LO: Behov for å bruke mer oljepenger i statsbudsjettet

3 months ago 21


Sjeføkonom Roger Bjørnstad mener både regjeringen og sentralbanken skal gi gass, i form av økt oljepengebruk og rentekutt.

Fredag møtte LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad pressen sammen med LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Fredag la LO frem sitt syn på norsk økonomi, i forkant av statsbudsjettet mandag.

Hovedorganisasjonen er blant annet bekymret for at over 100.000 unge står utenfor arbeid og utdanning, og tar til orde for en «ungdomspakke».

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO ønsker stimulans av økonomien for å dempe arbeidsledigheten. Han er også bekymret for den høye rentebelastningen på høyt belånte norske husholdninger.

Norges Bank har planer om å stimulere økonomien med å kutte renten i løpet av 2025. Bjørnstad mener at regjeringen i tillegg har rom til å stimulere økonomien ved å bruke enda mer oljepenger.

– Vi legger til grunn at Norges Bank ikke kutter renten før de har sagt, og da er det rom for å bruke mer penger, sier Bjørnstad.

Tror inflasjonen påvirkes lite

– Men hvis regjeringen fortsetter å jekke opp den allerede høye oljepengebruken, vil ikke det føre til at Norges Bank må utsette rentekuttene?

– Nei, fordi Norges Banks inflasjonsmål ikke vil bli påvirket av dette. Vi viser beregninger hvor bruken av statsbudsjettet ikke har nevneverdig effekt på inflasjonen overhodet, sier Bjørnstad.

– Vi er nødt til å få et bedre grep om hva som er riktig virkemåte for norsk økonomi. Vi ba om at et frontfagsmodellutvalg skulle se på dette, og utvalget konkluderte enstemmig med at det er viktig at den økonomiske politikken legger en lang tidshorisont til grunn, særlig når det økonomiske sjokket kommer utenfra, som det har gjort nå.

Les også

Sjeføkonom vil ha oppgjør om offentlig pengebruk: – Norge blir fattigere

Bjørnstad har lenge vært uenig med Norges Banks vurderinger i rentepolitikken, og har refset noen av rentehevingene. Sentralbanksjefen forsvarte seg både på et LO-arrangement i fjor og under den tradisjonsrike årstalen tidligere i år.

– Det er ikke behov for en rask tilbakevending av inflasjonen. Og hvis de likevel skulle ha prøvd å få det til, så klarer de det ikke, for inflasjonen kommer utenfra. Og det vil ha store negative effekter på norsk økonomi, sier Bjørnstad.

Venter økt oljepengebruk

Før statsbudsjettet er det som vanlig knyttet spenning til hvor mye gass regjeringen gir, i form av økt oljepengebruk. I mai ble årets oljepengebruk anslått til om lag 420 milliarder kroner.

– Vi legger til grunn at det vil bli økt oljepengebruk. Det er det rom for innenfor handlingsregelen, og det er det behov for innen økonomien. Det er ledige ressurser i økonomien, og det er behov for å hindre at arbeidsledigheten stiger ytterligere, sier Bjørnstad.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

LO mener det fortsatt er lav aktivitet i norsk økonomi, og peker på at arbeidsledigheten har ligget på fire prosent siden mars.

– Finansdepartementet kommer med en egen beregning av hva budsjettet betyr for norsk økonomi. Den er vi jo spente på, og vi venter at de vil si at det er et omtrent nøytralt eller svakt ekspansivt budsjett. Men bak det ligger det nok mange milliarder i økt oljepengebruk, sier LO-økonomen.

Selv om oljepengebruken øker, så går noe av pengene ut av landet, for eksempel i form av støtte til Ukraina. Denne typen pengebruk fører ikke til økt inflasjon i Norge.

Les også

Reagerer på oljepengekritikk: – Alternativet er at vi sparer oss inn i evigheten

– På ville veier

LO er ikke enig med Norges Bank syn på kronekursen, som banken ofte peker på som en viktig grunn til at rentene holdes oppe, fordi en svakere krone vil gjøre ting vi importerer dyrere.

– Nei, det er vi ikke i det hele tatt. Kronekursen er påvirket av ting som ligger utenfor Norges Banks kontroll. Vi ser hvordan Sverige reduserer sin rente, og likevel ikke får svakere krone, sier Bjørnstad.

Han peker på at den norske kronen ikke styrker seg nevneverdig, selv om renten i Norge ligger høyere enn i mange andre land. LO mener at Norges Bank bør se mindre på valutakursen når den setter renten.

– Hvis man skal bruke renten til verdens mest forgjeldede husholdninger som et virkemiddel for å styrke kronekursen, da er man på ville veier, sier Bjørnstad.

– Rentedrevet nedgangstid

LO mener det ikke er noe stort press i arbeidsmarkedet nå.

– Arbeidsledigheten er høyere enn gjennomsnittet de siste 10–15 årene. Det er bare unntaksvis i nedgangskonjunkturer at vi har hatt høyere arbeidsledighet, sier Bjørnstad.

– Denne dyrtiden er i utgangspunktet ikke en nedgangstid. Det er en rentedrevet nedgangstid vi opplever. Det er ikke mangel på arbeidskraft i privat sektor, det er pleie- og omsorgsarbeidere i offentlig sektor det er mangel på, og det kan ikke renten gjøre noe med.

Han mener det er ledig kapasitet i arbeidsmarkedet, og peker på at svake grupper og unge blir rammet først.

– Ledigheten er til dels høy blant ungdom, den har steget med tre prosentpoeng det siste året og er nå 13,8 prosent, så det er betydelig ledighet blant unge, sier Bjørnstad.

– Så det er rom for å dytte inn en del mer penger fra staten, og det går ikke galt selv om renten også kuttes neste år?

– Nei, tvert imot. Vi trenger høy aktivitet i norsk økonomi for å nå målet om full sysselsetting. I dag så har vi dessverre fått en klar nedgang i sysselsettingen og klar økning i arbeidsledigheten, som gjør at det er nok ressurser i økonomien til å takle en rentenedgang, sier Bjørnstad.

Read Entire Article