Oljeprisen stiger etter Midtøsten-eskalering: – Det gir markedet et visst ubehag

5 months ago 32


Mens oljeprisen snur oppover onsdag, forventes ikke en storkrig i Midtøsten etter israelske likvideringer i Libanon og Iran, mener sjefanalytiker.

To ledende skikkelser i henholdsvis Hizbollah og Hamas har det siste døgnet blitt drept i israelske angrep i Beirut og nær Teheran. Her røykvirvler over den libanesiske landsbyen Khiam, nær grensen til Israel tirsdag. Foto: Karamallah Daher / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Oljeprisen nærmer seg igjen 80 dollar fatet onsdag etter å ha falt tre dager sammenhengende.

Israelske myndigheter bekrefter onsdag at de det siste døgnet står bak droneangrep i Beirut, Libanon og et angrep nær Teheran, Iran, som tok livet av en kommandør i Hizbollah og Hamas’ politiske leder, Ismail Haniyeh.

Selv om angrepene bidrar til frykt for en større konflikt i Midtøsten, vil hverken Israel eller Iran ha en storkrig, mener råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB.

Bjarne Schieldrop, sjefanalytiker råvarer, SEB Foto: Lise Åserud / NTB

– Det er god grunn til å tro at sannsynligheten er utrolig liten. Men sånne saker er veldig uforutsigbare, det gir markedet er visst ubehag dette her, sier han.

Så sent som fredag falt oljeprisen nærmere 2,80 dollar fatet, mens dagens oppgang er på rundt 1,5 dollar fatet.

Schieldrop omtaler dagens styrkelse som «veldig liten og ganske normal».

– Her er det ikke noe slikt som at markedet priser inn noen storkrig med stort bortfall av olje, presiserer han.

Hamas’ politiske leder, Ismail Haniyeh (t.v.), ble drept under et besøk i Iran, natt til onsdag. Her i samtale med Mahmud al-Zahar, en av Hamas’ grunnleggere, i 2005. Foto: MAHMUD HAMS / AFP / NTB

Venter respons

Analysesjefen mener at ubehaget nettopp er at Israel står bak et drap på en sentral Hamas-leder, inne i Iran.

Det er å vente at Iran vil respondere, men neppe i slik grad at det vil kunne påvirke landets oljeeksport, som Iran igjen har fått på beina etter kraftige sanksjoner fra vesten.

– En eller annen respons kommer jo, for eksempel at Houthiene Houthiene Houthier er en sjia-muslimsk opprørsgruppe som opererer i Jemen, og som støttes av Iran. Gruppen har blant annet vært ansvarlig for kapring av Israel-koblede skip i Hormuz-stredet, verdens viktigste skipsled for oljefarten.kan bli mer aktive, men i markedet er sannsynligheten veldig lav for en eskalering, sier Schieldrop.

Amerikansk lagertrekk

Forventninger til oppdaterte tall på amerikanske oljelagre bidrar også til å styrke oljeprisen onsdag, ifølge ham.

Amerikanske energimyndigheter (EIA) legger onsdag kl. 16:30 norsk tid frem ukentlige tall på oljelagrene.

Tirsdag viste ukentlige tall fra det amerikanske petroleumsinstituttet (API) at lagrene ble trukket med rundt 4,5 millioner fat den siste uken, mot 3,9 millioner fat uken før.

– Det er et ganske betydelig fall, det er også med å hjelpe oljeprisen i dag, sier Schieldrop.

– Helt avgjørende

Det er også knyttet forventning til møtet i Opecs overvåkningskomité (JMCC) torsdag.

Opec har tidligere sagt de vil øke produksjonen med 2,2 millioner fat per dag mellom fjerde kvartal, 2024 og tredje kvartal 2025.

Dette tilsvarer tidligere frivillige kutt i produksjonen fra land som Kuwait og Russland (Opec+) med flere, men som det neppe er rom for å la tilflyte markedet igjen, mener Schieldrop.

– Kommunikasjonen blir viktig. Opec+ kontrollerer oljeprisen i dag, og hva de bestemmer seg for å gjøre blir helt avgjørende. Hvis de bestemmer seg for å øke produksjonen så er det kaldt vann i oljeblodet, sier analysesjefen.

– Godt nytt for Opec+

Han mener amerikansk oljeproduksjon spiller en nøkkelrolle.

Fersk statistikk fra det amerikanske energibyrået viser at oljeproduksjonen i mai og juni fortsatt ligger under 4. kvartal 2023, og ser ut til å stabilisere seg på 13,22 – 13,25 millioner fat per dag, påpeker Schieldrop.

– Dette er godt nytt for Opec+, at produksjonen i USA går sidelengs og ikke opp, sier sjefanalytikeren.

Han mener den varslede produksjonen fra Opec+ ligger som en mørk sky over markedet.

– Alle vet at disse kuttene skal tilbake i markedet, og alle vet at det kun kan skje ved at amerikansk produksjon slutter å vokse.

– Vil ha profitt

At det er tegn til at oljeproduksjonen i USA går sidelengs er også inntrykket sjefanalytikeren fikk under et besøk til oljemetropolen Houston, Texas like før sommerferien.

Etter flere konkurser og en fullstendig rekonstruksjon av oljebransjen i USA, kontrolleres nå rundt 75 prosent av amerikansk produksjon av de store børsnoterte selskapene, påpeker han.

Dette speiles også i nedgang i antall rigger i USA de siste årene.

– Investorene vil ikke ha vekst, de vil ha profitt. Det har endret hele strukturen i bransjen. Samtidig er det en del indikasjoner på ressurskvaliteten er gradvis nedadgående, selv om dette ikke er årsak til oppbremsingen, sier analysesjefen.

Ikke «happy days»

Den siste tiden er det svake etterspørselssignaler fra Kina som har satt oljeprisen under press.

I forrige uke falt oljeprisen markert i kjølvannet av svake importtall fra Midtens rike for første halvår.

– Vi er fortsatt ikke i «happy days are here again» i global økonomi. Men, det er lettere for Opec+ å leve igjennom en makrosvakhet. Det man ikke kan leve med er evigvarende robust oljeproduksjonsvekst i USA, sier Schieldrop.

Les også

Markert oljeprisfall: – Kina tynger markedet

Les også

Hvem vil dominere Midtøsten?

Read Entire Article