Saxo Banks elleville spådommer for 2025

2 days ago 6


Nvidia-boom, dollar-smell og naturkatastofe-knekk for forsikringsselskap er blant scenarioene når investeringsbanken skal slå til med sine villeste spådommer.

Times Square i New York har klar pynten til feiringen av overgang til det nye året. Foto: Julia Demaree Nikhinson / AP

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Hvert år publiserer den danske investeringsbanken Saxo bank sine «Outragous predictions».

De er gjerne for ville til å slå til - men noen ganger treffer de også sånn halvveis

I år byr banken på spådommer om alt fra Trump-effekter til naturkatastrofer, oljekartellers endetid og kunstige menneskelige organer.

Les også

Saxo Banks elleville spådommer for 2023

Nvidia blir dobbelt så verdifull som Apple

Databrikkeselskapet Nvidia legger bak seg et sterkt børs-år, drevet frem av interessen for deres AI-teknologi.

Aksjen har steget rundt 184 prosent i løpet av året. Første januar 2024 kostet aksjen 49,42 dollar, altså rundt 563 norske kroner etter dagens kurs. På julaften var prisen 140,22 dollar, altså 1596 norske kroner.

Les også

Nvidia-aksjen ned etter tallslipp: – Vanvittige forventninger

Saxo bank spår at AI-kappløpet og etterspørselen etter databrikkene som støtter opp om stadig mer utbredt bruk, vil drive Nvidia-aksjen og selskapets samlede markedsverdi til himmels.

Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB

De spår at Nvidia vil bli det mest lønnsomme selskapet noensinne, og mer enn doble markedsverdien sin for å nå en verdi på syv billioner dollar - eller drøye 79,7 tusen milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Dermed spår de at Nvidia vil bli dobbelt så verdifulle som Apple, som i dag har en markedsverdi på 3,9 billioner dollar - 44,4 tusen milliarder norske kroner.

Naturkatastrofe knekker stort forsikringsselskap

Den tegnede illustrasjonen av en gigantisk flodbølge som treffer en høyblokk med et generisk forsikringsselskapsnavn, gjør omtrent ytterligere forklaring unødvendig.

Vi har alle hørt at klimaendringene vil gjøre planeten villere, våtere og varmere. Forsikringsselskaper har allerede merket dette på topplinjen. Ifølge Finans Norge utbetalte norske forsikringsselskaper alene 7,4 milliarder kroner for vær- og naturskader i 2023. Ekstremværet «Hans», som forårsaket flom og oversvømmelser, stod alene for 2,2 milliarder av disse.

Saxo spår at et katastrofalt ekstremvær vil treffe USA i 2025, og gjøre påføre forsikringsselskapene krav mange ganger større enn skadene etter orkanen «Katrina» i 2005. Da fikk selskapene inn krav på 40 milliarder amerikanske dollar, 455 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Flom er dyrt for alle - spesielt forsikringsselskapene. Her fra Fort Lauderdale i Florida i USA, etter et heftig regnskyll i desember i år. Foto: Joe Raedle / AFP / NTB

Banken spår videre at et av de største amerikanske forsikringsselskapene har undervurdert klimarisikoen, og dermed har lagt forsikringspremiene for lavt. De vil dermed ikke ha råd til å betale ut kravene etter katastrofen, og hele bransjen vil få panikk.

Myndighetene vil diskutere om de skal gripe inn med statlig støtte for å redde selskapet fra konkurs, og om de også skal bidra med støtte til skadeskutte aktører.

Det hele vil føre til store endringer i prising av forsikring mot naturkatastrofer, som vil påvirke eiendomsmarkedet negativt i flere områder.

Elektrifisering dreper Opec

I 2025 skjer det - el-bilene tar livet av verdens største oljekartell. Slik lyder iallefall oljespådommen for neste år.

E24 har tatt seg friheten til å designe gravstenen til Opec, i tilfelle Saxos spådom skulle slå til. Foto: Illustrasjon/Montasje: vyasphoto/Fotogrin/Shutterstock/NTB/E24

Mens elbilparken vokser, og to tredjedeler av oljen går til å lage drivstoff, forvitrer relevansen til OpecOpecOrganisasjon bestående av oljeeksporterende land. Medlemmene er Iran, Irak, Kuwait, Saudi-Arabia, Venezuela, Qatar, Indonesia, Libya, De forente arabiske emirater, Algerie, Nigeria, Ecuador, Gabon, Angola, Ekvatorial-Guinea og Republikken Kongo. . Medlemsland prøver å karre til seg det som er av penger ved å jukse på kartellets produksjonskvote, før etterspørselen faller mer.

Dette utløser intern krangel, og flere av de største medlemmene forlater Opec. Uten kartellets lenker maksimerer de prosuksjonen for å holde på makredsandeler, med et markant oljeprisfall som konsekvens.

Første 3D-printede hjerte

I 2025 spår Saxo et enormt vitenskapelig gjennombrudd: Dette blir året hvor forksere greier å bio-printe et fullt fungerende menneskehjerte, ved bruk av 3D-printing av stamceller.

Dette skaper helt nye muligheter innen helsesektoren, når man ser muligheten for å gjøre det samme med andre organer. Folk vil kunne slippe donorkøer, og man kan få et helt perfekt tilpasset nytt organ.

En forsker viser frem en fungerende hjerteklaff, printet i kollagen ved bruk av en 3D-bioprinter. Dette var et stort gjennombrudd i 2019. Kan det neste være et helt, fungerende hjerte? Foto: Carnegie Mellon University College of Engineering / AFP / NTB

Saxo spår at den revolusjonerende teknologien blir testet på griser samme år.

Og selvfølgelig er det enda en bonus med grensesprengende helse-tek: Bioteknologiselskapene vil kunne vise til massivt vekstpotensiale, og hele sektoren vil kunne starte en eneste lang børsfest.

Andre spådommer

Kvantitet er en nøkkel hvis man vil treffe på ekstreme spådommer. Her er fire til fra Saxo:

  • Påtroppende president Donald Trumps vil innføre giga-toll på all import til USA. Samtidig vil han kutte i det nasjonale underskuddet. Konsekvensene blir enorme for verdenshandelen - og for den amerikanske dollaren. Globale aktører prøver å finne alternativer til handel i dollar. Flere land satser mer på handel i digital valuta, og land i Europa satser mer på handel i euro.
  • Kina innfører giga-pakke for å bekjempe deflasjon. De stimulerer økonomien med å pøse inn 50 billioner kinesiske yuan i økonomien - rundt 79,4 tusen milliarder norske kroner etter dagens kurs.
  • USA innfører skatt på AI-datasentre som følge av stigende strømpriser.
  • Det britiske pundet stiger til 1,27 mot euro, tilbake til nivået den lå på før Brexit.
Read Entire Article