«Malerier fulle av glød, intensitet og egenart»

3 hours ago 2


Han døde brått av slag en sen høst­kveld i 1913, mens han satt og ventet på et tog.

Men gjennom sitt relativt korte liv rakk Hans Heyerdahl likevel å utvikle et helt spesielt kunstnerskap.

Nå viser Vestfossen kunst­laboratorium et utvalg malerier under tittelen «Stjerne­skuddet fra Drammen».

Koblingen til Drammen kan muligens gi et litt misvisende inntrykk av hva slags kunstner vi snakker om her.

Dette er nemlig ingen lokal størrelse, men faktisk en av våre fremste malere, som vant stor anerkjennelse både hjemme og på kontinentet.

«Selvportrett» av Hans Heyerdahl, 1892

KUNSTNEREN SELV: «Selvportrett» (1892) har et fint tilstedeværelse i blikket. Barten er blitt litt overdimensjonert på den ene siden, og det høyre øre er forkrøplet, men bortsett fra disse små uviktige detaljene er elementene plassert på en troverdig måte, og blikket har en klar og kraftfull tilstedeværelse.

Foto: Nina Ansten / Vestfossen Kunstlaboratorium

Han fikk flere høyt­hengende priser, og ble blant annet slått til ridder av første klasse av St. Olavs Orden (for intet mindre enn utmerket fortjeneste for Norge og menneskeheten).

I dag er nok ikke Hans Heyerdahl et så veldig kjent navn for folk flest.

Intensitet og egenart

Der jeg vandrer omkring blant maleriene i utstillingen, slår det meg nok en gang hvilken usedvanlig maler han er.

Ikke fordi hans bilder på noen måte er perfekte. Faktisk er han som tegner ganske ujevn.

Men det er noe ved den musiske, liksom glødende farge­bruken som gir bildene hans en intensitet og egenart.

I utstillingen kan vi også se spenn­vidden han har som kunstner: fra idealisert romantikk, nådeløs realisme, gåtefull symbolisme til modernistisk stilisering.

Noen ganger kombinerer han det romantiske og realistiske i et og samme maleri, som i det kjente «Champagne­piken».

«Champagnepiken» av Hans Heyerdahl. Maleri av en kvinne i bar overkropp med et hvitt sjal.

NÅDELØST: Hans Heyerdahl kombinerte iblant det vakre og romantiske med det nådeløst realistiske. «Champagnepiken», som er malt mellom 1879 og 1882, er kanskje det beste eksemplet på det. De sjelfulle, vakre øynene er som brønner av dyp fortvilelse og sorg. Det er virkelig en nådeløs skildring av en ung prostituert som ikke lenger har så mye håp for sin egen del.

Foto: J. Latino / Drammen Museum

Spenningen i portrettet oppstår i de sterke kontrastene: mellom den sammen­sunkne og liksom motløse posituren og de hektiske rosene i kinnene. Mellom det lille halv­smilet og øynene som er breddfulle av sorg og resignasjon.

Kanskje kan vi forstå det som et bilde på avgrunnen mellom fasade og virkelighet: vår desperate streben etter å late som om allting er bra.

En mer impresjonistisk og oppløst malestil finner vi i bildet der to kvinner står bak sine staffelier og maler etter modell i et atelier.

«I atelieret» av Hans Heyerdahl, 1888

FORENKLENDE: «Fra atelieret» (1888) viser hvor langt Heyerdahl tidvis kunne gå i forenklende og stiliserende retning. Det er malerisk interessant, selv om det er noen tegneriske ufullkommenheter tilstede. Hva er for eksempel den lyse flekken på kjolen til den stående maleren i midten? Hvis det skal være en hånd, blir det i så fall en underlig kort arm. Slike små komposisjonelle ufullkommenheter klarer ikke å ødelegge stemningen og følelsen i dette mektige, nærmest impresjonistiske maleriet.

Foto: J. Latino / Drammen museum

Her er det atmosfæren, lysen og stemningen som spiller hovedrollen.

I flere av maleriene, enten de skildrer is­badere ved Akershus festning eller en liten pike som holder en tallerken med bær, ser vi at Heyerdahl er mer opptatt av å stille farge­klanger opp mot hverandre enn å gjengi virkeligheten i dens nitide detaljer.

Pike med jordbær av Hans Heyerdahl, udatert
Vinterbadere av Hans Heyerdahl, 1909

FARGEKLANGER: «Pike med jordbær» (t.v.) har balanse mellom uttrykkskraften i ansiktet og i bærene på fatet. Her ser skyggen over det ene øyet ut som en blåveis, noe det ikke gjør i original, da ser du tydelig at håret kaster en skygge inn mot nesen. Det er et vakkert fargespill mellom de gylne, blonde lokkene og blåtoneklangene i bakgrunnen, som spennes mot den skimrende røde fargen. I «Vinterbadere» (t.h.) klarer Heyerdahl virkelig å fremkalle følelsen av iskalde vinterkropper, fuktig treverk og isvann. Kombinasjonen av det varmgule og det blekgrønne er dristig og litt skjærende, som en utfordrende malerisk dissonans.

J. Latino / Drammen Museum

Inspirert av Munch

Hans forhold til Munch er interessant, og dessverre altfor lite omtalt i kilder. Men av det lille vi kjenner til, virker det som om de næret en gjensidig respekt for hverandre.

Venner ble de to einstøingene visstnok aldri, tross naboskap i Åsgårdstrand om somrene.

Men Munch skal ha uttalt at han sto minst like mye i gjeld til Heyerdahl som til sin lære­mester Christian Krohg.

Maleri av to gutter som bader fra et svaberg. «Badende gutter» av Hans Heyerdahl.

