Markert oljeprisfall: – Kina tynger markedet

5 months ago 41


Tegn til svakere kinesisk etterspørsel sender oljeprisen nok en gang under 80 dollar fatet. Det kan gjøre neste Opec-møte til en liten kalddusj, advarer sjefanalytiker.

En person monterer bokstavskilt på veggen av et kjøpesenter i Beijing, i dag, lørdag 27. juli. Foto: ADEK BERRY / AFP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Oljeprisen fortsetter å svekke seg på bekymring for svakere etterspørsel fra Kina, og fortsatt uro i Midtøsten.

Fredag bikket nordsjøoljeprisen (brent spot) under 80 dollar fatet for første gang på over én måned.

Sjefanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB mener tegn til svakere etterspørsel fra Kina driver utviklingen.

– Svak etterspørsel fra Kina tynger markedet, sier han til E24.

Bjarne Schieldrop, sjefanalytiker råvarer, SEB. Foto: Lise Åserud / NTB

Importfall

I forrige uke ble det kjent at Kinas import av olje var ned 11 prosent i første halvdel av 2024.

Det skaper bekymring for den generelle etterspørselen i Kina.

Kina er også verdens største oljeimportør.

– Den kinesiske etterspørselssituasjonen er i ferd med å gå i vasken, og råoljeprisen går ned med den, sier Bob Yawger, direktør for energifutures hos Mizuho i New York til Reuters.

– Kalddusj

Svak etterspørsel fra Kina gjør alt vanskeligere for den Saudi-dominerte Organisasjonen av oljeeksporterende land (Opec), inkludert Russland med flere (Opec+), advarer Schieldrop.

Opec har tidligere sagt de vil øke produksjonen med 2,2 millioner fat per dag mellom fjerde kvartal, 2024 og tredje kvartal 2025.

Oljeanalytikeren tror møtet i Opecs overvåkningskomité (JMMC) i neste uke blir avgjørende.

– De vil nok fortsette å snakke om det (produksjonsøkningen, journ.anm.), dog med forbehold. Men denne trusselen henger over markedet. Så det kan bli litt kalddusj i markedet rundt den 1. august, sier Schieldrop.

Flere svake signaler

Kinas tilsynelatende (apparent) oljeetterspørsel, et uoffisielt mål på forbruket av olje når fullstendige data om oljelagre og forsvinninger ikke er tilgjengelige, falt med 8,1 prosent i juni etter å ha vært ned 3,3 prosent i mai, ifølge en oppdatering fra Emirates NBD, en av de største bankene i Midtøsten.

Målt i volum, falt oljeetterspørselen til 13,7 millioner fat per dag i juni, ned fra 14,1 millioner fat i mai, og 14,9 millioner fat per dag på samme tid i fjor.

«De svake tallene for oljeetterspørselen går hånd i hånd med bredere signaler om en svak økonomi i Kina», skriver sjefanalytiker Edward Bell i Emirates NBD.

Han peker på at PMI-indeksenPMI-indeksenPMI-indeksen, eller Purchasing Managers' Index (Innkjøpssjefsindeks), er en viktig økonomisk indikator som gir innsikt i aktivitetsnivået og fremtidsutsiktene for industri- og tjenestesektoren. En PMI-verdi over 50 indikerer økende aktivitet i sektoren, mens en verdi under 50 tyder på avtakende aktivitet. i Kina har ligget nær det nøytrale 50-nivået eller under i mesteparten av 2024, mens industriproduksjonen ser ut til å være på vei ned på flerårig basis, lfølge ham.

Bell viser også til at BNP-veksten BNP-vekstenBrutto nasjonalprodukt, et ofte brukt mål på et lands økonomiske aktivitet og verdiskapning. i Kina i andre kvartal avtok til 4,7 prosent på årsbasis, ned fra 5,3 prosent i første kvartal, og under målet om en vekst på fem prosent for i år.

Nedjusterer Kina-forventninger

Tidligere denne måneden uttalte det internasjonale energibyrået IEA at Kinas oljeetterspørsel stoppet opp i andre kvartal, drevet av svakere etterspørsel etter industri-drivstoff og petrokjemiske råmaterialer.

«Oljeforbruket i Kina, som lenge har vært motoren i den globale veksten i oljeetterspørselen, gikk ned både i april og mai, og vurderes nå til å ligge marginalt under nivået fra året før i andre kvartal», skriver det Paris-baserte byrået i sin siste oljemarkedsrapport.

IEA ser nå for seg at Kinas oljeetterspørsel vil øke med 410 000 fat per dag i 2024, sammenlignet med prognosen på 480 000 fat mer pdag i forrige måneds rapport.

Senker globale 2025-forventninger

IEAs prognose for global vekst i oljeetterspørselen i 2024 forble imidlertid stort sett uendret, med en økning på 10 000 fat per dag til 970 000 fat per dag, ettersom nedjusteringen fra Kina ble oppveid av et bedre enn forventet forbruk i OECD-økonomiene.

Den globale veksten på 710 000 fat per dag i perioden april-juni var den laveste kvartalsvise økningen siden de tre siste månedene av 2022, da Kina var i lockdown, ifølge IEA.

For neste år kuttet byrået prognosen for etterspørselsvekst med 50 000 fat per dag til 980 000 fat per dag – det laveste 2025-estimatet så langt.

– Definitivt «bearish»

Oljeprisen tynges også av at en våpenhvile i Gaza, og dermed utsikter til en mer stabil situasjon i Midtøsten, lar vente på seg.

Torsdag møttes USA-president Joe Biden og Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Det hvite hus, noe som høynet håpet om at en avtale om våpenhvile mellom Israel og Hamas var forestående, ifølge Marketwatch.

Det er likevel bekymringen rundt etterspørselen i Kina som dominerer bildet.

– Uten Kina, og med ingen forventninger om sterkere etterspørsel andre steder, ser det ut til at balansen vil forverres i de kommende månedene. Kombinert med fornyede løfter om overholdelse av kvoter fra Russland og andre, som ikke blir tatt særlig alvorlig, er markedspsykologien definitivt «bearishbearishPessimistisk, nedadgående.», sier Michael Lynch, administrerende direktør i Strategic Energy & Economic Research, til Marketwatch.

Nordsjøoljeprisen (spot) sluttet til 79,61 dollar fatet fredag, tilsvarende et dagsfall på nær tre prosent eller 2,78 dollar.

Dermed har oljeprisen svekket seg over seks prosent den siste uken.

Så langt i år er likevel oljeprisen opp rundt 3,3 prosent.

Les også

Wall Street steg markant etter inflasjonstall

Les på E24+

Tre analytikere: Oljeaksjene du bør kjøpe nå

Les også

Xi Jinping: – Kinas dør blir stadig mer åpen

Les også

Kina vil heve pensjonsalderen

Read Entire Article