Trump har lovet tollsatser på alle importerte varer til USA. Det kan ramme norske bedrifter, advarer NHO.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Det er mye spenning knyttet til om Trump kommer til å vinne det kommende presidentvalget i USA, og hvilken effekt det kan ha for den globale økonomien.
En av Trumps planer er å innføre ti prosent toll på alle importerte varer til USA. Trump og hans støttespillere ønsker å gjøre det for å styrke bedrifter i USA, og ser i tillegg for seg å bruke tollinntekter til å finansiere lavere skatter, skriver The New York Times.
Øystein Dørum, sjeføkonom ved NHO, mener dette kan få økonomiske konsekvenser for norske bedrifter som eksporterer til det amerikanske markedet.
– Det vil åpenbart være mest negativt for selskaper som har USA som sitt primære marked. Bedrifter som selger til verdensmarkedet vil ikke bli truffet like hardt, sier han.
Sjeføkonomen forklarer at den største effekten av tollsatsene vil være at Norge eksporterer mindre til USA. Når norske varer blir dyrere for amerikanerne, kan de velge billigere alternativer. Dette kan føre til mindre etterspørsel etter norske produkter, spesielt hvis USA kan lage dem selv.
Les på E24+
Slik bygger du en robust utbytteportefølje: – Pengene triller inn hele tiden
Dypt bekymringsfullt
Dørum understreker at den økte tollsatsen vil treffe alle land, ikke bare Norge. Derfor vil ikke norske produsenter bli rammet ved å tape markedsandeler.
– Blant Norges viktigste eksportvarer til USA er fisk, særlig laks, og olje. Disse varene kan selges overalt, så økte tollsatser i USA vil ha mindre effekt på inntektene til disse bedriftene, sier han.
Sjeføkonomen forklarer at disse eksportørene kan senke prisen for å beholde salgsvolumet, eller selge mer til andre markeder for å holde inntektene oppe.
Men for bedrifter som produserer innsatsvarer som stål, aluminium og gjødsel kan svak etterspørsel gjøre at det blir vanskeligere å vri eksporten til andre markeder, og effekten for disse bedriftene kan derfor bli større, sier Dørum.
– Da kan norske produsenter av innsatsvarer bli nødt til å senke sine fortjenestemarginer for å holde etterspørselen oppe. Men en mulighet er også at amerikanske importører kutter i sine marginer for å hindre at økt toll gir økte priser og redusert etterspørsel, sier han.
I dag står Norge for en relativt liten del av vareeksporten til USA sammenlignet med andre land. Derfor er de umiddelbare virkningene av Trumps foreslåtte tolløkninger begrensede, sier Dørum.
Likevel tror han at de potensielle konsekvensene av streng handelspolitikk i USA gir grunn til bekymring.
– Når USA innfører strengere handelsbarrierer, kan andre land innføre de samme tiltakene. Det er dypt bekymringsfullt, sier Dørum.
Han forklarer at Norge er sterkt avhengig av internasjonal handel, derfor kan konsekvensene av økt proteksjonisme proteksjonisme Begrepet beskriver når et land iverksetter politiske tiltak for å beskytte egne bedrifter mot utenlandsk konkurranse.bli alvorlige. Det kan føre til lavere etterspørsel etter norske varer og tjenester på verdensmarkedet, som gir negative følger for norsk økonomi.
Kan ramme norske forbrukere
Norge er Europas største produsent av aluminium, og eksporterer mye til utlandet. Derfor var mange bekymret når Trump innførte økte tollsatser på visse typer aluminium- og stålprodukter i 2018.
Et av selskapene som kunne bli hardt rammet var Norsk Hydro.
– Tolløkningen gjorde aluminium og stål dyrere for amerikanske forbrukere, men det påvirket ikke Hydros produksjon. Vi eksporterer lite til USA fra Europa, sier Halvor Molland, informasjonsdirektør i Norsk Hydro.
Aluminiumen Hydro eksporterer til USA blir laget i Canada, som er unntatt tollsatsene og dermed ikke er påvirket.
– Dersom prisen på importert aluminium stiger på grunn av økte tollsatser, vil kostnadsøkningen falle på produsenter som trenger importert aluminium i sin produksjon. Det vil igjen øke prisene, og til slutt er det forbrukerne som betaler, forklarer han.
Årsaken er at USA ikke har kapasitet til å produsere nok aluminium selv og må importere varen, forklarer Molland.
Men det kan også ramme norske forbrukere. Hvis amerikanske varer blir dyrere å produsere, og disse varene eksporteres til Norge, vil prisene øke her også. Dette kan gjelde alt fra biler til byggematerialer, sier Molland.
Les også
Hydro tjente 5,84 milliarder på driften i andre kvartal
Ikke underlagt samme tollreglene
Norge eksporterte tjenester til Nord-Amerika, Mellom-Amerika og Karibia for 63 milliarder kroner i fjor, der nesten alt var eksport til USA.
Mens vareeksporten kan møte utfordringer med økte tollsatser, er tjenestesektoren mindre påvirket av de foreslåtte Trump-planene.
– Tjenestesektoren vil ikke omfattes av den varslede økningen i tollsatsene, og påvirkes derfor ikke, i hvert fall ikke direkte, sier Dørum I NHO.
Han poengterer imidlertid at en del av tjenesteeksporten er knyttet til vareeksport, så om denne reduseres, kan også tjenesteeksporten bli lavere.