De kommende månedene vil trolig preges av et forhandlingskappløp. Først ut er flere asiatiske land. Kina er ikke ett av dem.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Donald Trump har innført en 90-dagers tollpause for 75 land, men Kina er ikke inkludert.
- Sør-Korea og Japan innleder forhandlinger med USA, med fokus på skipsbygging og bilsikkerhet.
- Indonesia planlegger å øke importen fra USA med 199 milliarder kroner.
- Handelskrigen mellom Kina og USA har eskalert, men det er foreløpig ikke meldt om noen konkrete forhandlingsplaner.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
10. april innførte Donald Trump en 90-dagers tollpause med en betydelig lavere gjensidig toll på 10 prosent for «mer enn» 75 andre land. Disse hadde tatt kontakt med amerikanske myndigheter for å forhandle, ifølge presidenten.
Til uken blir det samtaler med Sør-Korea og Indonesia. Japan er allerede i gang.
– Vi har en prosess på gang. Vi jobber med de «15 store» økonomiene (se faktaboks) først, sa finansminister Scott Bessent på en pressekonferanse torsdag.
Les på E24+
Forvalter: Så mye vil aksjer stige det neste året
Vil samarbeide om skipsbygging
Onsdag drar Sør-Koreas industriminister Ahn Duk-geun og finansminister Choi Sang-mok for å møte USAs handelsrepresentant Jamieson Greer og finansminister Scott Bessent.
Dermed blir landet ett av der første til å møte Trump-administrasjonen etter at Trump varslet såkalt gjengjeldelsestoll på inntil 50 prosent.
– Konsultasjonen kommer etter forslag fra USA og vi koordinerer for tiden detaljer om tidsplan og dagsorden, sier Sang-mok i en uttalelse søndag, ifølge Bloomberg.
Sør-Korea ble opprinnelig ilagt en tollsats på 25 prosent. Landet er i likhet med Norge en handelsnasjon, og i 2023 sto eksport av varer og tjenester for 44 prosent av BNPBNPBruttonasjonalprodukt (BNP) er en vanlig indikator for økonomisk aktivitet, som måler summen av alle varer som produseres i et land i løpet av et år. Tilsvarende tall for Norge samme år var 47,2 prosent., ifølge Verdensbanken.
Som verdens nest største skipsbygger etter Kina, har Sør-Korea lagt merke til Trumps uttalte mål om å få liv i amerikansk skipsbygging.
Siden «president Trump og hans administrasjon har uttrykt stor interesse for samarbeid innen skipsbygging, vil det bli et veldig viktig forhandlingskort for oss», sa Duk-geon til parlamentet forrige uke, skriver The New York Times.
Sammen med Japan er landet USAs eneste allierte med en stor industriell base for bygging av skip, sier Choi Il, en pensjonert sørkoreansk marinekaptein, til avisen.
– USA ønsker å gjøre bruk av den infrastrukturen.
Vurderer å lempe på bilregler
Japan har allerede innledet forhandlinger.
I forrige uke møtte sjefforhandler Ryosei Akazawa amerikanske representanter i Washington, og nå planlegges et nytt møte, skriver nyhetsbyrået AP.
Trump var selv til stede ved forhandlingene. «En stor ære å ha møtt den japanske delegasjonen for handel. Stor fremgang!», skrev han i et innlegg på Truth Social etterpå.
– Selvfølgelig er ikke samtalene enkle, men president Trump sa at han hadde til hensikt å gjøre disse forhandlingene en topprioritet, sa Japans statsminister Shigeru Ishiba til journalister i Tokyo.
Søndag skriver avisen Nikkei Asia at Japan vurderer å lempe på sikkerhetsregler for bilimport.
– Vi må erkjenne forskjellen i trafikkforhold, sa Ishiba på et TV-program hos kringkasteren NHK, ifølge Bloomberg.
Han la til at Japan fokuserer mer på sikkerheten til fotgjengere, mens USA i større grad legger vekt på å beskytte bilpassasjerer under kraftige kollisjoner.
– Når det er sagt, ønsker vi å sikre at vi ikke blir sett på som urettferdige, sa Ishiba.
Japan ble opprinnelig ilagt en tollsats på 24 prosent.
Vil kjøpe mer amerikanske soyabønner
Indonesiske myndigheter har også hatt møter med USA, og skal fortsette samtalene med finansminister Scott Bessent neste uke.
Landene er blitt enige om å fullføre forhandlinger om handel og investeringer i løpet av 60 dager, sa koordinerende minister for økonomiske saker Airlangga Hartarto fredag.
Ifølge Bloomberg forventer Indonesia at 20 av landets viktigste eksportvarer gis «balanserte» tollsatser som ikke er høyere enn deres konkurrenter. Samtidig tilbyr regjeringen USA samarbeid om kritiske mineraler og forenklede prosedyrer for import av enkelte amerikanske produkter.
Før helgen lovet Indonesia, som i utgangspunktet fikk en tollsats på 32 prosent på sine varer, å øke importen fra USA med 19 milliarder dollar (ca. 199 milliarder norske kroner). For å gjøre det vil de blant annet importere flere amerikanske landbruksprodukter, som hvete, soyabønner og soyabønnemel, i tillegg til kapitalvarerkapitalvareren vare som brukes over et lengre tidsrom, og ikke forbrukes i løpet av kort tid (forbruksvarer) til industrien i landet, ifølge South China Morning Post.
– Vi vil også legge til rette for amerikanske selskaper som har vært virksomme i Indonesia, med hensyn til tillatelser og incentiver, sa Airlangga.
Boeing-fly måtte snu
Når det gjelder Kina, er det foreløpig ikke opplyst om konkrete forhandlingsplaner.
Lørdag returnerte et Boeing-fly med en markedsverdi på 55 millioner dollar til USA, ifølge Reuters. Det er ikke kjent hvilken part i den pågående handelskrigen som skal ha bestemt at flyet skulle reise 8.000 kilometer tilbake til Boeings hovedkvarter i Seattle.
Etter at handelskrigen eskalerte, har Kina økt sin toll på amerikanske varer til 125 prosent. Tollsatsen for kinesiske varer inn til USA vil i praksis ligge på 145 prosent, har Det hvite hus opplyst.
– Vi snakker med Kina, sa Trump da han ble spurt om forhandlinger mellom verdens to største økonomier torsdag, og gjentok at USA vil lande en avtale.
– Minner om dating
Ifølge Politico insisterer Trump på én-til-én samtaler med president Xi Jinping.
Han skal ikke ha gitt delegater fra Det hvite hus tillatelse til å snakke med kinesiske myndigheter på sine vegne, opplyser tre anonyme kilder.
– Hvis teorien er at Det hvite hus kveler diskusjoner, er det unøyaktig, sier Brian Hughes, talsperson for USAs nasjonale sikkerhetsråd NSCNSCUnited States National Security Council, til nettavisen.
Hughes sier det er kontakt mellom amerikanske og kinesiske myndigheter, og at USA ønsker samtaler med Kina velkommen.
Bloomberg skrev onsdag at kinesiske myndigheter ønsker å se en rekke tiltak fra Trump-administrasjonen før de vil gå med på samtaler, ifølge det nyhetsbyrået omtaler som «en kilde med kjennskap til kinesiske myndigheters tankegang».
Et av kravene skal være at USA viser mer respekt ved å dempe nedsettende uttalelser fra den amerikanske regjeringen.
– Dette minner meg om dating – ting går i stykker og det blir sånn: «Hvem skal ringe hvem?». Men det er en prosess, vi må gi det tid, sier Wendy Cutler, tidligere seniorforhandler for USA, til Politico.