Norges Bank ber regjeringen vurdere lavere egenkapitalkrav

2 days ago 4


Sentralbanken mener man bør vudere en justering utlånsforskriften.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Saken oppdateres.

«Forutsatt at de andre kravene er som nå, mener Norges Bank det bør vurderes å endre kravet til belåningsgrad fra 85 prosent til 90 prosent», skriver Norges Bank i en pressemelding om sitt høringssvar til Finansdepartementet.

Utlånsforskriften stiller i dag krav om at de som kjøper bolig i utgangspunket må ha 15 prosent egenkapital, altså at man kan låne inntil 85 prosent.

Norges Bank ber altså regjeringen vurdere å senke dette egenkapitalskravet til 10 prosent.

– Bør videreføres

Utover dette skriver sentralbanken at de «støtter i hovedsak Finanstilsynets forslag om videreføring av forskriften og mener at alle hovedelementene bør videreføres».

Utlånsforskriften, som strekker seg tilbake til 2015, er igjen til vurdering hos Finansdepartementet.

De omstridte reglene stiller blant annet krav til evne til å betjene lån, hvor stor gjelden kan være i forhold til inntekt, hvor høye rentehevinger som skal kunne tåles og lånets størrelse i forhold til verdien på boligen.

– Utlånsforskriften bør videreføres uten opphørsdato. Forskriften setter rammer for bankenes utlånspraksis og bidrar til å hindre for stor gjeldsoppbygging i husholdningene. Det er viktig for finansiell stabilitet, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Les også

«Alle» er kritiske til utlånsforskrift: – Flere unge blir stengt ute

Read Entire Article