriftene begynner å bli mer tilbakeholdne med investeringsplanene.

– Vi har jo allerede fått noen signaler fra det vi kaller for ISM-indeksene, både for industrisiden og tjenestesiden – at prispresset begynner å tilta, sier hun.

Toll-forhandlinger

Ukene og månedene fremover vil også by på en rekke forhandlinger mellom USA og land som er rammet av tollinnføringen.

– Nå er det egentlig mer spenning mellom USA og Kina, hvor man ser at tollkrigen har trappet seg opp igjen. Men det er jo forhandlinger som foregår, og alle disse er viktige å følge med på. Det påvirker valutamarkedet særlig, men selvfølgelig også forventede vekstutsikter, sier Midtgaard.

Les mer om forhandlingene her.

Til uken blir det samtaler med Sør-Korea og Indonesia. Japan er allerede i gang.

– Vi har en prosess på gang. Vi jobber med de «15 store» økonomiene (se faktaboks) først, sa finansminister Scott Bessent på en pressekonferanse torsdag.

I forrige uke møtte Japans sjefforhandler Ryosei Akazawa amerikanske representanter i Washington, og nå planlegges et nytt møte, skriver nyhetsbyrået AP.

Trump var selv til stede ved forhandlingene. «En stor ære å ha møtt den japanske delegasjonen for handel. Stor fremgang!», skrev han i et innlegg på Truth Social etterpå.

Read Entire Article