Norge kan få høyere rente enn USA: – Blir en syretest for kronen

2 weeks ago 7


Det blir «klin umulig» å få inflasjonen ned til målet hvis kronekursen er svak, sier seniorstrateg.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Prisveksten i Norge har falt mer enn Norges Bank ventet.

Da sentralbanken valgte å holde styringsrenten i ro i forrige uke, ble inflasjonsprognosene for årets siste måneder justert ned.

Nå venter Norges Bank en prisvekst på 3,1 prosent i september, mens anslaget var på 4,6 prosent i juni.

Samtidig skriver banken at en svekket krone og høye lønnskostnader trolig vil bremse den videre nedgangen i prisveksten.

– Klin umulig

– Hovedgrunnen til at Norges Bank spår høyere prisvekst er den innenlandske inflasjonen, og ikke prispress fra utlandet, sier seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets til E24.

Men selv om det importerte prissjokket tas ut av regnestykket, vil en krone på dagens nivå by på problemer, ifølge Cekov.

– Norges Bank vil helt klart ha en sterkere krone. Én ting er sikkert, det blir klin umulig å få inflasjonen ned til målet hvis kronekursen er svak.

– Og da tenker du at den må styrke seg fra dagens nivå?

– Ja. Med dagens kurs vil importert prisvekst fortsatt holdes oppe.

Étt virkemiddel

Mandag formiddag handles en euro for 11,67 kroner, mens en dollar koster 10,50.

Norges Bank har ikke noe uttalt mål for kronekursen, men har i flere ganger lagt vekt på at en svak krone bidrar til å presse prisene opp her hjemme.

– Hvilket nivå vil sentralbanken være fornøyd med?

– Det er vanskelig å si, men hvis vi kommer under 11 kroner tror jeg de vil være veldig fornøyde. Dersom vil havner på mellom 10,5 og 11 kroner, er det en veldig komfortabel situasjon, sier Cekov.

Dane Cekov, seniorstrateg i Sparebank 1 Markets. Foto: Terje Bendiksby, NTB

Han minner om at Norges Bank har étt virkemiddel, styringsrenten.

– Norge kommer til å ha en mindre rask nedgang i rentene enn i andre land.

Den virkelige testen kommer på nyåret, ifølge seniorstrategen.

– Hvis ikke, har vi et problem

Onsdag i forrige uke kuttet den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) renten for første gang på fire år.

Nå ligger rentenivået i USA i intervallet 4,75 til 5 prosent. Dersom Norges Bank ikke kutter renten før nyttår, og det går slik USAs sentralbanksjef Jerome Powell har antydet, vil Norges rentenivå på 4,5 prosent være høyere enn rentenivået i USA ved inngangen til 2025.

– Det blir en syretest for kronen. Absolutte verdier har også noe å si. Når rentene i USA og andre steder blir lavere enn norske renter, bør vi se en sterkere krone. Hvis ikke, har vi et problem, sier Cekov.

Han minner samtidig om at ikke «alle» taper på en svak kronekurs.

– Eksportsektoren har fått en boost som følge av den svake kronekursen. Man vil ikke at den skal stryke seg altfor mye heller. Når Norges Bank har nådd et nivå de er fornøyd med, vil de kunne begynne å kutte i rentene i takt med andre land.

Mindre stabilt

Norges Bank anslår at prisveksten vil nærme seg inflasjonsmålet på 2 prosent «mot slutten av 2027».

– Det er tre år frem i tid. Bare tenk på alt som har skjedd siden september 2021. Skal man legge til grunn at det ikke skjer noe alvorlig de neste årene? Her ligger det helt klart en risk, sier Cekov.

Han trekker frem valget i USA, spenningsnivået i Midtøsten og krig i Europa.

– Verden er blitt mindre stabil på mange måter. Det er store omveltninger i internasjonal handel og teknologi, blant annet. Det gir betydelig større usikkerhet rundt prognosene nå enn for ti år siden.

Norges Bank legger heller ikke skjul på at det er vanskelig å se inn i den økonomiske krystallkulen.

«Tilspissing av handelskonflikter og klima- og energiomstillingen bidrar til usikkerhet om inflasjonsutviklingen. Pågående kriger i flere land bidrar også til usikkerhet om den internasjonale utviklingen fremover.», skriver banken i siste pengepolitiske rapport.

Read Entire Article