Kraftprodusent varsler grep: Jakter på nye partnere

3 days ago 7


Aneo søker nye medeiere til datterselskaper med rundt 100 ansatte, i håp om videre vekst. – Vil kunne påvirke våre ansatte, sier Aneo-sjef Gunnar Hovland.

Konsernsjef Gunnar Hovland i kraftprodusenten Aneo. Foto: Ole Martin Buene / Aneo

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Den Trondheim-baserte kraftprodusenten Aneo har flere datterselskaper, blant annet innen elbillading i borettslag.

Disse har rundt 100 ansatte, eller om lag en tredjedel av totalen i selskapet.

Nå jakter Aneo på partnere som kan bidra til å videreutvikle disse selskapene.

De Aneo-ansatte fikk beskjed om planene på et allmøte onsdag ettermiddag.

– Når vi gjør disse endringene, har det implikasjoner for de ansatte som blir berørt og må flytte over i noe annet. Det har også konsekvenser for ansatte i konsernet fordi man kanskje trenger å levere færre tjenester til disse selskapene, sier Aneo-sjef Gunnar Hovland til E24.

Det er for tidlig å si om det blir færre ansatte, ifølge Aneo-sjefen.

– Overskriften i avisene kan fort bli at det blir omstilling og nedbemanning i disse datterselskapene, men det er slett ikke sikkert. Dette er en del av en offensiv satsing for å lykkes med disse konseptene både i og utenfor Norge, sammen med partnere som kan få det til å skje, sier Hovland.

Aneo driver blant annet med elbillading i sameier gjennom selskapet Aneo Mobility, som nylig kjøpte selskapet Movel. Foto: Andrea Singer / Aneo

Søker partner til fire døtre

Trondheim-baserte Aneo het Trønderenergi før det fikk inn Hitecvision på eiersiden og skiftet navn i 2022.

De siste årene har selskapet utviklet flere virksomheter:

  • Aneo Mobility, som jobber med elbillading og blant annet nylig kjøpte selskapet Movel
  • Aneo Build, som driver med strømleveranser til byggeplasser som mangler strøm
  • Aneo Retail, som leverer energiløsninger til dagligvarebransjen
  • Aneo Industry, som leverer energiløsninger til industrien
Finansdirektør Olav Sem Austmo i Aneo. Foto: Berre Kommunikasjonsbyrå AS

– Vi begynner nå med disse partnerløpene, og vi kommer til å få en organisasjonstilpasning, avhengig av hvilke partnere som kommer i mål og når de kommer i mål, sier Hovland.

Aneo leverer i dag tjenester til datterselskapene innen IT, HR og økonomi, og det er usikkert om dette vil fortsette med nye partnere.

– Dette vil kunne påvirke våre ansatte og våre tjenesteleveranser, og vi ønsker derfor å informere om at vi jobber i denne retningen, for å skape robuste selskaper i god vekst, sier Hovland.

– Solid mor

Gunnar Hovland er tidligere Tine-sjef, og tok i år over som leder for Aneo. Han snakker med E24 sammen med Aneos finansdirektør Olav Sem Austmo.

– Vi har satset på nisjer vi har trodd ville bli store, og har hele tiden sagt at disse selskapene må ut av Norge hvis de skal lykkes, sier Austmo.

– Vi har fungert som en solid mor. Nå er de så store at de må ut og stå på egne ben, og det er den prosessen vi starter nå.

– Dere er ikke i stand til å løfte dem selv?

– Nei, spesielt når de må satse ut over landegrensene. Vi må utnytte mulighetene nå, men det blir for krevende for oss å finansiere fire selskaper som skal ut over landegrensene. Det er ikke innenfor vår strategi.

– Helt vanlig å sondere

– Har dere begynt på samtaler rundt disse fire selskapene?

– I en slik fase er det helt vanlig å sondere. I en slik bransje snakker selskapene med hverandre, og det pågår for fullt, uten at vi har bestemt oss for hvilken retning vi ønsker å gå, sier Austmo.

– Er det industrielle aktører dere søker, eller også finansielle aktører som private equity?

– Det er en salig blanding, begge deler. Dette er vekstområder, og det finnes finansiell kapital som kan hentes inn, gjerne ispedd en industriell kompetanse og forståelse for hvordan man bygger selskaper, sier han.

Aneo går bredt ut for å se etter partnere, sier han. Hva de fire selskapene er verdt, er usikkert.

– Det er vi spent på også. Vi vet hva vi har investert, men vi vet ikke hva verdsettelsen blir.

Aneo driver blant annet med lading på byggeplasser gjennom selskapet Aneo Build. Foto: Aneo

– Kan nok skape uro

Det er ikke noen krise som er bakgrunnen for disse grepene, forsikrer konsernsjefen.

– Nei, det er feil å si. Vi prøver å finne ut hva som er best for disse selskapene, sier Hovland.

– Frykter dere at dette kan skape bekymringer blant de ansatte?

– Det blir en endring, og det kan nok skape uro blant noen. Det er viktig for oss å få frem at vi ønsker å få til levekraftige bedrifter. Vi gjør ikke dette for å drive salg eller for å avhende selskaper, vi gjør dette for å skape mer robuste virksomheter.

– Kan dere ikke bare hente inn mer kapital og satse på disse selskapene på egen kjøl?

– Det er et mulig alternativ, men vi tror vi kommer raskere til mål hvis vi finner dyktige partnere som fyller oss ut og gir oss synergier på marked og kompetanse. Da kan selskapene vokse raskere, sier Hovland.

Han kan ikke utelukke at kostnader kan bli kuttet som del av nye partnerskap.

– Det er etablert mange selskaper i disse segmentene, og det er naturlig at det er en konsolidering på gang. Det skal vi ikke stikke under en stol. Vi skal ikke love at det ikke blir endringer, det blir feil.

Ikke rene salg

Ledelsen bekrefter at de jakter på medeiere, ikke bare på rene salg.

– Ja. Vi må tenke på hva som er best for businessen og hva som kan bidra mest til å lage en sterk, nordisk aktør. Det avhenger litt av det enkelte selskapet, sier Hovland.

– Vil det bli noen overflødige?

– Ikke nødvendigvis. Det kan muligens skje noe hvis man slår selskaper sammen, men vi kan ikke svare på det før vi har etablert nye partnerskaper. Men de ansatte vil jo gå inn i nye strukturer i selskaper som ønsker å vokse, sier han.

– Kan fort bli spist

Aneo-konsernet har gjort lignende grep tidligere.

Virksomheten innen bredbånd ble solgt til Get og ble siden til TDC og Telia. Virksomheten innen kraftsalg ble solgt til Fjordkraft. I tillegg er nettvirksomheten Tensio skilt ut og etablert som eget selskap.

Aneo-ledelsen påpeker at det pågår konsolidering i deler av kraftbransjen. De sammenligner med det som har skjedd innen bredbånd, som nå domineres av noen få, store aktører.

– Når det gjelder lading av elbiler, så blir det trolig det samme som i drivstoffmarkedet hvor man i praksis har 4–5 store selskaper som selger diesel og bensin. Det går i retning av at du har noen store, som er dyktige på å tiltrekke seg kunder og får en lønnsom posisjon, sier Hovland.

– Hva frykter dere skjer hvis dere ikke tar disse grepene?

– Det skjer mye på kort tid nå. Vi må være sikre på at vi har tempo slik at ikke noen løper forbi oss. Da kan vi fort bli spist, i stedet for å være med å spise.

Red.anm.: For dem som måtte lure: Aneo-sjefen har samme etternavn som journalisten, men de er ikke i slekt.

Read Entire Article