Kjærlighetsgrepet bak Duplantis’ popularitet: – Blitt et ikon

1 month ago 7


 Kai Pfaffenbach / Reuters / NTBSVENSK GULL: Armand Duplantis og Desiré Inglander jublet etter OL-gull og 6,25 meter i Paris. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB

Aftonbladet-kommentator Mats Wennerholm utpeker Armand Duplantis (24) som Sveriges største idrettsutøver.

Rapporterer fra Zürichtorsdag 5. september kl. 06:57

Kortversjonen

  • Svenske Armand Duplantis utpekes som landets største idrettsutøver av Aftonbladets Mats Wennerholm.
  • Duplantis slo Karsten Warholm på 100 meter i Zürich, noe som resulterte i at Warholm må bruke svensk drakt som straff torsdag.
  • Tidenes beste stavhopper har satt ti verdensrekorder og lært seg svensk med hjelp fra kjæresten Desiré Inglander.

– Han er gigantisk, han tilhører de store ikonene som Björn Borg og Ingemar Stenmark. Han er vokst til å bli et ikon og er ekstremt populær, særlig etter han lærte seg bedre svensk, sier Wennerholm til VG.

Onsdag slo Duplantis den norske verdensrekordholderen på 400 meter hekk, Karsten Warholm, i den prestisjetunge 100-meteren i Zürich: 10,37 mot 10,47.

Som straff må Warholm bruke svensk drakt under hovedstevnet torsdag kveld – som han selv kaller «helt jævlig».

– Det føles virkelig godt. Det kommer til å føles ekstra deilig å se han i den svenske drakten. Det er bare perfekt, helt perfekt. Jeg gleder meg så mye til det, sier Duplantis og ler godt til VG.

– Når jeg sitter i hjørnet mitt hvor stavkonkurransen foregår, kommer det til å gi meg så mye energi å se han i den blågule drakten. Det blir utrolig, gliser han videre.

Tidenes beste stavhopper vokste opp i USA med sine svenske foreldre Greg og Helena – som også er hans trenere. Der bor han fremdeles mesteparten av året.

Men som idrettsutøver valgte han å representere Sverige, tross at han var mer vant med den amerikanske kulturen og ikke pratet særlig stødig svensk.

Det har han derimot lært seg solid i takt med at han har satt ti verdensrekorder i stavsprang – den siste på 6,26 meter. Og Duplantis gir æren til kjæresten Desiré Inglander, som han møtte på en midtsommer-fest i 2020.

Duplantis har forklart til Expressen at han valgte å fokusere mer på å lære seg svensk fordi han ikke ville at familien hennes skulle tilpasse seg når han var med i middagsselskaper og den slags.

 FABRICE COFFRINI / AFP / NTBKarsten Warholm må ikle seg den svenske drakten etter at Armand Duplantis slo han på 100 meter. Foto: FABRICE COFFRINI / AFP / NTB

– Duplantis er mye i Sverige på sommerhalvåret og bor da i Stockholm. I starten var det nok noen som mente han var like mye amerikansk som svensk, men nå har han virkelig vunnet svenskenes hjerte, sier Mats Wennerholm.

– Jeg vil si at han nå er den største individuelle idrettsutøveren vi har i Sverige.

Inglander er som regel med Duplantis på de fleste stevner. I de største jubelstundene har Duplantis løpt rett bort og kysset kjæresten foran kameraene.

– Hun er definitivt en jeg bare kan slappe av med. Da jeg møtte henne kunne hun ingenting om friidrett. Nå begynner hun å komme litt inn i det, men alt er veldig nytt for henne fortsatt, sa Duplantis til VG i Oslo på jordbærfesten før Bislett Games i fjor.

 Bjørn S. Delebekk / VGDuplantis med moren Helan og kjæresten Desiré før Bislett Games 2023. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Populariteten til både Duplantis og Inglander, som er influencer og modell, i sosiale medier har skutt i taket etter OL-gullet.

– Han fikk 28 minutter for seg selv og 80.000 ble igjen på stadion bare for å se ham, så eksploderer det på tredje forsøk på 6,25 meter. Han kunne ikke styre at det ble sånn, sier Daniel Wessfeldt, manager for både Duplantis og blant annet Jakob Ingebrigtsen, til VG.

– Michelle Obama satt i USA og så på. Hun la ut en story med «for en fantastisk stavkonkurranse i OL og en verdensrekord» til sine 57 millioner følgere på Instagram. Bare av det fikk Duplantis flere hundre tusen følgere, forklarer Wessfeldt.

– Tror du de gremmes i USA over at de ikke fikk Duplantis til å representere dem?

– Det er klart de gjør, men det valget var veldig underbygd og tydelig. Hadde han valgt USA, ville han ikke vært et så stort navn i Europa. Det er mye større oppmerksomhet rundt friidretten i Europa enn USA hvor baseball, amerikansk fotball og basket kommer foran.

Read Entire Article