Rentemøte i Sverige til uken: – Spennende hvor langt ned renten skal

2 weeks ago 10


Mens Norges Bank holder igjen er Sveriges Riksbank godt i gang med å sette ned rentene. Til uken er det ventet enda et svensk rentekutt.

 Makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken. Foto: Thomas Fure / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Til uken er det duket for rentebeslutning fra den svenske RiksbankenRiksbankenRiksbanken er sentralbanken i Sverige, som bestemmer rentenivået i landet. etter at sentralbankene i Norge, USA og Storbritannia har vært i ilden med rentenyheter.

Sentralbankene er nå i ferd med å kutte rentene mange steder etter at de satt opp lånekostnadene i store og hyppige sprang for å temme galopperende prisvekst.

Det gjelder også Sverige. Ifølge Bloomberg venter 17 av 17 spurte økonomer at Riksbanken setter ned styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 3,25 prosent etter møtet på tirsdag.

Les også

Økonomer tok feil om rentekutt: – Som å spå været om ett år

Den svenske sentralbanken har allerede senket renten to ganger siden mai. Også sentralbanken i euroområdet og USA har begynt å sette ned rentene, i motsetning til Norges Bank som vil vente til neste år.

– Det som blir spennende er hvordan de presenterer fortsettelsen, hvor langt ned renten skal. De er i en situasjon hvor prisveksten har kommet mye mer ned og har en svakere konjunktursituasjonkonjunktursituasjonKonjunktursituasjonen beskriver den generelle økonomiske tilstanden i et land, som om økonomien vokser eller krymper. enn det vi har, sier makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken til E24.

Handelsbanken venter ytterligere to rentekutt før nyttår, slik at renten i Sverige kommer ned til 2,75 prosent.

Her hjemme rundes uken av med fasiten for arbeidsledigheten i september. Tallene fra Nav er ventet å vise at ledigheten holdt seg stabil på to prosent.

Alsvik tror arbeidsledigheten vil stige gradvis fremover, slik også Norges Bank venter.

– Men vi skal følge med på dette fremover. Og dersom ledigheten går raskere opp enn det Norges Bank ser for seg, kan det åpne opp for et rentekutt før jul. Men det ligger ikke an til det nå, sier hun.

Fredag er det klart for amerikanske inflasjonstall. Prisveksten i verdens dominerende økonomi har bremset mye fra toppen. Sentralbanken Federal Reserve har svart med rentekutt og varslet at flere kutt er på vei.

Ifølge Bloomberg venter økonomene at den såkalte PCE-inflasjonsindeksenPCE-inflasjonsindeksenPCE (personal consumption expenditures price index) måler i likhet med KPI-indeksen prisveksten i USA. Den er imidlertid bredere i omfang og tar hensyn til prisendringer i hele produksjonen av økonomien, så vel som endringer i kostnadene til forbrukerne. dempet seg videre i august. Tallene er regnet som den amerikanske sentralbankens foretrukne mål på prisveksten.

Økonomenes forventning er at prisveksten var på 2,3 prosent i august sammenlignet med august i fjor, ned fra 2,5 prosent i juli. Kjerne-PCE, som ekskluderer energi- og matpriser, er derimot ventet opp et lite knepp – til 2,7 prosent fra 2,6 prosent.

I Europa, der industrien, ikke minst i Tyskland, har møtt på motvind, er det klart for en oppdatering fra bedriftenes innkjøpssjefer i euroområdet på mandag.

Innkjøpssjefsindeksen er ventet å indikere at det fortsatt er nedgang i industrien, mens det er oppgang i tjenestesektoren.

Spent på laksekjempe

I aksjemarkedet vil forvalter Bernt Berg-Nielsen i Stolt Explorer følge med når laksekjempen Mowi og teknologiselskapet Nordic Semiconductor inviterer investorene til kapitalmarkedsdag for å legge frem mål og planer de neste årene.

Berg-Nielsen sier det blir spennende å følge med på om Mowi sier noe om vekstambisjoner i 2025 og 2026 og lenger frem i tid.

– På kostnadssiden står man midt i en vanskelig lusesituasjon. Biologien er utfordrende. Oppdateringer på det blir spennende, sier han.

Flere runder med skuffende resultater i lys av høye lagre og en tøff makroøkonomi tynget investorenes syn på Nordic Semiconductor, men siden bunnen i vår har aksjen vendt oppover igjen.

Berg-Nielsen venter også her på om selskapet vil legge frem noen langsiktige vekstmål, og eventuelle oppdateringer om varelager-problematikk.

Bernt Berg-Nielsen forvalter fondet Stolt Explorer. FOTO: MARIUS VERVIK/STORFOTOGRAF/Stolt Kapitalforvaltning

De børsnoterte selskapene skal også snart levere sine regnskapsrapporter for tredje kvartal.

Berg-Nielsen peker på at det nå er «sesong» for såkalte resultatvarsler, altså at selskapene gir markedet beskjed hvis inntjeningen blir dårligere eller bedre enn forventet – hendelser som potensielt kan gi store aksjeutslag.

Børsene i USA ligger for øyeblikket nær rekordnivåer etter at de steg på den amerikanske sentralbankens rentekutt i forrige uke. Her hjemme har Oslo Børs beveget seg mer sidelengs etter et markant løft gjennom våren.

Berg-Nielsen har funnet frem statistikk fra Goldman Sachs som viser at siste halvdel av september historisk sett har vært en svak periode i det amerikanske aksjemarkedet.

– Måten man skal bruke disse sesongmønstrene på, tror jeg, er at man skal se på det i etterkant. Var det ikke svakt i en periode der det «skulle» være svakt – det er signalverdien, og vice versa, sier han.

– Derfor er det uhyre interessant. Denne uken her har vært ganske bra. Så får vi se i neste uke.

Read Entire Article