Lite nyboligsalg og bygging: – Du kan sette ned prisen

2 months ago 17


Rentekutt og høyere bruktboligpriser er ikke eneste mulige løsning, mener sjeføkonom.

Ulven er et av områdene i Oslo hvor det har blitt bygget mye de siste årene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

E24 spurte i forrige uke utbyggere og økonomer om hva som skulle til for å få boligbyggingen og nyboligsalget i gang igjen. De trakk frem høyere bruktboligpriser og rentekutt så folk får mer å rutte med til boligkjøp, i tillegg til utfordringer med regulering.

Men det er en ting til som hadde fått fart på salget, mener Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets.

– Grunnen til at det ikke selges nye boliger i byene, er at utbyggerne håper de skal slippe å ta tapet på dyre tomter de har kjøpt som har tapt seg mye i verdi. De ønsker å få en bedre pris enn det markedet gir i dag.

Les på E24+

Stor oversikt: Så mye har boligprisene endret seg der du bor

– Du kan sette ned prisen og ta tapet. Men det vil du ikke, og det er helt fair, fortsetter Andreassen.

– Ville nok gjort det samme

Nyboligsalget og byggingen av boliger har bråstoppet her til lands. Høyere kostnader, blant annet til byggevarer, er en viktig del av bakgrunnen. Nye tall fra Boligprodusentenes Forening tirsdag viste en oppgang i september, men fra svært lave nivåer i fjor.

At prisene på nye boliger ikke faktisk settes ned, har Andreassen forståelse for.

– Jeg ville nok gjort det samme om jeg var utbygger. Jeg ville ventet og sett om prisene på bruktboliger steg.

Sjeføkonomen er med andre ord ikke uenige i at lavere renter og høyere bruktboligpriser vil gjøre at etterspørselen etter nye boliger stiger.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets. Foto: Terje Bendiksby, NTB

Logikken økonomer og utbyggere peker på er at nye boliger blir mer attraktive når prisforskjellen ned til bruktboliger skrumper inn. Lavere rente, og billigere boliglån, gjør samtidig at folk får råd til å låne mer penger til bolig.

Ekspertene venter kraftig boligprisvekst de neste årene, særlig i Oslo. Samtidig har Norges Bank varslet at renten trolig settes gradvis ned fra og med første kvartal 2025.

– Selvfølgelig ville salget tatt seg opp

Andreassen påpeker at så lenge man som utbygger har råd til å vente, når man tar rente- og kapitalkostnader med i betraktningen, kan det være logisk. Men om rente- og boligprisutvikling ikke går slik det nå spås, kan det endre seg.

– På et eller annet tidspunkt lønner det seg ikke å vente lenger, sier han.

Nordea-strateg Sara Midtgaard ser også den grunnleggende logikken mellom priskutt og økt salg.

– Selvfølgelig ville salget tatt seg opp om man fikk nye boliger til lavere priser. Spørsmålet er hvor høye marginer utbyggerne ønsker seg. Det er opp til dem hvilken pris de er villige til å ha, sier Midtgaard.

Sara Midtgaard

Senior makro- og rentestrateg i Nordea Markets

Hun påpeker at utbyggerne nok også er vare for risikoen fra råvareprisutviklingen, gitt prishoppene man nylig har vært gjennom.

Utbygger om Oslo: – Ikke regulert nok

Sverre Molvik, toppsjef i Selvaag Bolig, ser ikke priskutt som den relevante faktoren i Oslo. Slik han ser det skaper mangel på regulerte boliger lavt tilbud i hovedstaden.

– Naturligvis selger man mer av en vare om man setter ned prisen. Og når det er lavt tilbud av noe, går prisen opp, sier Molvik.

Ifølge Selvaag-sjefen holdes det ikke noe igjen fra deres side nå.

Sverre Molvik

Administrerende direktør i Selvaag Bolig

– Hadde vi hatt mer å legge ut nå, så hadde vi gjort det. Og det selger i dagens markedet, det ser vi. Det er selvfølgelig gitt at du har det riktige produktet.

– Hvis du bare har dyre tomter som ligger på feil sted, blir det vanskeligere, sier Molvik videre.

Andre steder i landet er derimot situasjonen annerledes, påpeker Selvaag-sjefen avslutningsvis. Der gjør høye byggekostnader kombinert med dårligere betalingsevnen hos folk at det bygges mindre.

Read Entire Article