Jobbtall i USA: – Kan fort tippe den ene eller andre veien

2 days ago 6


Tvilen rundt et dobbelt rentekutt på den amerikanske sentralbankens rentemøte i november er ikke feid til side, ifølge sjeføkonom.

En syklist passerer et skilt som annonserer ledige stillinger i San Gabriel i California, 21. august 2024. Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

I både juli og august kom tallene fra den viktige arbeidsmarkedsrapporten «Nonfarm Payrolls» inn lavere enn ventet.

Fredag er det igjen klart for en avlesning av hvor mange jobber som ble skapt utenfor landbruket i USA, denne gangen i september.

– Spørsmålet blir om utviklingen i arbeidsmarkedet er i tråd med hva FedFedDen amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) venter seg, eller svakere, som kan tvinge frem et «dobbeltkuttdobbeltkuttet rentekutt på 0,5 prosentpoeng, i motsetning til et "enkelt" kutt på 0,25 prosentpoeng», sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

– Helt klart kutt

Mandag sa sentralbanksjef Jerome Powell at den amerikanske økonomien «er i solid form» og at Fed ikke har hastverk med videre rentekutt.

– I utgangspunktet ser ikke Fed for seg at det er behov for store rentekutt fremover, så han tonet jo litt ned behovet for et nytt dobbeltkutt. Men det kommer helt klart et kutt i november, og tvilen er ikke feid til side for at det kan bli dobbelt, sier Hov.

Marius Gonsholt Hov

Sjeføkonom i Handelsbanken

Rentemarkedet priser inn en sannsynlighet på rundt 40 prosent for kutt på 0,5 prosent, ifølge sjeføkonomen.

– Det er jo ganske nære 50/50, så det kan fort tippe den ene eller andre veien.

Powell bandt seg heller ikke til noen mast da han talte på en konferanse i Nashville mandag, og understreket at risikoen er «tosidig». Som ofte før pekte han på at rentebeslutningene tas fra møte til møte.

– Vi er ikke på noen forhåndsbestemt kurs, sa Fed-sjefen, ifølge Reuters.

– Hensynet til sysselsetting som gjelder

Dagens rentenivå i USA ligger i intervallet 4,75 til 5 prosent, etter at sentralbanken kuttet renten med 0,5 prosent på forrige rentemøte. Fed har et mål om prisstabilitet, men også om at flest mulig skal være i jobb.

– Prisveksten har kommet godt under kontroll. Det så vi sist med inflasjonstallene som kom fredag. Nå er det hensynet til høyest mulig sysselsetting som gjelder. Det var hensynet til dette som førte til dobbeltkutt på forrige rentemøte, sier Hov.

Prisveksten i USA falt videre til 2,2 prosent på årsbasis i august, ifølge PCEPCEKPI-inflasjon og PCE-inflasjon måler begge prisendringer for forbrukere. PCE-inflasjonen er imidlertid bredere i omfang og tar hensyn til prisendringer i hele produksjonen av økonomien, så vel som endringer i kostnadene til forbrukerne. -tallene som kom før helgen.

Bekymringen er at arbeidsledigheten, som har økt noe, skal ta seg raskt opp og sette en stopper for en «myk landing»«myk landing»en situasjon der prisveksten kommer ned, uten at man får en kraftig økning i arbeidsledigheten i den amerikanske økonomien.

– Sterkere enn ventet

Mandag skrev imidlertid analytikere fra Bloomberg at nedkjølingen i arbeidsmarkedet har kommet fra mindre etterspørsel etter arbeidstakere, snarere enn permitteringer.

Ferske tall onsdag ettermiddag viser at antall sysselsatte i USAs private sektor endte på 143.000 i september, ifølge ADP National Employment Report.

– Dette var sterkere enn ventet. Samlet sett peker dette mer mot et enkelt og ikke dobbelt rentekutt fra Fed i november, sier Hov.

Han sier at ADP-tallene kan gi en forsmak på hva man har i vente med fredagens jobbrapport, men at tallene bør tolkes med varsomhet fordi målingen har vist seg lite pålitelig over tid.

Ønsker ikke videre nedkjøling

Fredagens tall er ventet å vise en uendret arbeidsledighet på 4,2 prosent og 150.000 skapte jobber utenfor landbruket, ifølge en undersøkelse fra nyhetsbyrået.

Til sammenligning ble det skapt 142.000 arbeidsplasser utenfor jordbruket i august.

– Ser det ut til at det amerikanske arbeidsmarkedet stabiliserer seg?

– Det er fortsatt en gradvis avkjøling, vil jeg si. Fed ser på et bredt spekter av arbeidsmarkedsindikatorer. Sammenlignet med før pandemien, er forholdet mellom tilbud og etterspørsel av arbeidskraft på et litt lavere nivå nå, sier Hov.

– Er det et nivå man har lyst til å være på, eller er det litt svakt?

– Jeg vil si det var normalt før pandemien, og nå er det litt svakere enn det. Man ønsker ikke å kjøle dette videre ned nå, sier sjeføkonomen.

Tålmodighet er en luksus

Mandag skrev Reuters at Raphael Bostic, Fed-president i Atlanta, åpner for et nytt dobbeltkutt dersom jobbtallene skulle vise seg svake.

Bostic sa han vil være særlig opptatt av om jobbveksten holder seg over 100.000.

Hovedscenarioet hans er likevel at sentralbanken vil gå rolig fremover i løpet av de neste 15 månedene og ende på en styringsrente i intervallet 3 til 3,25 prosent ved utgangen av 2025.

– Hvis historien er at inflasjonen fortsetter å falle og arbeidsmarkedet forblir sterkt, tror jeg vi kan unne oss luksusen med å være litt mer tålmodige, sa Atlanta-presidenten.

Read Entire Article