Ny inflasjonsfasit fra USA: – Nær målet

3 months ago 32


Sjeføkonom mener lønnskostnadene er under kontroll, men Fed er delt om videre rentekutt.

Inflasjonen i USA har jevnt beveget seg mot inflasjonsmålet på 2 prosent. Foto: Chet Strange / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

På tross av at Den amerikanske sentralbanken (Fed) klinket til med et dobbelt rentekutt på forrige rentemøte, er det åpent om det blir nok et dobbelt rentekutt på neste møte i november.

Inflasjonen har den siste tiden beveget seg nedover mot sentralbankens mål på 2 prosent.

På fredag kommer en ny pekepinn på hvordan inflasjonsutviklingen i landet går, når den såkalte PCE-inflasjonen legges frem.

– Det skal mye til at disse tallene kommer til å endre Feds markedsvurderinger. Det er klart at det i prinsippet kan komme et tall som overrasker veldig på en av sidene, men det skjer ikke så ofte, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets til E24.

En av grunnene til at sjeføkonomen ikke venter store overraskelser, er at den andre hovedmåten å måle inflasjon på, KPI-inflasjonen, allerede har kommet.

Dette er hva som er ventet på forhånd blant analytikere, ifølge estimater Bloomberg har samlet inn:

  • Total-inflasjonen (PCE) ender på 2,3 prosent i august, sammenlignet med 2,5 prosent i juli.
  • Kjerneinflasjonen (PCE) ender på 2,7 prosent i august, sammenlignet med 2,6 prosent i juli.

Les på E24+

Storbank spår sterkere krone

– I nærheten

De siste månedene har det vært tegn til at arbeidsmarkedet i USA har svekket seg, ikke minst tallene som sendte aksjemarkeder verden over ned i august.

– Inflasjonen er såpass nær målet at Fed har drevet fokuset mot stabilisering av økonomien. Der har ledigheten steget en del, og arbeidsmarkedet er noe svakere. Men det er andre indikasjoner på arbeidsmarkedet som ikke er så svake som ledigheten, sier Andreassen.

Andreassen viser også til tall over vekst i lønnskostnader per produserte enhet i USA, som over tid samsvarer godt med prisveksten. De ligger nå på lave nivåer, langt under mange vestlige land.

– Det som gjør meg komfortabel på inflasjonen i USA nå på mellomlangsikt, er at lønnskostnadene i bedriftene er under full kontroll og vel så det, sier sjeføkonomen.

I begrunnelsen for det doble rentekuttet forrige uke viste USAs sentralbanken til at den økonomiske aktiviteten fortsetter å vokse i solid tempo, og at inflasjonen er mer under kontroll enn tidligere.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets. Foto: E24

Tok dissens

På forrige rentemøte, da styringsrenten ble jekket ned med 0,50 prosentpoeng, skjedde det for første gang siden 2005 at en av Fed-medlemmene tok dissens.

Fed-guvernør Michelle Bowman ville heller ha et enkelt rentekutt, altså 0,25 prosentpoeng.

– Den amerikanske økonomien forblir sterk, og kjerneinflasjonen er ukomfortabelt langt over målet på 2 prosent, uttalte hun denne uken, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Hun sa hun venter en kjerneinflasjon, som utelukker mat- og energipriser, på 2,6 prosent i august.

– Vil avhenge av dataene

Styringsrenten ble på septembermøtet satt ned til intervallet mellom 4,75 prosent og 5 prosent, ned fra 5,5 til 5,25 prosent.

Markedet priser inn 60 prosent sannsynlighet for dobbeltkutt og 40 prosent for enkelt, ifølge CME FedWatch-verktøyet.

– Det er veldig usikkert nå. Flere medlemmer i Fed har uttalt seg, og det er delte meninger. Noen frykter at inflasjonen kan øke igjen hvis man kutter renten for tidlig, mens andre mener rentene allerede er så høye at man bør vurdere kutt, sier makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken.

– Dette vil i stor grad avhenge av dataene som kommer inn.

Karine Alsvik

Makroøkonom i Handelsbanken

Hun sier arbeidsledigheten har vært relativt stabil, men at man har sett tegn til svekkelse.

– Sist var tallene litt svakere enn forventet, men ikke alarmerende. Dette kan imidlertid føre til at dobbelt rentekutt vurderes, sier Alsvik.

Read Entire Article