TRØNDELAG (E24): Laksekjempen øker samtidig slaktemålet til 600.000 tonn laks i 2029.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Saken oppdateres
– Etter å ha nådd en milepæl på 500.000 tonn laks i 2024, vender vi nå blikket mot neste milepæl på 600.000 tonn som vi tar sikte på å nå i 2029, sier Mowi-sjef Ivan Vindheim.
– Dette vil vi gjøre ved å ta i bruk ledig kapasitet, samt å øke produktiviteten og biologiske prestasjoner på eksisterende produksjon gjennom vår postsmoltsatsningpostsmoltsatsningPostsmoltstadiet er definert som den første perioden etter at laksen har gått igjennom smoltifiseringen, dvs. gått over fra å være en fisk som er tilpasset ferskvann, til en laks som har utviklet sjøvannstoleranse. Mowi definerer postsmolt som fisk over 500 gram. Ved å produsere større postsmolt blir fisken mer robust og produksjonstiden i sjøen blir vesentlig kortere., legger han til.
Det kommer frem i en børsmelding i forbindelse med Mowis investordager på Brekstad i Ørland (Trøndelag).
I fjor slaktet oppdrettsselskapet 475.000 tonn laks, tilsvarende en global markedsandel på rundt 20 prosent.
I tillegg planlegger Mowi å kutte kostnader i størrelsesorden 300–400 millioner euro (opptil 4,7 milliarder kroner) i samme periode. Det skal skje gjennom det som beskrives som et ambisiøst kostnadsforbedringsprogram.
Kommunikasjonsdirektør i Mowi, Ola Helge Hjetland opplyser til E24 at ingen mister jobben som følge av dette.
– Dette vil bli løst gjennom naturlig avgang. Det ligger ingen nedbemanning i planen, sier han.
Siden 2018 har Mowi redusert antallet ansatte med 1.500 årsverk, hovedsakelig på grunn av automatisering og digitalisering.
– I en verden der kostnadene på våre innsatsfaktorer stadig øker, og vi får strengere og strengere krav, er kostnadsforbedringer viktigere enn noen gang. Vi ønsker derfor å styrke vår posisjon gjennom en rekke tiltak av både biologisk og mer generisk karakter, sier Vindheim.
Venter omsetning på 100 milliarder
Mowi ser nå for seg en omsetningsvekst på 7–8 prosent per år de neste fem årene. Det vil gi en forventet omsetning på 8,5 milliarder euro eller om lag 100 milliarder kroner, fra 5,5 milliarder euro eller 63 milliarder kroner i 2023.
Laksebransjen er opptatt av å prøve ut ny teknologi for å takle utfordringer med høy dødelighet, lus og sykdom. Mowi har satset mye på postsmoltpostsmoltPostsmoltstadiet er definert som den første perioden etter at laksen har gått igjennom smoltifiseringen, dvs. gått over fra å være en fisk som er tilpasset ferskvann, til en laks som har utviklet sjøvannstoleranse. Mowi definerer postsmolt som fisk over 500 gram. Ved å produsere større postsmolt blir fisken mer robust og produksjonstiden i sjøen blir vesentlig kortere., der fisken er større og mer robust før den settes i sjøen.
– Mowis hovedfokus har vært, og vil fortsatt være, fjordbasert oppdrett av laks med tilhørende teknologier. Selskapet følger likevel nøye med på utviklingen i andre teknologier, og er klar for å ta disse i bruk når, og hvis, tiden er riktig og det er lønnsomt, skriver selskapet.
Les på E24+
Dette bør du vite om fisk på land
Selskapet ønsker også å vokse gjennom lønnsomme oppkjøp, gitt at det passer inn i selskapets operasjonelle strategi.
Investerer i bedre fiskevelferd
- Bærekraft er sentralt for Mowi gjennom hele verdikjeden. Likevel er det særlig forholdene i sjø og fiskens helse som nå er i fokus. Vi investerer tungt i postsmolt og Smart Farming-løsninger som vil gi bedret fiskevelferd, herunder overlevelse, sier Vindheim.
– Utsett av større smolt gir høyere produktivitet, høyere overlevelse og bedre fiskevelferd, tilføyer han.
Neste år vil 25 prosent av Mowis smolt være postsmolt. I Norge vil opptil halvparten av smolten Mowi setter ut i relevante områder være postsmolt, og dette skal økes til 75 prosent innen 2029.
- Vi har grunn til å tro at vi ved å sette ut en større og mer robust smolt vil kunne øke overlevelsen med opptil 50 prosent og redusere antall avlusninger med 40 prosent i enkelte områder, sier Vindheim.
Mowi skal fortsette å rulle ut sitt Smart Farming-konsept i Norge, som gjør at de kan følge enda tettere med på fiskens atferd og velferd, og iverksette tiltak langt tidligere og mer presist.
– Med så mange sensorer i så mange anlegg langs hele kysten som vi har, er det enorme mengder stordata som fortløpende gir oss økende innsikt i og kunnskap om fisken og forholdene i fjordene, sier Vindheim.
Mowi er verdens største oppdretter av atlantisk laks. Den viktigste oppdrettsregionen er i Norge, men selskapet har også oppdrett i Chile, Canada, Skottland, Irland, Island og på Færøyene. Selskapet har totalt 11.500 ansatte i verden og hovedkontoret ligger i Bergen.
Mowi verdsettes til rundt 94 milliarder kroner på Oslo Børs.
I forkant av strategipresentasjonen hadde de aller fleste analytikerne kjøpsanbefaling på aksjen. Milliardæren John Fredriksen er største eier i Mowi, etterfulgt av det statlige Folketrygdfondet.
Les også