Oljeprisen faller: Peker på Libya

3 months ago 28


Torsdag faller oljeprisen. Det knyttes til nyheter som kan påvirke oljeproduksjonen i Libya og Saudi-Arabia.

Dette er den libyske sentralbanken i Tripoli. Onsdag ble den østlige og vestlige administrasjonen i landet enige om en plan for å få utnevnt en ny sentralbanksjef i landet. Foto: - / AFP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Oljeprisen (Brent spot) faller til 71,2 dollar fatet torsdag formiddag, ned fra 73,7 dollar fatet da handelen stengte onsdag, ifølge dataleverandøren Infront.

Det er en nedgang på mer enn tre prosent.

Det skjer etter flere nyheter som kan gi flere fat på markedet:

  • De konkurrerende administrasjonene i Libya har blitt enige etter en krangel rundt landets sentralbanksjef. Den har ført til stans i oljeproduksjonen, som tidligere var på over én million fat per dag, ifølge blant andre Bloomberg
Senior oljemarkedsanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets. Foto: DNB Markets
  • Financial Times skriver at Saudi-Arabia er klar til å akseptere en lavere oljepris enn tidligere, og at kongedømmet vil øke sin oljeproduksjon for å ta tilbake markedsandeler

Senior oljemarkedsanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets peker på Libya-avtalen som en viktig grunn til prisfallet torsdag.

– Jeg tror primært at oljeprisfallet skyldes avtalen i Libya, hvor de har kommet til enighet rundt sentralbanksjefrollen, sier han.

– Uenigheten gjorde tidligere at man blokkerte mye av oljeproduksjonen. Dette ble kunngjort i går kveld, og vi forventer at produksjonen vil starte ganske kjapt og komme tilbake til rundt 1,1–1,2 millioner fat per dag, som den lå på før, i løpet av 1–2 uker, sier han.

Les på E24+

Tre eksperter: Disse aksjene er best rustet for rentekutt

Krangel mellom øst og vest

De siste ti årene har Libya vært delt mellom en vestlig og en østlig administrasjon, i kjølvannet av diktatoren Muammar Gadaffis fall.

Regjeringen i Tripoli, som er anerkjent av FN, forsøkte i august å erstatte sentralbanksjef Sadiq Al-Kabir, som forvalter landets oljeverdier.

Dette fikk myndighetene i øst til å stenge ned produksjonen og eksporten av olje i protest, ifølge Reuters.

Dette bildet er fra Ras Lanuf Oil and Gas Company i Ras Lanuf ved middelhavskysten nord i Libya. Foto: MOHAMMED AL-HADAD / Reuters / NTB

Onsdag kveld meldte FNs Libya-gruppe (UNSMIL) på X (tidligere Twitter) om en enighet mellom de østlige og vestlige administrasjonene om å utnevne en midlertidig sentralbanksjef og ledelse i sentralbanken.

Ifølge Bloomberg er Naji Issa nominert som ny sentralbanksjef. Det skjer etter at FN hadde lagt til rette for samtaler. Avtalen skal signeres torsdag.

– Ikke noen game changer

Martinsen påpeker at markedet også har vært fokusert på artikkelen om Saudi-Arabia i Financial Times (FT). Der står det blant annet at saudierne skal være klare til å gi opp sitt oljeprismål.

– Det er noen momenter der som jeg syns er litt pussige. Det at Saudi-Arabia skal ha hatt et prismål på 100 dollar fatet, det er jeg litt i tvil om. Prisen har ikke jo vært på 100 dollar siden 2022. Men de ser ut til å ha prøvd å forsvare et gulv på oljeprisen på rundt 80 dollar fatet, sier Martinsen.

Han mener at artikkelen ikke forteller så mye nytt, ut over at Opec skal rulle tilbake produksjonskuttene sine på 2,2 millioner fat per dag fra desember av. I tillegg har Emiratene fått justert sin produksjonskvote noe høyere.

– Artikkelen øker kanskje sannsynligheten for at de faktisk gjennomfører disse produksjonsøkningene, men ellers er den ikke så revolusjonerende, sier Martinsen.

– Dette er ikke noen «game changer», legger han til.

Les på E24+

Røkkes kryptoselskap: Kjøpte bitcoin på bunnivåer

– Ville fått et betydelig prisutslag

Martinsen sier at noen kanskje har ventet at Opec ikke vil gjennomføre de økningene likevel. Nylig utsatte gruppen den planlagte opptrappingen med to måneder frem til desember.

– Jeg dette kanskje bare øker sjansen for at de faktisk gjennomfører.

– Hvis markedene faktisk hadde oppfattet dette som en game changer så ville prisen vært mer ned enn rundt 1,3 dollar fatet fra i går. Hvis dette hadde vært et massivt strategiskifte så ville vi fått et betydelig prisutslag.

I tilfelle Opec gjennomfører økninger, så har DNB lagt til grunn at oljeprisen vil ligge på mellom 60 og 70 dollar fatet i 2025. Den vil starte i den høye enden og bevege seg nedover gjennom året, tror Martinsen.

– I våre analyser har vi prøvd å tegne opp ulike scenarioer for å guide våre kunder. Det er vanskelig å forutse hva som vil slå inn i oljemarkedet, sier han.

– Nå ser det ut som vi kan få det scenarioet der Opec ser ut til å gjennomføre sine planer, og i et slikt tilfelle har vi indikert en oljepris 60–70 dollar fatet i 2025.

Read Entire Article