Medisinstudenter i Gaza ut mot UDI: – Vi hindres i å hjelpe dem som trenger det mest

5 months ago 40


Ti palestinske studenter fikk tilbud om utveksling til Universitetet i Oslo.

Men Utlendingsdirektoratet (UDI) har avvist oppholdstillatelsen til flere av dem. UDI mener det er sannsynlig at de vil bli værende i Norge etter endt semester.

Det reagerer de palestinske studentene VG har snakket med, sterkt på.

Bilde av Farah MahoudFarah Mahoud

Medisinstudent på femte året

– Bare ideen om å få kunne returnere til universitetet er en livslinje for meg nå. Siden krigen startet har jeg vært desperat etter å finne en mulighet til å fullføre graden min, sier Farah Mahoud.

– Det er ikke rettferdig at vi hindres i å fullføre medisinutdanningen våres, at vi hindres i å hjelpe dem som trenger det mest i Gaza.

Bilde av Manar al-KohdariManar al-Kohdari

Medisinstudent på femte året

– Intensjonen min er ikke å bli i Norge og starte livet mitt på nytt. Jeg vil bistå i helsevesenet hjemme i Gaza, hvor behovet er enormt, svarern al-Kohdari.

– Hvis de trenger en garanti, kan de eskortere oss ut av landet – de kan leie oss til flyet.

Al-Kohdari har fått beskjed fra UDI om at avslaget er på vei. Siden ordlyden fra UDI har vært lik i de seks avslagene til nå, venter UiO at også at resten av studentene vil få avslag.

Sammen med de åtte andre, oppholder de to studentene seg nå i Egypt.

Der er flere av dem frivillige, forteller al-Kohdari. Selv bistår hun på et senter med palestinske barn med traumer fra krigen. Om ettermiddagene har de ti studentene pleid å samle seg for å planlegge reisen til Norge.

Akutt behov for akademisk nødhjelp

Studentene som nå har fått avslag, er ønsket av flere universitet i ulike land, inkludert Pakistan som tar imot 100 medisinstudenter. Siden de takket ja til UiO, har de mistet de tidligere tilbudene.

– Jeg syns avslagene er hårreisende, sier professor ved institutt for helse og samfunn, Anne Kveim Lie.

Hun understreker at UiO ikke tilbyr studentene noe utover ett semester i Norge.

Bilde av Anne Kveim LieAnne Kveim Lie

Lege, idéhistoriker og førsteamanuensis i medisinsk historie ved UiO

– I tillegg er det et vesentlig poeng at de som eventuelt hadde blitt her, setter karrieren sin åtte år tilbake. Det ønsker de selvsagt ikke.

Universitetet i Oslo forventer nå at regjeringen instruerer UDI i å gi oppholdstillatelse til de ti studentene.

– Det er akutt behov for akademisk nødhjelp i denne situasjonen, som er helt prekær og ikke ligner på noe annet vi har sett i verden tidligere, sier Lie.

Palestinske ambulansearbeidere ser på en totalødelagt ambulanse, ødelagt etter bombardement i Khan Younis. Foto: BASHAR TALEB / AFP / NTB
  • I Gaza er nå alle universiteter jevnet med jorden som følge av den israelske krigføringen, ifølge FN.
  • 2000 palestinske medisinstudenter står uten utdannelse akkurat nå, ifølge UiO.
  • Nær 500 helsearbeidere er drept, ifølge Medical Aid for Palestinians.

Les også: Lege på Sør-Gazas siste sykehus til VG: – Mine kolleger har grått i dag

Behovet for helsearbeidere er prekært. Lie mener at avslagene vil være kritisk for helsevesenet i Gaza.

Dette får konsekvenser for pasientene disse fremtidige legene kan hjelpe senere, men viktigere får dette konsekvenser for vårt arbeid med å bistå Al Azhar-universitetet med å utdanne sine leger i nærområdet.

Al-Azhar universitetet har i flere omganger blitt skadet under de israelske angrepene i Gaza. Foto: Dawoud Abu Alkas / Reuters / NTB

Et globalt samarbeid

Universitetet i Oslo har løpende kontakt med sine palestinske kollegaer, ifølge Lie. Al-Azhar jobber aktivt med å reetablere sin utdannelse for sine studenter – med støtte fra blant annet Qatar, Libanon og Jordan.

Det er dette arbeidet også UiO ønsker å støtte, forteller Lie.

– Det at studentene er her, vil gjøre det mulig å forstå mer av hva de trenger og knytte individuelle kontakter med lærerne deres på studiestedet. Vi ser altså store ringvirkninger av dette arbeidet som ikke bare gjelder de ti studentene.

UDI har i sine egne retningslinjer en paragraf hvor det heter at «samfunnsmessige og politiske hensyn kan også føre til at vi innvilger oppholdstillatelse når returforutsetningene er svake. Dette er særlig aktuelt når det dreier seg om utvekslingsprogrammer som norske myndigheter har initiert eller deltar i».

– Hvis ikke denne situasjonen skal falle inn under dette, skjønner jeg ikke hva som skal det, sier Lie.

Hun viser til at utenriksminister Espen Barth Eide har tatt til orde for at Norge vil hjelpe med å gjenopplive helsevesenet i Gaza.

UiO får støtte fra Venstre

– De palestinske studentene og UiO-rektoren har min fulle støtte, sier Venstre-leder Guri Melby til VG.

Også hun peker på at Norge nå har en anledning til å tilføre Gaza helt nødvendig kompetanse, med å bli med å utdanne medisinsk personell.

Bilde av Guri Melby, Venstre-lederGuri Melby, Venstre-leder

– Regjeringen må rydde opp slik at medisinstudentene og eventuelt andre fremover får studere i Norge, påpeker hun.

– Vi kan ikke akseptere at dette regelverket skal sette kjepper i hjulene for å la studenter fra Gaza få studere i Norge og bygge opp kompetanse til å bidra i den humanitære krisen palestinere står ovenfor.

Read Entire Article