Trump-møtet: Disse kortene har Jonas og Jens på hånden

7 hours ago 6


Fregatter, nærhet til Russland og Stoltenberg selv blir trukket frem av eksperter som verdifulle.

 Donald Trump har tidligere vært full av lovord om Jens Stoltenberg. Her møttes de to mens Stoltenberg fortsatt var Nato-sjef. Denne gangen får også Støre være med. Foto: NICHOLAS KAMM / AFP

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Det første de må gjøre er å kysse hans gullring, eller hans rumpe. «Kissing my ass»«Kissing my ass»Trump har tidligere brukt ordene «kissing my ass» om land som ønsker å forhandle med ham om tollsatsene, som han sier selv.

Det sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets om Støres og Stoltenbergs møte med Trump på torsdag.

Med en eskalerende handelskrig, børsuro og innføringer og utsettelser av toll, er det ikke overraskende at handel står på agendaen under møtet.

De kommende månedene vil det trolig pågå et forhandlingskappløp om tollsatser.

Les på E24+

Forvalter om tek-aksjer: – Ser ekstremt positivt ut

– Det gjelder å få ham til å være blid, få ham til å synes Norge er et bra land og ikke et «shithole country»«shithole country»Under sin første presidentperiode i forbindelse med et møte om innvandring brukte Trump uttrykket «shithole countries» om en del land han ikke ønsket å ta imot innvandrere fra, mens han sa han ønsket mer innvandring fra land som Norge. . Han liker Stoltenberg godt.

Også sjeføkonom Kjersti Haugland og NHH-professor Ola Grytten peker på at Stoltenberg har en høy stjerne hos Trump, og at det er viktig at han er med på møtet.

Harald Magnus Andreassen

Sjeføkonom i Sparebank 1 Markets.

Uenighet om handel

2. april, på Trumps såkalte «frigjøringsdag», innførte presidenten en toll på 15 prosent på norske varer.

Samme dag som tollene trådte i kraft, snudde Trump og kunngjorde 90 dagers tollpause til Norge og en rekke land, med en betydelig lavere toll på ti prosent.

Donald Trump har trukket frem handelsbalansenhandelsbalansenForskjellen mellom verdien av et lands eksport og import av varer og tjenester. Hvis eksporten er større enn importen, har landet et handelsoverskudd. Hvis importen er større enn eksporten, har landet et handelsunderskudd. som en årsak til innføring av tollsatser og som et eksempel på at USA er urettferdig behandlet internasjonalt.

Norske tall viser at vi importerer mer fra USA enn vi eksporterer dit, mens amerikanske tall viser det motsatte – at USA importerer mer fra Norge enn de eksporterer til oss.

At amerikanske varer går via et tredjeland før de ankommer Norge, får en del av skylden for de ulike tallene.

– De kan ta med seg tallene som viser at statistikken som USA bruker er feil når det gjelder handelsbalansen, sier Harald Magnus Andreassen.

– Realiteten er at vi importerer mer fra USA enn det vi selger til USA. Sånn sett så skulle vi kommet ned på ti prosent toll og ikke 15, fortsetter han.

 Bildet er fra Støre møtte USAs forrige president Joe Biden i Det hvite hus. Nå er det Trump som ønsker velkommen. Foto: Gisle Oddstad / VG / NTB

– Helt avgjørende

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets sier Støre og Stoltenberg må føre bevis for at Norge importerer mer fra USA enn det vi eksporterer.

– Forhåpentligvis får de forståelse for at det faktisk ikke er sånn at handelen går i underskudd fra USA sin side.

– Hvor viktig er dette møtet?

– Det er helt avgjørende. Det spørs hvor mye som skal til for å snu Trump. Kanskje vi kan komme i gruppen av land som slipper unna med ti prosent toll. Det virker som ti prosent er minimum her. Så det er kanskje det meste vi kan håpe på, svarer hun.

Kjersti Haugland

Sjeføkonom i DNB Markets

Strategisk beliggenhet

Haugland tror det kommer til å være en «relativt gemyttlig tone» under møtet med Trump, og at Norge er i en relativt god posisjon hos Trump-administrasjonen.

Hun trekker frem at Norges beliggenhet er sentral for Trump og USA.

– Vi har et godt, tett og langvarig militært samarbeid med USA, som er knyttet til Norges unike geografiske posisjon. Vi er veldig nær Russlands atomvåpenbase på Kolahalvøya, sier hun.

– Det er klart dette er noe vi bidrar med til USA som andre land ikke nødvendigvis klarer å bidra med på samme måte fortsetter sjeføkonomen.

Omdiskuterte fregatter

I løpet av 2025 skal beslutningen om å kjøpe fem nye fregatter tas. For regjeringen står valget av leverandør mellom Tyskland, Frankrike, USA og Storbritannia.

I Dagens Næringsliv tok Frp-leder Sylvi Listhaug til orde for å velge USA som leverandør. Andre har advart mot dette.

Også Kjersti Haugland peker på at Norge kan kjøpe fregatter og annet militært utstyr fra amerikanske produsenter.

– Det gjenstår å se om regjeringen ender opp med det. Det er andre hensyn som skal tas, men det er definitivt et forhandlingskort som Norge har, sier hun.

NHH-professor Ola H. Grytten tror ikke dette er tiden for å si at vi ikke skal kjøpe amerikansk forsvarsmateriell eller fregatter fra USA.

– Det er ikke lurt. Det er viktig å vise at vi ikke vil holde USA ute, og at vi er villige til å finne praktiske løsninger som også USA kan ha fordeler av, sier han.

Ola Honningdal Grytten

Professor i samfunnsøkonomi ved NHH

Tror det er lurt ikke å gjengjelde toll

Grytten peker også på dette som mulige forhandlingskort:

  • At Støre har sagt at vi ikke vil gjengjelde Trump-toll. Statsministeren har sagt at han ikke tror det å svare med samme mynt vil få USA til å endre mening.
  • At Norge i verdenssammenheng kan bidra med energi.

Professoren tror Støre og Stoltenberg kommer til å komme ut fra møtet og si at det har vært en godt og positivt møte.

– Men det spørs på hvilken fot Trump står opp på den dagen.

Read Entire Article