OpenAI henter 70 milliarder fra globale investorer. Dermed blir det et av tidenes største private startup-selskaper.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
OpenAI, som står bak kunstig intelligens-programmet ChatGPT, har hentet 6,6 milliarder dollar (70 milliarder kroner). Pengeinnskytingen verdsetter hele selskapet til 157 milliarder dollar (1.660 milliarder kroner).
– Den nye finansieringen vil gjøre det mulig for oss å styrke vår ledende posisjon innen AI-forskning, øke datakapasiteten og fortsette å utvikle verktøy som hjelper folk med å løse komplekse problemer, skriver OpenAI i en uttalelse.
Finansieringsrunden ble ledet av ventureselskapet ventureselskapet En venture-støttet avtale refererer til en investering som gis til et oppstarts- eller vekstselskap i bytte mot egenkapital (aksjer) i selskapet. Venturekapitalfinansiering er vanligvis rettet mot selskaper med stort vekstpotensial, men som også innebærer høy risiko.Thrive Capital, men tekgiganter som Nvidia og Microsoft, samt den globale investoren Softbank, var også blant investorene.
Avtalen gjør OpenAI til en av de tre største venture-støttedeventure-støttedeEn venture-støttet avtale refererer til en investering som gis til et oppstarts- eller vekstselskap i bytte mot egenkapital (aksjer) i selskapet. Venturekapitalfinansiering er vanligvis rettet mot selskaper med stort vekstpotensial, men som også innebærer høy risiko. startup-selskapene, i likhet med Elon Musks SpaceX og TikTok-eier ByteDance, ifølge Bloomberg.
Turbulent år
Open AI har hatt stor suksess med ChatGPT siden debuten i 2022. Nå brukes chatboten av mer enn 250 millioner mennesker over hele verden hver uke, ifølge selskapet selv.
Men det har vært et turbulent år for AI-selskapet. I november i fjor sparket styret toppsjef Sam Altman, før de raskt ble presset til å gjeninnsette ham. I ettertid er styret endret, hundrevis av nye medarbeidere er ansatt, mens flere ledere har forlatt skipet, ifølge Bloomberg.
OpenAI er i utgangspunktet et nonprofit-selskapnonprofit-selskapUten mål om overskudd, altså en type ideell organisasjon, men investorene håper å kunne omgjøre sine innskudd til lønnsomme aksjer. For at det skal skje, må selskapet endre sine vedtekter og regler om ikke å ta ut overskudd, skriver Reuters.
Tøffere konkurranse
I år ligger OpenAI an til å generere inntekter på 3,6 milliarder dollar, med mål om å øke videre til 11,6 milliarder neste år. Antallet betalende abonnenter ligger på 11 millioner, ifølge Reuters.
En rekke nye selskaper har forsøkt å ta opp konkurransen med ChatGPT de siste årene. Flere av disse stammer fra tidligere OpenAI-ansatte, for eksempel Anthropic og Safe Superintelligens, skriver Bloomberg.
I tillegg er det intens konkurranse fra tekgiganter med enorme ressurser, som Google og Amazon.