– Vi fikk ikke muligheten til å sende inn våre forslag på forhånd. Det er vi lite fornøyd med, sier June Brian Molitaviti. Hun er sjef for forskning og akvakultur i fiskeridepartementet i Vanuatu og forhandler på vegne av øystatene i Stillehavet.
Hun sier at resultatet er at deres innspill ikke er vurdert før møtet startet.
– Hadde innspillene vært tatt med, ville vi fått tid til å forberede oss bedre og legge frem materiale som støtter oss, sier Molitaviti.
Manuel Pulgar-Vida er i dag klima- og energisjef i WWF International. For ti år siden var han klimaminister i Peru og ledet klimatoppmøtet i Lima i 2014.
– Toppmøtet er slutten på ett år med forhandlinger, sier han. Det er i løpet av året frem mot toppmøtet at grunnlaget blir lagt for om møtet lykkes eller ikke, sier han.
Danmark fikk kritikk
Hvem som leder klimatoppmøtet, avgjør i stor grad om et klimatoppmøte blir regnet som en suksess eller ikke.
For eksempel ble Danmark kraftig kritisert for at dårlig ledelse før og under møtet førte til at klimatoppmøtet i København i 2009 ble regnet som en fiasko.
Frankrikes Laurent Fabius fikk på sin side mye ros for arbeidet som førte frem til Parisavtalen i 2015.
Kritikk fra Sverige
– I fjor var vertsnasjonen Dubai aktive og satte inn trykk før møtet. Vi har ikke sett den samme mobiliseringen foran dette møtet, sier Sveriges klimaminister Romina Pourmokthari til SR.
Hun sier også at mangelen på mobilisering før møtet var en direkte årsak til at mange statsledere ikke er til stede på årets klimatoppmøte.
Under fjorårets klimatoppmøte i Dubai kunne vertsnasjonen allerede den første dagen presentere store innbetalinger til et fond for tap og skade etter klimaendringer. Noe lignende er ikke gjort i år.
– Det kommer til å bli tøffe forhandlinger fordi det ikke er gjort de forberedelsene som forbindes med vellykkede klimatoppmøter, sier Pourmokthari.
Provoserte fra start
Allerede på toppmøtets andre dag provoserte Aserbajdsjans president Ilham Alijev mange av deltakerne.
Aserbajdsjan har store inntekter fra fossile brennstoff og fra talerstolen kalte han landets olje og gass en «gave fra Gud».
– Olje, gass, hvete, sol, gull, sølv, kobber, alt det er naturressurser. Og land burde ikke bli klandret for å ha dem, og for å bringe disse ressursene til markedet, sa han.
Sterke reaksjoner
Reaksjonene lot ikke vente på seg.
– Å bruke en klimakonferanse for å promotere fortsatt produksjon og bruk av olje og gass er provoserende og respektløst overfor landene på frontlinjen i klimaendringene. Det sa Romain Ioualalen, sjef for global politikk i Oil Change International.
Den globale kristne organisasjonen ACT Alliance sendte ut en pressemelding med sterk kritikk.
– Gud har gitt menneskene ansvar for å ta vare på skaperverket, ikke utnytte det. Det sa Julius Mbatia, sjef for ACT Alliance sitt klimaprogram.
«Gave fra Gud»-uttalelsen ga også vann på mølla til de som er kritiske til lederen av toppmøtet.
Baku-møtet ledes av Mukhtar Babajev, Aserbajdsjans minister for miljø og naturressurser. Tidligere jobbet han i 26 år i landets statlige olje- og gasselskap.
Frankrike boikotter
President Alijev har også angrepet både Frankrike og Nederland fra talerstolen.
I en tale onsdag sa han at de drev med kolonistyre i sine oversjøiske territorier og beskrev EU som et symbol på politisk korrupsjon.
Resultatet er at Frankrikes klimaminister Agnès Pannier-Runacher dropper COP29, melder Politico.
Det betyr at Frankrike for første gang siden Parisavtalen i 2015, ikke har noen topprepresentant til stede på et COP-møte.
– Disse uakseptable uttalelsene risikerer å undergrave toppmøtets vesentlige klimamål og troverdigheten til Aserbajdsjan som vertskap for Cop 29, svarer EUs utenrikssjef Josep Borrell på X torsdag.
Avviser kritikken
Vertskapet avviser selv all kritikken. Aserbajdsjans forhandler Jalchin Rafijev sa torsdag at landet har skapt en «inkluderende prosess».
– Vi har åpnet våre dører for alle slik at de kan engasjere seg i konstruktive og fruktbare diskusjoner, sier han ifølge AFP.
Publisert 14.11.2024, kl. 21.35