– Prisveksten kan holde seg oppe lenger

4 days ago 7


Økt oljepris kan true sentralbankenes planer om rentenormalisering. – Det som skjer videre vil være helt avgjørende, sier sjeføkonom.

 Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken, tror oljeprishoppet etter Irans angrep på Israel kan forstyrre sentralbankenes planer om å normalisere rentenivået. Foto: Terje Bendiksby, NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Irans angrep mot Israel har skapt press oppover på oljeprisen, som skjøt opp 2–3 dollar tirsdag. Det kan få konsekvenser for inflasjonen og rentenivået, ifølge Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken.

– Alt annet likt kan press på oljeprisen og økte energipriser sørge for at prisveksten holder seg oppe lengre, sier Hov.

Han påpeker at sentralbankene som regel responderer på økte priser uansett kilde.

– De er redde for høy inflasjon og prisvekst, sier Hov.

Rentemarkedet reagerte umiddelbart med et fall da angrepet fant sted, men korrigerte seg opp senere. Hov advarer om den økte oljeprisen, som kan forstyrre sentralbankenes planer om rentenormalisering.

– Det som skjer videre vil være helt avgjørende, sier han og viser til Israels antatte svar på angrepet.

Nyhetene om Irans rakettangrep på Israel satt en solid støkk i markedene tirsdag kveld. Oljeprisen startet dagen med betydelig fall drevet av bekymring for svake markedsutsikter. Men da USA varslet at Iran forberedte rakettangrep på Israel, føyk oljeprisen umiddelbart opp til en topp på rett over 75 dollar. Det var 5 dollar høyere enn tirsdagens laveste pris.

Sjeføkonomen påpeker at markedsreaksjonene denne gangen var større og mer umiddelbare enn ved det forrige angrepet i april.

– Ved det forrige angrepet blåste det over, men nå så vi større markedsbevegelser og et stort hopp i oljeprisen som holder seg mer oppe, sier Hov.

Han understreker at situasjonen kan bli dramatisk, avhengig av responsen fra Israel.

Havnestreik som bakteppe

Hov i Handelsbanken viser også til havnestreiken i USA som bakteppe, hvor omtrent 15 prosent av verdens containerskip vil bli påvirket. Arbeidskonflikten rammer import av alt fra mat, kjøretøy og byggematerialer til kjemikalier, møbler og klær.

Havnene som rammes håndterer nærmere halvparten av USAs import og eksport. Bransjeaktøren Container xChange har anslått at forstyrrelsene kan koste amerikansk økonomi over 1 milliard dollar om dagen, blant annet som følge av strandet frakt, utfordringer med å finne alternative havner og høyere fraktpriser.

Om streiken dras ut i tid, vil den kunne påvirke varetilgangen og være inflasjonsdrivende, ifølge sjeføkonomen.

Ny periode med økt inflasjon

Christian Lie, sjefstrateg i forvaltningsselskapet Formue, påpeker at oljeprissjokk tidligere har vært nok til å velte økonomier inn i resesjon.

– Skulle vi få et kraftig prishopp på olje nå, kan vi få en ny periode med økt inflasjon. Da kan man nok se langt etter så mange rentekutt som det prises inn i dag, sa han til E24 tirsdag kveld.

Markedet er ekstra følsomt etter en lang periode med oppgang, ifølge Lie.

– Markedet er alltid litt ekstra følsomt når det har gått bra så lenge som nå. Da er man mer følsom for negative sjokk sånn som dette potensielt kan bli.

– Det som er risikoen dersom dette blåser opp, er ikke bare at det skaper global usikkerhet ved en krig som eskalerer og den psykologiske effekten av det, men det stikker også kjepper i hjulene for troen på at vi skal ha en global økonomi som holder seg rimelig sterk, samtidig som inflasjonen og rentene skal ned, fortsetter han.

Read Entire Article