Sentralbanken har anmeldt to aktivister for tagging og glassknusing, og vil ha erstatning på 178.816 kroner.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Norges Bank sendte erstatningskravet til Oslo politidistrikt 22. august.
Bakgrunnen er at to aktivister utførte skadeverk på hovedkontoret på Bankplassen i Oslo 15. juli.
Norges Bank har anmeldt saken, og hatt dialog med etterforskere ved Enhet sentrum, ifølge brevet som E24 har fått innsyn i.
Hvis aktivistene påtales, ønsker Norges Bank erstatning på 178.816 kroner inkludert moms for «utskifting av knuste vindusglass, fjerning av tagging/maling på fasaden, sikring av vindu, opprydding og avsperring».
Bildene under ble tatt av ansatte i Norges Bank etter hendelsen:
Kravet er basert på «faktiske kostnader hittil, og pristilbud på arbeider med utskifting av vindusglass». Beløpet dekker kostnader til eksterne leverandører, men ikke arbeid utført av Norges Banks egne ansatte.
Norges Banks pressesjef, Bård Ove Molberg, ønsker ikke å gi noen ytterlige kommentarer.
– Det er ikke naturlig å gå inn på det når saken er anmeldt til politiet, sier Molberg til E24.
E24 har vært i kontakt med Oslo politidistrikt, men enn så lenge ikke fått svar på status i saken.
Tagget «Free Palestine»
I sommer meldte TV2 at skadeverket fant sted klokken 4.20 natt til mandag 15. juli. Aktivistene skrev blant annet «Free Palestine» med rød spraymaling.
– Noen har tagget og prøvd å knuse glasset på noen vinduer ved inngangsområdet. Det er synlige skader på bygget, sa Norges Banks kommunikasjonsdirektør Torild Lid Uridarri til TV2 etter hendelsen.
Palestina-komiteen krevde da at Norges Bank, Etikkrådet og Finansdepartementet trekker Oljefondets investeringer i selskaper som de hevder forsyner Israel med våpen eller samarbeider med israelsk våpenindustri.
Per 30. juni hadde Oljefondet investeringer i Israel til en verdi av 16 milliarder kroner i 77 selskaper. I fjor trakk fondet ut 4,7 milliarder kroner fra israelske statsobligasjoner. Fondet har tidligere solgt seg ut av ni selskaper som opererer på Vestbredden, ifølge NTB.
30. august sendte Etikkrådet et brev til Finansdepartementet om at flere israelske selskaper kan ekskluderes som følge av folkerettsbrudd. Etikkrådet gir råd til hovedstyret i Norges Bank, som forvalter Oljefondet, og som tar den endelige avgjørelsen om nedsalg.
Avgjørende for kritisk samfunnsfunksjon
I brevet til politiet påpeker Norges Bank at hovedkontoret er avgjørende for kritiske samfunnsfunksjoner, og at flere fysiske arealer er utpekt som skjermingsverdige objekterskjermingsverdige objekterObjekter og infrastruktur er skjermingsverdige dersom det enten kan skade grunnleggende nasjonale funksjoner om de får redusert funksjonalitet eller blir utsatt for skadeverk, ødeleggelse eller rettsstridig overtakelse, eller kan skade nasjonale sikkerhetsinteresser på annen måte. i henhold til sikkerhetsloven.
«Sikringskravene for disse objektene medfører at bygget har en rekke lag med fysisk sikring. Dette omfatter også vindusglass med en kompleks oppbygging og tilsvarende høye kostnader på bygningselementene,» står det.
Bygget er også ansett som et «hovedverk i internasjonal strukturalistisk arkitektur» og registrert som kulturminne hos Riksantikvaren.