Shipping-ras på børs etter avsluttet streik

1 day ago 2


Containerkjemper sendes rett ned etter at storstreiken i amerikanske havner ble avsluttet. På Oslo Børs faller MPC Containerships kraftig.

Havnearbeidere gikk ut i streik tidligere i uken i USA. Nå er streiken avblåst. Foto: MARK FELIX / AFP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Den danske containerkjempen Mærsk faller over syv prosent på København-børsen, mens aksjen til det Frankfurt-noterte containerrederiet Hapag-Lloyd stuper nesten 12 prosent.

Her hjemme faller det Oslo Børs-noterte rederiet MPC Containerships 7,4 prosent. Aksjen er også tredje mest omsatt fredag formiddag.

Det skjer etter at storstreiken i amerikanske havner er avsluttet. Shippinganalytikere fremholdt tidligere at streiken kunne føre til «alvorlige forstyrrelser», spesielt for frakt av containere sjøveien.

– Effekten blir liten

Analytiker Fredrik Dybwad i Fearnley Securities peker på havnestreiken i USA som har blitt avsluttet.

– Det er hovedårsaken til at aksjene kommer ned, sier han til E24.

Dybwad peker på at streiken kunne medført en større effekt på ratene i containerfrakt.

– Folk hadde håpet at den skulle vare litt lenger som hadde gitt en større effekter på rater. Når den varer så kort blir effekten liten.

Analytikeren trekker i tillegg frem svakere etterspørsel i markedet for containerfrakt inn mot årsslutt samt at det fortsatt er en stor ordrebok i shippingsegmentet.

Les også

Havnestreiken i USA er avsluttet

Da streiken startet advarte fraktkjempen Mærsk om forsinkelser, økte kostnader og logistikkutfordringer for bedrifter, ifølge Wall Street Journal.

– Lengre varighet på arbeidskonflikten kan forverre forstyrrelser, påvirke import- og eksportaktiviteter, tilgjengeligheten av containere og den generelle driftseffektiviteten, skrev det danske rederiet til sine kunder.

Gjenopptar forhandlinger i januar

Havnestreiken i USA avsluttes umiddelbart etter at de 45.000 havnearbeidernes fagforening har gått med på en avtale. Nå gjenopptas forhandlingene med frist i januar.

Fagforeningen International Longshoremen's Association (ILA) og havneoperatøren United States Maritime Alliance (USMX) har kommet til enighet om en foreløpig avtale.

Avtalen gir de 45.000 medlemmene en lønnsøkning på 61,5 prosent over seks år, sier kilder til en rekke amerikanske medier. Opplysningene bekreftes av ILA Local 333-leder Scott Cowan til CBS Baltimore.

Den foreløpige avtalen varer til 15. januar og innebærer at partene da skal sette seg ved forhandlingsbordet på nytt for å løse også andre temaer som de så langt ikke er kommet til enighet om.

Read Entire Article