Dødsfall knyttet til antibiotikaresistens vil øke kraftig de neste 25 årene, advarer en ny studie.
tirsdag 17. september kl. 01:59Innen 2050 kan bakterielle sykdommer som ikke responderer på antibiotika ta livet av over 39 millioner mennesker på verdensbasis. I tillegg anslås det at 169 millioner dødsfall vil kunne knyttes indirekte til antibiotikaresistens, skriver Reuters.
Så sent som i begynnelsen av september, ble det påvist flere tilfeller av antibiotikaresistente bakterier påvist på Oslo universitetssykehus (OUS)
En internasjonal forskergruppe står bak den dystre spådommen, som ble publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet mandag.
– Denne viktige studien bekrefter at verden står overfor en antibiotikakrise, med ødeleggende menneskelige kostnader for familier og lokalsamfunn over hele verden, sier Dame Sally Davies, spesialutsending for antimikrobiell resistens i Storbritannia, i en uttalelse.
Les også: Flere tilfeller av antibiotikaresistente bakterier påvist på OUS
Forskerne bak studien advarer om at helsevesenet og økonomien i mange land vil bli hardt rammet dersom utviklingen ikke snus. Allerede innen 2030 kan den globale bruttonasjonalprodukt tape mellom 1 billion og 3,4 billioner dollar årlig som følge av antibiotikaresistens.
Studien peker på at problemet er spesielt akutt i lav- og middelinntektsland, med Afrika sør for Sahara og Sør-Asia hardest rammet. Økt tilgang til bedre behandling av alvorlige infeksjoner, nye vaksiner og mer forsiktig bruk av antibiotika er blant tiltakene som kan bidra til å redde liv, ifølge forskerne.
Siden 2012 har det i Norge vært en reduksjon på 23 prosent i antibiotikabruk. Forbruket er nå tilbake til noenlunde samme nivå som før pandemien, ifølge FHIs årsrapport om forekomst av antibiotikaresistens og forbruk av antibiotika til mennesker i 2023.
Les også: Folkehelseinstituttet: Økt resistens mot antibiotika hos enkelte bakterier
– Men til tross for nedgang i antibiotikabruk, viser undersøkelser en markant økning av antibiotikaresistens for enkelte bakterier, som vi ikke ønsker at skal etablere seg i norsk helsetjeneste, sier leder Gunnar Skov Simonsen for Norsk overvåkningssystem for antibiotikaresistens hos mikrober. Han er tilknyttet Universitetssykehuset i Nord-Norge og FHI.
Simonsen knytter økningen til økt reisevirksomhet til land med høy forekomst av resistens.