Amerikanske børser faller etter påskefri.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Saken oppdateres gjennom handelsdagen.
Kort tid etter åpning på New York-børsen ser det slik ut:
- S&P 500 faller 1,04 prosent
- Nasdaq er ned 1,5 prosent
- Dow Jones er ned 0,88 prosent
Wall Street har vært stengt siden torsdag, da børsindeksene tok påskeferie med en nedgang på henholdsvis mellom 10,18, 15,66 og 8 prosent10,18, 15,66 og 8 prosentVed handelsdagens slutt torsdag var S&P 500 ned 10,18 prosent så langt i år. Nasdaq-indeksen hadde falt 15,66 prosent, mens Dow Jones kunne logge en nedgang på 8 prosent. så langt i år.
Les på E24+
Forvalter om tek-aksjer: – Ser ekstremt positivt ut
Handelskrigen ruller videre, med Kina som nå advarer handelspartnere mot å ofre kinesiske interesser i forhandlinger med USA. Det har ikke kommet signaler over helgen som tyder på at avtaler nærmer seg, skriver CNBC.
– Det samtidige fallet i aksjer, dollaren og amerikanske statsobligasjoner tyder på at Trumps handelskrig har utløst en flukt fra amerikanske finansaktiva som ingen form for forhandlinger kan reversere, skriver Adam Crisafulli i Vital Knowledge, ifølge nyhetsbyrået.
Flere land innleder forhandlinger om tollsatser med Det hvite hus denne uken. Torsdag reiser statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg til Washington for samtaler med den amerikanske presidenten, som det opplyses at blant annet skal handle om handel og næringsliv.
«Kode rød» for Tesla
Tesla er blant selskapene som faller på Wall Street mandag. Elbilprodusenten legger frem kvartalstall tirsdag kveld.
Like etter åpning er aksjen ned 4,5 prosent.
Analytiker Dan Ives i Wedbush Securities, som tidligere har vært svært positiv til Tesla-aksjen, har kommet med et notat som siteres bredt i amerikanske medier.
Ives mener toppsjef Elon Musk «må forlate regjeringen, ta et stort skritt tilbake fra DOGE, og returnere til å være administrerende direktør i Tesla på fulltid», ifølge en rapport søndag, skriver Bloomberg.
Analytikeren legger til at selskapet står overfor en «kode rød» i øyeblikket.
«Tesla er Musk og Musk er Tesla... og alle som tror merkevareskaden Musk har påført ikke er en ekte ting, bør snakke med bilkjøpere i USA, Europa og Asia. Du vil tenke annerledes etter disse diskusjonene», skrev Ives.
Barclays har kuttet sitt kursmål på aksjen til 275 dollar, ned fra 325 dollar.
Samtidig melder Reuters om forsinkelser på selskapets billigere versjon av Model Y SUV laget i USA. Fra før av har det også vært meldt forstyrrelser i Teslas utvikling av den selvkjørende drosjen Cybercab, fordi selskapet har satt innførselen av komponenter fra Kina på pause grunnet økte tollsatser.
Påvirkes av eksportrestriksjoner
Pilene har også pekt nedover for AI-giganten Nvidia.
Selskapet falt kraftig før påske, da markedsverdien ble barbert med rundt 1.992 milliarder kroner etter at det ble kjent at at USA vil legge ytterligere begrensninger på eksport av produkter innen kunstig intelligens til Kina.
– Fallet er nok blant annet knyttet til frykt for at Nvidia ikke får selge denne H20-chipenH20-chipenen nedskalert databrikke tilpasset det kinesiske markedet, etter at USAs forrige president Joe Biden innførte handelshindringer på salg av de mest avanserte databrikkene til Kina. til Kina, sa investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Wealth Management til E24 onsdag.
Bilselskap faller
Hertz Global Holdings falt 12,5 prosent i førhandelen mandag.
Nedgangen for bilutleieselskapet kommer etter kraftig oppgang i forrige uke, da hedgefondforvalter Bill Ackman kjøpte seg opp i selskapet.
Ackmans selskap Pershing Square Capital Management eier nå 4,1 prosent av Hertz, som steg mer enn 50 prosent etter nyheten, ifølge The Wall Street Journal.
– Utvandring
Flere eksperter peker på at Trumps undersøkelser rundt hvorvidt det er mulig å sparke sentralbanksjef Jerome Powell, bidrar til uro i markedet.
Investorer har å gjøre «med en ny kilde til makroangst: Trumps trusler mot Feds uavhengighet», skriver Adam Crisafull i Vital Knowledge i et notat, ifølge CNBC.
Han peker på at nedgangen i aksjemarkedet, dollaren og amerikanske statsobligasjoner antyder at «Trumps handelskrig har satt i gang en utvandring fra amerikanske finansielle eiendeler» som ikke kan reverseres med forhandlinger.
Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid har steget til 4,38 prosent mandag ettermiddag. fra rundt 4,33 prosent torsdag kveld. Samtidig har gullprisen nådd nok en ny rekord, og dollaren er på sitt svakeste på mer enn tre år.