Menneskene OL-byen ikke vil vise deg: – Vi behandles som dyr

5 months ago 41


Kortversjonen

  • Flere tusen hjemløse, inkludert mange migranter fra Afrika, har blitt tvangsflyttet fra Paris før OL.
  • Koné fra Elfenbenskysten uttrykker frustrasjon over behandlingen av de hjemløse, og påpeker at de blir behandlet som dyr.
  • Organisasjonen «Medicines du monde» avslører at antallet hjemløse i Frankrike har doblet seg på ti år, nå 330.000.

– Vi er slitne. Det er ikke normalt for et barn å vokse opp på gaten i Paris, sier Koné.

Kvinnen er fra Elfenbenskysten. Hun sitter med en to måneder gammel baby i hendene sine.

– Vi kan aldri reise hjem igjen. Men i Frankrike er det ingen som bryr seg. Vi behandles som dyr. Da føler man seg ensom og forlatt, sier hun til VG.

Sammen med rundt hundre andre hjemløse, alle fra Afrika, sitter kvinnen utenfor rådhuset i det 18. distriktet, nord i Paris. De bruker oppmerksomheten rundt OL til en stille protest mot myndighetene i vertsnasjonen.

«Liberté, égalité, fraternité» står det på den gamle murveggen fra 1888. «Frihet, likhet og brorskap», altså. Ordene fungerer som en grunnmur i republikken Frankrike.

På andre siden av gaten lokker uterestauranten med «happy hour» på drinker.

– Alt vi ønsker er et sted å bo, sier Koné.

STILLE PROTEST: Rundt hundre hjemløse, alle med opphav fra Afrika, er samlet utenfor rådhuset i det 18. distriktet i Paris. Foto: Anders K. Christiansen, VG

Vi flytter oss lenger øst i Paris.

Der holder hjelpeorganisasjonen «Medicines du monde» til.

Når VG banker på døren, står det allerede tre menn fra Afghanistan og venter. Paul Alauzy gir dem hver sin sovepose og hvert sitt telt. 

– Dere er modige. Det er tøft der ute, men dere er ikke alene, sier prosjektlederen oppmuntrende.

Ifølge Alauzy er 330.000 mennesker uten bolig i Frankrike. Tallet er doblet på ti år. Rundt 130.000 av dem bor i teltleire eller i små samfunn i okkuperte bygninger.

«Unibeton» var et slikt samfunn. Den gamle sementfabrikken ligger bare 4-500 meter fra utøverlandsbyen der de norske OL-deltakerne bor.

REAGERER: Paul Alauzy i «Medicines du monde». Foto: Anders K. Christiansen, VG

Saint-Denis er et av de fattigste strøkene i Paris.

Et drøyt år før kveldens OL-åpning sto politiet utenfor midt på natten. I luften surret flere droner for å overvåke situasjonen.

De 500 migrantene som bodde i fabrikken ble bedt om å gå om bord i bussene som ventet. De skulle tvangsflyttes til et område utenfor Toulouse, lenger sør i landet.

– Det var starten. Da skjønte vi at noe var på gang før OL. Dette var rett ved OL-landsbyen. Senere fortsatte politiet systematisk i områder med OL-tilknytning, forteller Paul Alauzy.

Ifølge organisasjonen han jobber for, har 12.500 mennesker blitt tvangsflyttet fra Paris bare det siste året. Det er en voldsom økning fra tidligere år.

– Dere tror dette skyldes OL?

– Ja, helt åpenbart. Vi ser at myndighetene har operert med en to trinns strategi: Først opptrådte man aggressivt i et år, med et system der de hjemløse ble tvangssendt med busser til ti andre byer i Frankrike. Der fikk de tak over hodet i noen uker. 60 prosent var hjemløse igjen i løpet av kort tid.

Foto: MIGUEL MEDINA / AFP / NTB

– Rett før OL begynte man å tilby de hjemløse andre steder å sove utendørs i telt, men lenger vekk fra sentrum av Paris. Nå er gatene sentralt i byen renset, sier Alauzy.

Ved hver utkastelse «mister» man noen, forteller han. Mennesker som blir borte, eller som forsvinner ut av samfunnet de hadde i okkuperte bygninger. Der får man dusje og tilsyn av lege.

På gaten er man helt alene.

Franske myndigheter har benektet en kobling mellom OL og flytting av hjemløse til andre franske byer. Men i et internt brev som avisen L’Equipe har fått tilgang på, er ordlyden en annen.

Der står det at målet med operasjonen er «å identifisere folk på gaten i nærheten av OL-anlegg, og flytte dem før OL starter».

IOC-direktør Christophe Dubi har snakket med TV-kanalen Al Jazeera om flyttingen av hjemløse:

– Dette har ingenting med OL å gjøre. Jeg sier ikke at situasjonen er enkel. Men franske myndigheter har forklart at det å flytte disse menneskene fra Paris, handler om å dempe presset på hovedstaden, sier Dubi.

IOC-SJEF: Christophe Dubi. Foto: Antonio Calanni / AP / NTB

Etienne Thobois i OL-selskapet Paris2024 understreker på sin side at organisasjonen ikke har noe med tvangsflyttingen å gjøre:

– Vi planlegger lekene. Flytting av folk er en prosess  som pågår helt uavhengig av OL, sier han.

Hos «Medicines du monde» rister Paul Alauzy på hodet. Han mener de hjemløse behandles som dyr. 

Sexarbeidere og narkotikaselgere har også fått beskjed om å holde seg unna områder med OL-anlegg, hevder han.

– Det høres kanskje kynisk ut, men det er enklere å være hjemløs i Paris enn i en liten fransk by man må flytte til. I Paris finner afghanere og folk fra Afrika sine egne. Det lages nettverk. Folk hjelper hverandre, sier Alauzy.

TØMMER BYGNINGER: Her er hjemløse migranter på vei ut av en tom fabrikk, fulgt av politiet, 17. april i år. Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP / NTB

Torsdag kveld deltok han i en demonstrasjon mot franske myndigheter. På Place de la Republique i hjertet av Paris ble det holdt en alternativ OL-åpning. 

En rekke organisasjoner holdt appell. En DJ spilte musikk og folk viste frem plakater med politisk budskap.

Kontrasten var stor til det glansbildet Frankrike vil vise på Seinen i kveld. Da starter OL for alvor og vertsnasjonen skal skinne.

Alt fra OL i Paris kan du se på Max.

Vil du lese mer om de olympiske leker? VGs magasin sommer-OL tar for seg norske høydepunkter og prestasjoner gjennom historien, og kan kjøpes i vår nettbutikk (gratis frakt!)

Read Entire Article