Norges Bank skal selge 400 millioner kroner per dag

6 days ago 6


Kronekursen er lite endret etter nyheten om at kronesalget fortsetter på samme nivå ut oktober.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Norges Bank holder kronesalget uendret på 400 millioner kroner per dag i oktober, ifølge en melding fra sentralbanken. Det er i tråd med økonomenes forventninger.

På samme tid i fjor lå kronesalget på 1,2 milliard per dag.

Kronesalget (vekslingen) skjer for å overføre valuta til Oljefondet, som investerer i utlandet. Det må ikke forveksles med valutaintervensjon, som betyr at sentralbanken selger eller kjøper kroner for å påvirke kronekursen.

Kronekursen er lite endret etter dagens nyheter.

Balanseres

Kronesalget balanseres stort sett over tid av oljeselskapenes kronekjøp for å betale skatt. Nyheter om salget kan likevel påvirke kronekursen, både på grunn av størrelsen og fordi vekslingene ikke nødvendigvis skjer samtidig.

Norges Bank kjøpte i flere år kroner på vegne av staten, slik at oljeinntekter i utenlandsk valuta kunne brukes over statsbudsjettet. Men fra april 2022 snudde situasjonen, da kronestrømmene overgikk beløpet som skulle inn i statsbudsjettet.

Betydelige kronesummer fra oljeselskapenes skatteinnbetalinger selges hver dag. Norges Bank har som regel forsøkt å jevne ut kronetransaksjonene utover i året, for å unngå unødig uro og store endringer i valutamarkedet.

Les på E24+

Spørsmål og svar om Norges Banks kronesalg

Read Entire Article