Renteutsiktene: – Må komme noen overraskelser

2 months ago 16


Alt ligger til rette for nok et rentekutt i eurosonen. Men det vil neppe påvirke Norges Bank.

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken følger tett med på norsk og internasjonal makroøkonomi. Foto: Adrian Nielsen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Torsdag er det duket for rentemøte i Den europeiske sentralbanken (ECB).

– Det er bredt ventet at det blir et nytt rentekutt. For oss er det basert på de signalene vi har hørt og tallene vi har sett i det siste, spesielt utspill fra sentralbank-hold, sier Handelsbankens sjeføkonom, Marius Gonsholt Hov.

Ifølge Bloomberg er pengemarkedene nesten fullstendig priset inn for et nytt rentekutt ned til 3,25 prosent.

– Blant annet holdt Christine Lagarde Christine Lagarde ECBs sentralbanksjef.en tale i EU-parlamentet som vi opplevde at ga grønt lys for nytt kutt i oktober på grunn av optimistiske inflasjonsutsikter, fortsetter han.

Ved rentemøtet i september kuttet ECB renten, som ventet, med 0,25 prosentpoeng.

– Avventende

Hov mener det sentrale å følge med på blir eventuelle signaler om videre rentenivå i eurosonen.

– Vi tror Lagarde kommer til å være litt avventende, og si at de tar beslutningene møte for møte og at det er nøkkeltallene fremover som avgjør om det blir en videre normalisering av pengepolitikken. Det kommer en god del viktige tall inn mot desember-møtet som vil kunne gi et bredere beslutningsgrunnlag.

– Men i markedet er det ventet et nytt kutt i desember.

– Kan et nytt kutt til uken putte ytterligere press på Norges Bank?

– Nei, det er priset inn at de leverer kutt og vil kunne være i tråd med det som ligger i markedsforventningene. Det må komme noen overraskelser om det skal påvirke renteutsiktene her hjemme, svarer Hov.

– Vi er i en posisjon der Norges Bank ønsker å henge mer etter. Vi har fått inflasjonen mer ned, men nedgangen i kjerneinflasjonen her hjemme er fortsatt tregere enn ute blant våre handelspartnere. Det er også blitt mer tvil om det blir et kutt i november i USA.

Handelsbankens økonomer vil ellers følge med på sentralbanksjef Ida Wolden Baches foredrag på BI om pengepolitikk og kronekursen til uken, fremhever Hov.

– Det blir faglig interessant å høre sentralbanksjefens vurderinger, men det kommer ingen nye pengepolitiske signaler. Det kan komme bredere begrunnelser på pengepolitikken og hvordan de ser på utviklingen i kronekursen, sier han.

Les på E24+

De høye kostnadene ved å ekskludere kinesisk teknologi

Handelsoverskudd

I august endte handelsoverskuddet på 66 milliarder kroner. Det ble årets høyeste handelsoverskudd, ifølge SSB. Oppgangen ble hovedsakelig begrunnet med høyere gasspriser.

Tirsdag kommer tallene for september. Gassprisene holdt seg gode i september, imens oljeprisen var lavere.

Les på E24+

Forvalter milliarder: – Tror jeg alltid jeg kommer til å sove litt dårlig

Resultatsesong sparker i gang

Det er flere selskaper som legger frem sine kvartalsresultater den kommende uken. I USA rettes fleres øyne mot de store bankene når de nå legger frem tallene for tredje kvartal den kommende uken.

Flere av de største banker venter press på inntektene fremover, melder Bloomberg. Citigroup, Goldman Sachs og Bank of America er blant bankene som trolig vil varsle om økende inntektspress når de legger frem sine kvartalstall til uken.

Netto renteinntekter – forskjellen mellom det bankene tjener på utlån og betaler for innskudd – ventes å falle fra fjorårets toppnivåer.

Dette skyldes utsiktene til fremtidige rentekutt fra den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed). Nylig flesket Fed-sjefen Jerome Powell til med et dobbelt rentekutt.

Ifølge Wall Street Journal tyder kommentarer fra JPMorgan Chase og Wells Fargo på at økonomien kan fortsette å vokse i moderat eller bedre tempo, uten noen betydelig nedbremsing.

– Vi ser forbruksmønstre som er solide og i tråd med at forbrukeren står på solid grunn, sier Jeremy Barnum, finansdirektør i JPMorgan Chase.

På Oslo Børs kommer kvartalsrapporter fra blant annet Nel, Entra og Norske Skog.

Read Entire Article