Ser tegn til nedkjøling i leieprisene: – Har flatet ut

3 days ago 9


Men leieprisene ligger fortsatt på rekordnivåer. Utleietopp mener flere faktorer har drevet prisene til værs.

Kjetil J. Olsen, daglig leder i Husleie.no, kaller dagens prisnivå «utrolig høyt». Foto: Husleie.no

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Snittleieprisen for en bolig i Norge ligger nå på 12.487 kroner, ifølge husleieindeksen til Husleie.no for tredje kvartal.

Tallet er 4,36 prosent høyere enn samme kvartal i fjor, men 605 kroner lavere enn snittprisen for landet i forrige kvartal (april til juni).

– Husleieindeksen for tredje kvartal 2024 viser at de rekordhøye leieprisene har stabilisert seg. Etter en periode med betydelig vekst, ser vi nå tegn til nedkjøling i markedet, spesielt i Oslo, hvor prisene har flatet ut, sier Kjetil J. Olsen, daglig leder i Husleie.no, i en pressemelding.

Les på E24+

Slik blir bolighøsten: – Det har absolutt bremset opp

Økning på 9,6 prosent

Dette viser husleieindeksen:

  • I Oslo var snittprisen for å leie bolig i tredje kvartal på 16.013 kroner. En nedgang på 0,18 prosent sammenlignet med samme kvartal i 2023.
  • I Trondheim har snittprisen økt med fem prosent siden tredje kvartal i fjor. Der er snittprisen på 12.688 kroner.
  • I Bergen var snittprisen for tredje kvartal på 12.150 kroner, opp med 9,6 prosent sammenlignet med samme kvartal i 2023.

– Selv om leieprisene er til dels betydelig høyere enn i tilsvarende kvartal i fjor, ser vi at leiemarkedet kjøler seg noe ned nå – og det skjer altså i kvartalet som historisk sett er det aller beste, nemlig for månedene juli, august og september, sier Olsen.

– Men det er viktig å understreke at leiemarkedet har stabilisert seg – eller går ørlite ned – fra et utrolig høyt nivå, legger han til.

I Oslo var snittprisen for å leie bolig i tredje kvartal på 16.013 kroner. En nedgang på 0,18 prosent sammenlignet med samme kvartal i 2023. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Optimismen kan fort komme tilbake neste år

Husleie.no har en brukerdatabase på rundt 110.000 utleiere og 160.000 leietagere. I en ny undersøkelse blant dem svarer 39,2 prosent at de er heltidsansatte, 34,3 prosent er studenter, 9,3 prosent jobber deltid og 8 prosent er trygdet/på tiltak, mens 3,1 prosent er arbeidsledige.

Olsen har også noen tanker om leieprisutviklingen for resten av året og for 2025.

– Det er blitt mye mindre lønnsomt å eie en sekundærbolig for utleie. Dette har gjort at mange utleiere har valgt å selge, som igjen gjør at tilbudet er mindre enn etterspørselen, og dette har drevet prisene til værs. Samtidig ser vi at boligbyggingen nærmest har stoppet opp, grunnet høye renter og betydelig økte byggekostnader, sier Olsen.

Snittleieprisen for en bolig i Norge ligger nå på 12.487 kroner, ifølge husleieindeksen til Husleie.no for tredje kvartal. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Han utelukker likevel ikke at optimismen fort kan komme tilbake neste år.

– Det ligger an til rentenedgang og kanskje et regjeringsskifte med en påfølgende mulig endret skattepolitikk i 2025. Dermed kan det fort bli flere boliger i leiemarkedet igjen, og vi kan kanskje se at markedet fortsetter å stabilisere seg eller går noe ned, tror Olsen.

Les på E24+

Slik tjener de millioner på bolig

– Et veldig høyt nivå

Geir Skogheim, salg- og markedsdirektør i Utleiemegleren, ser også de samme trendene i leiemarkedet.

– Det stemmer at prisene nå har flatet noe ut. Og det vil normalt sett roe seg i sesongen vi er inne i nå. Prisene går noe ned når det er færre leietagere i markedet, men prisene ligger på et veldig høyt nivå, sier han.

Geir Skogheim, salg- og markedsdirektør i Utleiemegleren. Foto: Johnny Vaet Nordskog

Skogheim sier videre at han tror den flate utviklingen vil fortsette til nyttår, før prisoppgangen kan fortsette videre neste år.

– Studentene var tidlig ute i år for å skaffe seg bolig til studiestart. De blir flinkere og flinkere for hvert år. Det gjorde at vi så det største presset på utleieboliger i mars til juni, og at studentene i august forsvant litt fra markedet. Det kan også ha bidratt til vekstnedgangen vi nå ser, sier Skogheim.

Read Entire Article