– Perioder med hull i CV-en kan sette varige spor

1 week ago 13


Denne artikkelen er produsert og finansiert av Institutt for samfunnsforskning - les mer.

Det et nødvendig med politiske tiltak som kan forbedre jobbmulighetene for personer som har hull i CV-en, viser en rapport. (Foto: Colourbox)

Økt inkludering i arbeidslivet kan føre til høyere sykefravær.

En ny rapport fra Institutt for samfunnsforskning belyser en mulig konflikt i arbeidslivspolitikken.

– Det eksisterer en motsetning mellom ønsket om å redusere sykefravær og frafall fra arbeidslivet og målet om økt deltakelse i arbeidslivet for personer med helseutfordringer eller hull i CV-en.

Det sier en av forskerne bak rapporten, Miriam Evensen.

I rapporten utforsker forskerne blant annet konsekvensene på arbeidsmarkedet for personer med hull i CV-en. 

Det har vært et politisk mål å øke sysselsettingen. Spesielt blant unge utenfor arbeidsmarkedet. Samtidig har det vært en relativt stabil andel unge som verken er i utdanning, i arbeid eller på arbeidsmarkedstiltak over tid.

– Våre funn viser at hull i CV-en i ung alder kan ha negative konsekvenser for den enkeltes fremtidige karriere, sier Evensen.

– Det er viktig med politiske tiltak som kan forbedre jobbmulighetene for personer som har hull i CV-en, sier Miriam Evensen, en av forskerne bak rapporten. (Foto: Privat)

Sørge for jobbmuligheter

– Det er nemlig slik at tidligere erfaringer på arbeidsmarkedet har mye å si for inntekt og karrieremuligheter senere i livet. Vi ser at det å ha hull i CV-en har negative konsekvenser for både utdanning og arbeid. Det øker sannsynligheten betraktelig for å være på en eller annen form for stønad ved alder 30 år, sier hun.  

Evensen forteller at de særlig ser at de som har hull i CV og i tillegg en psykisk diagnose, i mindre grad er sysselsatt. Perioder med hull i CV-en kan sette varige spor i en persons liv. 

– Det blir derfor veldig viktig med gode politiske tiltak. De kan forbedre jobbmulighetene for personer som har hull i CV-en, konkluderer hun.

Individuell risiko for sykefravær

Forskerne har også sett på personer med økt risiko for sykefravær og deres utvikling i arbeidslivet. 

Funnene viser at personer i arbeid med økt risiko for sykefravær, ofte opplever redusert fremtidig arbeidsdeltakelse. De har også høyere sannsynlighet for frafall og uføretrygd.

– Dette tyder også på at personer utenfor arbeidslivet med høy predikert risiko for sykefravær har en betydelig lavere sannsynlighet for å komme i jobb, sier Mirjam Wentzel. Også hun er en av forskerne bak rapporten.

Rapporten viser også at en persons tilbøyelighet til sykefravær har større betydning for fremtidige sykefraværsutfall enn bedriftens sykefraværsrisiko.

– Det vil si at kjennetegn ved den enkelte forklarer mer av variasjonen i sykefraværet, mens forhold ved bedriftene forklarer mindre, sier hun.

Forbedring over tid

Høy risiko for sykefravær er forbundet med redusert sannsynlighet for å bytte yrke og næring. 

Når personer med høy tilbøyelighet for sykefravær skifter jobb eller kommer i arbeid etter å ha vært utenfor arbeidslivet, ser det ut til at de får mindre fravær i den nye jobben.

– Dette tolker vi som en positiv utvikling. Den nye jobben vil da være assosiert med mindre fravær, sier Evensen.

Det har vært en økning i inkluderingen av personer med høy tilbøyelighet til sykefravær. Frafallet fra arbeidslivet har blitt noe mindre for denne gruppen. 

På den annen side ser ut til at terskelen for å komme inn i arbeidslivet for de med hull i CV i liten grad har bedret seg over tid.

– Samlet sett tyder resultatene på at økt inkludering i arbeidslivet kan føre til høyere sykefravær og større risiko for frafall. Samtidig vil det være viktig for å etablere gode politiske tiltak for å hjelpe personer med hull i CV-en inn i arbeidsmarkedet for å forhindre utenforskap, sier Miriam Evensen.

Referanse:

Miriam Evensen mfl.: Registerdataanalyse: sykefravær, inkludering og frafall fra arbeidslivet. Delrapport 2Rapport, Institutt for samfunnsforskning, 2024.

forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

Read Entire Article