Måneden som rystet verden

1 month ago 23


– Da jeg vokste opp hadde vi lærebøker med titler som «Amerikansk historie, bind I. 1492 til 1877», sa talkshow-vert og komiker Stephen Colbert på programmet sitt Late Night på mandag

– Fremtidige generasjoner vil bruke hele semestre på «Juli 2024, de første fjorten dagene»

Det er så presist at det nesten ikke er morsomt en gang.

Der de mest dramatiske sesongene av «Game of Thrones» spilte seg ut over nærmere et kvart år, har Donald Trump, Joe Biden, Kamala Harris, JD Vance – og George Clooney! – skapt mer fortettet spenning gjennom 31 dager.

27. juni
Biden og Trump møtes til debatt på CNN. Det er særlig Det hvite hus som har ivret for en tidligere første-debatt en vanlig, fordi de er ivrige etter å vise at presidenten er vital og oppegående.

Planen mislykkes spektakulært. En svak og stotrende Biden ser innimellom ut som han ikke vet hvor han er. Trump vinner på walkover.

28. juni
Donorer, medier og velgere reagerer med sjokk. Biden og teamet hans skjønner de har problemer.

Biden prøver roe gemyttene på et valgmøte i North Carolina, hvor han sier at «jeg vet at jeg ikke er en ung mann lenger». Han virker bedre enn på debatten, men ikke nok til å legge saken død.

3. juli
Noen kongressrepresentanter har bedt Biden trekke seg. Han har nettmøte med demokratiske guvernører som uttrykker sin støtte til ham etterpå.

5. juli
Biden gir sitt første TV-intervju siden debatten til ABC.

Han virker mer oppegående enn på debatten, men fortsatt langt svakere enn han var i 2020. Han sier at bare Gud den allmektige kan får ham til å trekke seg.

6–7. juli
Krisemøter på Capitol Hill. Flere representanter ber Biden trekke seg, men ingen store navn.

8. juli
En sint og offensiv Biden slår tilbake. I et brev til alle demokratene i Kongressen skriver han at han er den eneste som kan slå Trump, og at hvis de mener noe annet får de utfordre ham på landsmøtet.

Demokratene skjønner at han ikke vil gjøre dette frivillig.

10. juli
Hollywood-stjernen George Clooney, en av det demokratiske partiets største pengeinnsamlere, publiserer en kronikk i New York Times hvor han skriver at sist han møtte Biden, var presidenten like fjern som på debatten.

Og at han nå bør trekke seg.

George Clooney og Joe Biden. Hollywoodstjernens kronikk i New York Times var en ny gamechanger i debatten. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

11. juli
Biden opptrer på NATOs 75 årskonferanse i Washington, hvor han blant annet gir generalsekretær Jens Stoltenberg Presidentens frihetsmedalje.

Han holder en sterk utenrikspolitisk redegjørelse, men kaller Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for «President Putin» og sin egen visepresident Kamala Harris for «Visepresident Trump».

13. juli
Donald Trump overlever et dramatisk attentat under et valgmøte i Pennsylvania.

Ikoniske bilder av en skadet, heroisk Trump, går verden rundt.

14. juli
Biden og teamet hans setter all valgkamp på vent i solidaritet med Trump. Biden holder tale til nasjonen og ber alle «senke temperaturen», for å unngå mer politisk vold.

15. juli
Etter noen dager uten diskusjon om Biden, lanserer Demokratenes nasjonalkomité et forslag om at alle delegatene til landsmøte i august skal avgi stemme digitalt på forhånd, for å sikre Bidens kandidatur.

Planen setter bare fyr på debatten igjen. Trump ankommer republikanernes landsmøte med lapp over øret, til enorm jubel.

17. juli
Biden tester positivt for covid. Ledende demokrater som Adam Schiff, Chuck Schumer, og husets majoritetsleder, Hakeem Jeffries, møter Biden og lufter sin bekymring.

18. juli
Det dukker opp saker om at Obama skal ha sagt at han tviler på Bidens vinnersjanser, og at han bør vurdere å trekke sitt kandidatur.

19. juli
Ti kongressmedlemmer ber Biden tre til side.

Trump aksepterer republikanernes nominasjon. I talen snakker han femten minutter om forsoning og bruker 75 minutter på å angripe Biden og demokratene i god, gammel stil.

Meningsmålingene viser Trump med klar ledelse nasjonalt og i de avgjørende vippestatene.

21. juli
Biden trekker sitt kandidatur i et åpent brev til nasjonen.

Han peker samtidig på visepresident Kamala Harris.

22. juli
Demokratene slutter rekkene bak Kamala Harris uten diskusjon.

23. juli
Harris holder sin første valgkamptale i Milwaukee. Skaper ny begeistring blant demokratene.

24. juli
Nesten dødt løp mellom Trump og Harris på nasjonale målinger. Men Trump leder i de avgjørende vippestatene. Det er hundre dager til valget.

Og, for å si det forsiktig:

Mye kan skje.

Denne uken: Demokratene stiller seg bak sin nye kandidat, Kamala Harris, uten særlig debatt. Foto: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP / NTB

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article