Prisveksten i USA falt til 2,2 prosent i august

1 week ago 6


Sentralbankens favorittmål på inflasjonen begynner å nærme seg målet.

Kunder på handletur hos et at Walmarts supermarkeder i New Jersey tidligere i år. Foto: Eduardo Munoz Alvarez / AP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres.

Prisveksten (PCE) i USA lå på 2,2 prosent på årsbasis i august, viser ferske tall fra amerikanske myndigheter.

På forhånd ventet analytikerne at PCE-inflasjonenPCE-inflasjonenPCE (personal consumption expenditures price index) måler i likhet med KPI-indeksen prisveksten i USA. Den er imidlertid bredere i omfang og tar hensyn til prisendringer i hele produksjonen av økonomien, så vel som endringer i kostnadene til forbrukerne. skulle lande på 2,3 prosent, ifølge estimater Bloomberg har hentet inn.

Måneden før, i juli, lå denne prisveksten på 2,5 prosent.

Kjerne-PCE, som ser bort fra mat- og energipriser, havnet på 2,7 prosent. Det var akkurat som ventet.

Les på E24+

Tre eksperter: Disse aksjene er best rustet for rentekutt

PCE-inflasjonen er en av to måter man måler prisveksten i USA, og det er denne sentralbanken (Fed) foretrekker. Den andre, KPI, lå på 2,5 prosent i august.

Nær målet

Prisveksten er på generell basis viktig for USAs sentralbank, og den kraftig prisveksten de siste årene er hovedgrunnen til renten ble satt kraftig opp. Nå har derimot prisveksten kom mye ned igjen.

Det første rentekuttet på fire år kom i forrige uke, da Fed slo til med et såkalt dobbelt kutt.

Nå som man har kommet nærmere Feds mål om stabil prisvekst på to prosent, har økonomer og analytikere påpekt at sentralbanken er mer opptatt av arbeidsmarkedet enn før.

– Inflasjonen er såpass nær målet at Fed har drevet fokuset mot stabilisering av økonomien. Der har ledigheten steget en del, og arbeidsmarkedet er noe svakere. Men det er andre indikasjoner på arbeidsmarkedet som ikke er så svake som ledigheten, sa sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets til E24 i forkant av inflasjonstallene.

Neste uke fredag kommer det nye tall for jobbvekst og arbeidsledighet i USA, i den viktige rapporten Nonfarm payrolls.

Read Entire Article