Kronen svekkes i takt med oljeprisen: – Berg-og-dal-bane

1 week ago 7


Etter at kronen tidligere denne uken var på sitt sterkeste nivå mot euro på to måneder, har utviklingen snudd etter oljenyheter.

Kronen har svekket seg kraftig de siste to årene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Etter at Den amerikanske sentralbanken (Fed) slo til med et dobbelt rentekutt forrige uke, og Norges Bank dagen etter signaliserte at neste rentekutt lar vente på seg, var kronen på sitt sterkeste nivå på to måneder.

Tirsdag ble en euro handlet for 11,6 kroner, en kurs vi måtte tilbake i juni for å finne igjen.

Utover formiddagen begynte kronen imidlertid å svekke seg, og euroen koster 11,8 kroner rundt klokken 12.

– Det er vanskelig peke konkret på hvorfor kronekursen de siste par dagene har falt en del, bortsett fra oljeprisfallet, sier seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets til E24.

Les på E24+

Rentegrepet sparer Nils 36.000 kroner i året

Oljeprisfall

Oljeprisen har de siste par dagene falt rundt 5 prosent, etter nyheter om at det ser ut som at Libya skal ta opp produksjonen igjen etter å ha stanset den.

I tillegg skriver Financial Times at Saudi-Arabia er klar til å akseptere en lavere oljepris enn tidligere, og at kongedømmet vil øke sin oljeproduksjon for å ta tilbake markedsandeler.

– Dette er igjen noe vi dessverre har sett mye av de siste årene: Oljeprisen stiger, kronen reagerer lite på det, mens oljeprisen faller, og kronen følger etter. Det har blitt asymmetrisk hvordan oljeprisen påvirker kronekursen, sier Cekov.

Han sier man trenger en kombinasjon av flere faktorer for at kronen skal styrke seg:

  • Høyere energipriser
  • Positiv rentedifferanserentedifferanseDen såkalte rentedifferansen, altså forskjellen på ulike lands rentenivå, kan påvirke et lands valutakurs. Økte renter vil kunne gjøre et land mer attraktivt for investorer siden avkastningen blir større. Det øker i tur etterspørselen etter valutaen og styrker kursen
  • Generell god stemning og optimisme i markedet

– Men for å få en svakere krone, holder det bare at én av faktorene går feil vei, sier Cekov.

– Det er litt berg-og-dal-bane, fastslår han.

Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Fikk støtte av Norges Bank

Rett etter at Norges Bank holdt styringsrenten uendret og la frem nye prognoser torsdag forrige uke, styrket kronen seg 4 øre.

– Det er klart at det ikke var noen voldsom styrking heller, men det er mer at den har blitt litt mer stabil og tatt retningen litt mer fra at dollaren har svekket seg noe. Jeg tenker det er det overordnede for markedet, sier valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken.

Fremover anslår Norges Bank «om lag uendret kronekurs» frem mot 2027. Samtidig signaliserte tre rentekutt i 2025.

– Kronen fikk også en støtte av Norges Banks signaler, fordi det i manges øyne var overraskende rentebane. Det bidro til at kronen fikk litt fastere grunn i det bildet, sier Knudsen.

Nils Kristian Knudsen

Valutastrateg i Handelsbanken.

Vil få høyere rentedifferanse

Norges Banks eneste virkemiddel for en mer stabil og sterkere kronekurs, er sterkere rentebalanse, fastslår Cekov i Sparebank 1 Markets.

Styringsrenten i Norge er på 4,5 prosent, mens Den europeiske sentralbanken har kuttet renten til 3,5 prosent.

I USA nærmer styringsrenten seg nivået i Norge etter dobbeltkuttet på onsdag forrige uke. Nå er styringsrenten i intervallet 4,75 prosent og 5 prosent.

Markedet priser nå inn et «dobbelt kutt», altså på 0,5 prosentpoeng, som vil sende nivået ned til hvor vi ligger her hjemme.

– Da holder jeg en knapp på at kronekursen får et litt bedre fotfeste. Hvis ikke vi får det da, har vi et problem, sier seniorstrategen.

Read Entire Article