Rekordsparing kan ha svekket kronen

3 months ago 27


– Det har jo gått veldig bra, da. Og det er kanskje litt fordi jeg har turt å ta høy risiko på de fondene jeg har valgt, sier Malin Natvig.

Eiendomsmegleren på Økern sparer i likhet med 1,7 millioner andre nordmenn jevnlig i fond – og ble interessert i aksjer under pandemien.

– Jeg skjønte fort at det ble veldig altoppslukende og tok jo veldig mye tid. Så da fikk jeg tips om at jeg kunne starte med å spare i fond istedenfor, sier hun.

Sparing i fond

Malin følger med på kursutviklingen på sitt globale fond. Fondsverdien øker når kronekursen svekker seg mot valutaene som fondet er eksponert mot.

Foto: Anders Eidesvik / NRK

Rekordsparing i aksjefond første halvår

Ikke engang under pandemiåret 2021 sparte norske husholdninger like mye i aksjefond som så langt i år.

– Per snute så er det i underkant av 4000 kroner, som hver nordmann har plassert i aksjefond så langt i år, sier Christian Henriksen, som er direktør i Verdipapirfondenes forening (Vff).

Christian Henriksen, direktør i Verdipapirfondenes forening

– Sparingen skjer i stadig større grad i internasjonale aksjefond, sier Christian Henriksen i Vff. Han har analysert utviklingen for NRK.

Foto: Johan B. Sættem / NRK

NRK har bedt Vff om å finne ut av hvor de 21,2 milliardene i ny aksjefondssparing har tatt veien.

Det har vært en trend over mange år at nordmenn sparer mer i utlandet. Trenden har nå forsterka seg, viser tallene.

– Det aller meste, 94 % av disse midlene plasseres nå i internasjonale aksjefond. Hovedsakelig i globale fond, som eier aksjer over hele verden, sier Christian Henriksen.

Norsk krone

Den norske kronen har svekket seg rundt 5 prosent mot amerikanske dollar siden nyttår.

Foto: NTB

På veien til at norske sparepenger investeres i globale fond blir de veksla om til andre valutaer. Aller mest amerikanske dollar.

Olav Chen senior porteføljeforvalter og leder for allokering og globale renter i Storebrand.

– For å kjøpe andeler i utenlandske fond må man veksle norske kroner til utenlandsk valuta, det vanligste er amerikanske dollar, sier Olav Chen, som er forvalter i Storebrand.

Foto: ISMAIL BURAK AKKAN / NRK

– Kan ha bidratt til å svekke kronen

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand mener i likhet med andre økonomer at utviklinga kan ha bidratt til at krona har svekka seg.

– På en måte så er dette kapitalflukt. Og det betyr at det legger ytterligere press på kronen i en periode hvor kronen allerede er svak, sier han.

Magne Østnor, valutastrateg i DNB Markets

Magne Østnor, valutastrateg i DNB Markets.

Foto: Johan B. Sættem

Valutastrateg Magne Østnor i DNB markets er inne på samme problemstilling når det gjelder husholdningenes sparing, i sin morgenrapport om valuta, renter og makro tirsdag 30. juli:

«En stadig større andel av denne sparingen plasseres i utenlandske aktiva, og den delen som ikke valutasikres vil bidra til kronesvekkelse», skriver valutastrategen.

DNBs analyse viser at mens utlendinger har nettosolgt norske aksjer de siste par årene, har de samtidig nettokjøpt obligasjoner for et samlet beløp som er større, i samme periode.

«Forskjeller på hvordan disse investeringene valutasikres gjør at kronekursutslagene blir ulike. Nettoen har nok vært et bidrag til en svakere krone», skriver han.

Malin Natvig

– Det begynte under koronaen da jeg begynte å investere litt i aksjer. Nå har jeg spareavtaler i pensjonsfond og i aksjefond, sier

Foto: Anders Eidesvik / NRK

Tilbake på Økern er Malin Natvik bevisst på at verdien av fondene går både opp og ned.

– Når jeg holdt på med aksjer, så sjekka jeg altfor mye, og det ble bare helt altoppslukende. Så jeg har bare bestemt meg for å gå inn og sjekke i ny og ne, sier hun.

Publisert 01.08.2024, kl. 05.21

Read Entire Article