SOMMERBAD: Heyerdahl skapte sitt maleri «Badende gutter» i 1886, tjue år før Munch tok fatt på sine ikoniske bilder med det samme temaet. Her ser vi en som allerede svømmer ute i de friske bølgene, en som skal til å stupe, og en som står og hutrer. Den fjerde gutten sitter fortsatt påkledd og gjør ingen mine til å ville bade. Vi får også virkelig følelsen av den kjølige norske sommeren. Heyerdahl var mer opptatt av å utforske maleriske lovmessigheter og spenninger enn å dokumentere den synlige virkeligheten. Legg merke til hvor abstrakt han ser dette landskapet. Han heftet seg ikke ved detaljene. Se hvor grovt han har løst opp og forenklet kontrastene i bergknausen i forgrunnen til høyre. De nakne kroppene er relativt godt sett, selv om man nok kunne pirke litt på de anatomiske detaljene – hvis det ikke var for at Heyerdahl gir oss maleriske argumenter for ikke å hefte oss ved det.

Foto: J. Latino / Drammen Museum

Selv om Heyerdahl hadde høye tanker om seg selv, forsto han nok umiddelbart at han her likevel hadde møtt sin kunstneriske overmann.

I «Paysage de Montmarte (Flukten til Egypt)» ser vi hvordan Heyerdahl henter inspirasjon fra Munchs dynamiske, nesten jugend­aktige linjeføring i de levende silhuettene som trærne tegner mot natte­himmelen.

Hans Heyerdahl, Paysage de Montmartre (Flukten til Egypt), ca. 1905

INSPIRERT AV MUNCH: «Paysage de Montmartre (Flukten til Egypt)» (1905) er et spennende bilde med et gatekryss i natten, som skaper to plan og retninger i bildet. Her henter han inspirasjon fra den kontinentale jugendstilen, men også åpenbart fra den seks år yngre Munch. Vi ser reflekser av Munchs dynamiske linjer i måten trærne skildres som myke silhuetter mot himmelen. Den hvite kjolen oppe i bakken danner en komposisjonell motsats til de lysende vinduene og månen.

Foto: Drammen Museum

I maleriet «Aftenstemning», som viser to lyskledde kvinner i sommer­kvelden, henter han motiviske elementer fra «Pikene på broen» med det hvite huset og den store trekronen i bakgrunnen.

«Aftenstemning» av Hans Heyerdahl, 1898

FORENKLING: «Aftenstemning» (1898) viser Heyerdahls evne til stilisering og forenkling. Bildet er malt i Åsgårdstrand.

Foto: Nina Ansten / Vestfossen Kunstlaboratorium

Rikt innblikk

Da jeg først leste at utstillingen skulle vises i det lille galleriet Star på Vestfossen, ble jeg både glad og litt vemodig.

Først og fremst er det virkelig herlig og betimelig at noen løfter frem Heyerdahl, men det bekymret meg litt at kun denne ene utstillings­salen skulle brukes.

Jeg så for meg en utstilling bestående av fem malerier eller noe sånt.

  • et maleri av en person

    MARKEDSINSTINKT: «Kvinne med grønn bakgrunn» (1897) viser Heyerdahls suggererende maleriske evne. Og at han ikke var uten et visst markedsinstinkt. Noen ganger kan man få en litt ubekvem følelse at han legger inn noe litt vel innsmigrende og søtladent i skildringen, kanskje med tanke på en mulig kjøper, slik som i disse store, blanke øynene med sitt høylys i pupillen. Hvis ikke det var for fargespillet som ansiktet inngår i, kunne dette raskt ha vippet over i noe kitchete.

    Foto: Nina Ansten / Vestfossen Kunstlaboratorium
  • Hans Heyerdahl, Fiskergutten, ca. 1886

    ELG I SOLNEDGANG: Jeg synes «Fiskergutten» (1886) er blant de svakere bildene hans. Dette er litt småsøtt, kitchete og forutsigbart. Litt elg i solnedgang, rett og slett. Jeg synes Heyerdahl er mer spennende når han går i en mer stilisert retning. På den positive siden er det vakre spillet mellom de to blåtonene i vannet: det lyse i forkant og den dypere blåfargen litt litt lenger ut. Men merkverdig er det jo at disse vannflatene ikke ligger på nivå med hverandre.

    Foto: J. Latino / Drammen Museum
  • Kvinneakt (Naken kvinne) av Hans Heyerdahl, 1886

    GOD ENERGI: «Kvinneakt (Naken kvinne)» (1886). Armene og brystene er fint skildret, men hva skjer under armen? Har hun arr? Det dannes et nesten uhyggesvangert ansikt. Se hvor fint den hvitbeige bakgrunnen er skildret. Det er liv og energi i den hvite flaten. Hvis figuren var plassert på venstre side, kunne bakgrunnen blitt kjedelig, men Heyerdahl tar hensyn til leseretningen, og energien opprettholdes når øyet beveger seg mot figuren og bildets klimaks. Halsen virker merkelig kraftig, nesten som en tyrenakke.

    Foto: Nina Ansten / Vestfossen Kunstlaboratorium

Da jeg kom dit, ble jeg veldig positivt overrasket.

For det første var rommet en del større enn jeg husket, og for det andre har kuratorene samlet hele 17 malerier fra ulike faser av Heyerdahls rike karriere.

Slik sett gir «Stjerne­skuddet fra Drammen» et ganske bredspektret innblikk i dette egenartede kunstnerskapet.

Det er en utstilling jeg tror mange vil være glad for å få oppleve!

Publisert 12.05.2025, kl. 22.03

Read Entire Article